Το σπουδαιότερο μάθημα για τα σημερινά παιδιά από τον ιστορικό και φιλόσοφο Γιουβάλ Νώε Χαράρι

Το σπουδαιότερο μάθημα για τα σημερινά παιδιά από τον ιστορικό και φιλόσοφο Γιουβάλ Νώε Χαράρι

Ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι (Yuval Noah Harari) είναι από τις σημαντικότερες εν ζωή προσωπικότητες στον πλανήτη, με συγγραφικό έργο που τον κατατάσσει ανάμεσα στους σύγχρονους φιλόσοφους. Από τις γνώσεις και την εμπειρία του, ο Χαράρι έχει μια συμβουλή να δώσει στους σημερινούς γονείς, την οποία καταγράφει στο «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα».

«Παραδοσιακά, ο ανθρώπινος βίος χωριζόταν σε δύο κύριες ενότητες: στην περίοδο της εκμάθησης και στην περίοδο της εργασίας. Στο πρώτο μέρος, χτίζεις μια στέρεη ταυτότητα και αποκτάς προσωπική και επαγγελματική δεξιότητα. Στο δεύτερο μέρος, βασίζεσαι σε αυτή την ταυτότητα και τις δεξιότητες για να κινηθείς μέσα στον κόσμο, να κερδίζεις τα προς το ζην και να συνεισφέρεις στην κοινωνία.

Γύρω στο 2050, αυτό το παραδοσιακό μοντέλο θα έχει εκλείψει και ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να παραμείνει στο παιχνίδι θα είναι να συνεχίσει να μαθαίνει διά βίου και να επινοεί εκ νέου τον εαυτό του ξανά και ξανά.
Αυτό θα έχει τεράστιες ψυχολογικές δυσκολίες. Η αλλαγή είναι πάντοτε στρεσογόνα και η επινόηση του εαυτού στα 40 σου θα είναι πολύ βαριά για τους περισσότερους.Ακόμα και αν το καταφέρεις, θα μπορέσεις να το ξανακάνεις στα 50 σου; Και ακόμα μία φορά στα 60 σου; Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συστήματα δε προετοιμάζουν τους ανθρώπους για μια ρευστή και αγχωτική ζωή. Το πιο σημαντικό στοιχείο με το οποίο πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας είναι να χτίζουν την ταυτότητά τους και την προσωπικότητά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδέχονται παρά να αντιστέκονται στις μελλοντικές αλλαγές.»

Διαβάστε ακόμα: