Μάθετε πώς θα κάνετε τεχνητή αναπνοή (CPR) στο παιδί

Μάθετε πώς θα κάνετε τεχνητή αναπνοή (CPR) στο παιδί

Επειδή, τίποτα δεν είναι δεδομένο μέσα στην ημέρα μας, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις, εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα. Δυστυχώς, πολλά μπορούν να συμβούν ακόμα και αν είμαστε μικροί σε ηλικία. Μια στιγμή απροσεξίας, μια λανθασμένη ή βιαστική κίνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ένα παιδί ή και στους ενήλικες.

Εσείς γνωρίζετε πάντα τι να κάνετε σε περιπτώσεις ανάγκης με τα παιδιά;

Αν, για παράδειγμα, η αναπνοή του μωρού σας σταματούσε θα μπορούσατε να την επαναφέρετε; Η τρομακτική πραγματικότητα είναι ότι αρκετοί γονείς δεν θα μπορούσαν να κάνουν τεχνητή αναπνοή στα παιδιά τους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η φιλανθρωπική οργάνωση “St. John Ambulance”, που εδρεύει στο Λονδίνο, κυκλοφόρησε ένα video στο οποίο δείχνει με απλό τρόπο τα βήματα για να κάνουμε τεχνητή αναπνοή (CPR) στα παιδιά μας.

Τα βήματα για την τεχνητή αναπνοή

Οι πρωταγωνιστές υπενθυμίζουν με ένα διασκεδαστικό τραγούδι ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά και πόση ώρα χρειάζεται να συνεχίσετε όσα ξεκινήσατε.

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν αντιληφθείτε ότι το παιδί δεν αναπνέει (μπορεί να πνίγηκε με το φαγητό του ή να χτύπησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού) είναι να καλέσετε ασθενοφόρο. Έπειτα, ξεκινάτε την τεχνητή αναπνοή.

Τοποθετήστε το μωρό σε μια επίπεδη επιφάνεια και γυρίστε το κεφάλι του προς τα πίσω.

Κλείστε τη μύτη του παιδιού και διατηρήστε την ανύψωση του πηγουνιού, δηλαδή κρατήστε το κεφάλι γυρισμένο προς τα πίσω. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και σφραγίστε τα χείλη σας γύρω από τα χείλη του. Φυσήξτε 5 φορές για περίπου 1 δευτερόλεπτο στο στόμα του παιδιού. Στη συνέχεια τοποθετώντας δύο δάχτυλα στο κέντρο του στήθους του πιέστε 30 φορές. Συνεχίστε με συχνότητα 30 εμφυσήσεων σε 100 με 120 πιέσεις ανά λεπτό. Τέλος, επαναλάβετε την με δύο εμφυσήσεις και 30 πιέσεις μέχρι να έρθει βοήθεια.

Στο video πρωταγωνιστούν φιλικοί προς τα παιδιά χαρακτήρες, ενώ είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που οι εικόνες και οι συμβουλές του εντυπώνονται εύκολα στον εγκέφαλο. Μπορείτε μάλιστα να το παρακολουθήσετε μαζί με τα άτομα της οικογένειας που φροντίζουν – όταν εσείς δεν μπορείτε – το παιδί, όπως είναι οι παππούδες του.

Διαβάστε επίσης

Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο!

Μια μεγάλη εμπειρία ζωής για τα παιδιά και εκπαιδευτικούς του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου η επίσκεψη στην Μπίτολα