Αστυνομικές και δικαστικές αρχές στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με 15 θανάτους παιδιών, σε δύο νοσοκομεία της χώρας.
Τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές Αρχές ερευνούν γνωστό καρδιοχειρουργό για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων. Οι πληροφορίες του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, εστιάζουν στο μεγάλο ποσοστό θνητότητας του παιδοκαρδιοχειρουργού, που έφτανε το 20%, ενώ το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 2-4%. Παράλληλα γονείς 15 παιδιών καταγγέλουν για σωρεία ιατρικών λαθών από τον γιατρό, που -όπως λένε- έταζε την σωτηρία τους.
Η σκοτεινή ιστορία άρχισε να ερευνάται τον περασμένο Φεβρουάριο, υπό άκρα μυστικότητα, σε συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική που κάνει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Στόχος να βρεθούν δεδομένα από χειρουργεία και ΜΕΘ για επάρκεια προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα ο παιδοκαρδιοχειρουργός έχει αποχωρήσει και από τα δύο νοσοκομεία που εργαζόταν.
«Έχω χαλάσει την πιάτσα» λέει ο ίδιος
Χθες μιλώντας στο Mega -χωρίς να κατανομάζεται-, ο γιατρός υποστήριξε ότι κανένας γονιός, από αυτούς που τον καταγγέλλουν, δεν τον έχει πλησιάσει, και κάνει λόγο για «εκδίκηση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν τα παράτησα κι έφυγα και πήρα τη σύνταξή μου από τη Γενεύη, έκλεισα το ελβετικό ίδρυμα και άνοιξα το ελληνικό ίδρυμα. Υπάρχει διαφάνεια, μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους λογαριασμούς. Κι αν θέλετε μπορώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα να κάνει την έρευνα να δούνε. Να δούνε αν υπάρχουν πληρωμές στην ιατρική ομάδα, προς τον….. Όλα είναι ξεκάθαρα. Εγώ δεν τρομάζω. Τρομάζω μόνο από τον Θεό. Ήταν ένας συνάδελφος, πρώην διευθυντής, τα παράτησε κι έφυγε. Νομίζω ότι είναι αυτή η έχθρα αυτού του συναδέλφου. Και μετά ξεκίνησαν από το 2019 – 2020 αυτές οι ανώνυμες επιστολές – καταγγελίες χωρίς όνομα και χωρίς υπογραφή. Είναι θέμα εκδίκησης. Αυτός ο χειρουργός ήταν ο μοναδικός παιδοκαρδιοχειρουργός. Έρχεται κάποιος με παγκόσμια φήμη. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Δε ζητάει τις αμοιβές που ζητάει, πληρώνει και μετά για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς. Αυτό είναι. Έχω χαλάσει την πιάτσα. Είναι απλά τα πράγματα».
«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος» απαντούν οι γονείς
«Κάναμε τις έρευνές μας. Κάτι δεν πηγαίνει καλά και τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Ο επικεφαλής διευθυντής είναι ένας ψεύτικος Μεσσίας. Στα περίπου 70 χειρουργεία, το 20% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμα δεν επανήλθαν ποτέ μετά από την εγχείρησή τους. Έμειναν φυτά. Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε και να μην μπορούμε πλέον να σιωπούμε».
Σύμφωνα,πάντα,με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA, οι γονείς κοινοποίησαν την ίδια επιστολή και στον Σύλλογο «Παιδικές καρδιές Βορείου Ελλάδος».«Γι α τα παιδιά μας, όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, η απάντηση ήταν προς όλους μας ότι κάποιος ή κάτι άλλο έφταιγε. Σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που δεν ανταποκρίθηκε ή το ανήκουστο ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα. Σε όλους μας το ίδιο τροπάριο ότι αυτός τα έκανε όλα σωστά και ότι έφταιξαν πάντα κάποιοι άλλοι», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι γονείς τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος χειρουργός παραπλανεί τον κόσμο με μια φιλανθρωπική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που έχει δημιουργήσει. Πλέον, οι αστυνομικοί εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών που χειρούργησε ο συγκεκριμένος γιατρός.
Η σχέση του με την Κύπρο
Ο γιατρός, καρδιοχειρούργος ελληνικής καταγωγής, παγκοσμίου φήμης και τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου στη Γενεύη και στην Κωνσταντινούπολη, συνεργάστηκε και με ιατρικά κέντρα της Κύπρου. Οι πρώτες εγχειρήσεις πραγματοποιηθηκαν στη χώρα μας, σε παιδιά τον Φεβρουάριο του 2009. Αργότερα σε δεύτερη επίσκεψη ακολούθησαν άλλες τρεις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά και μία σε ενήλικα ασθενή.
Διαβάστε επίσης:
Ταξίδι στην Ελλάδα: Μαγευτικές διαδρομές στη χαράδρα του ποταμού Αώου
«Γίνε ο ήρωας μου»: Φιλανθρωπική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Μάθετε πώς θα κάνετε τεχνητή αναπνοή (CPR) στο παιδί