Το παιδί που έκανε κοπάνες και βαριόταν το σχολείο, έγινε ένας σπουδαίος δικηγόρος

Το παιδί που έκανε κοπάνες και βαριόταν το σχολείο, έγινε ένας σπουδαίος δικηγόρος

Πώς ένα παιδί που έκανε κοπάνες, έμεινε στάσιμος και παράτησε το σχολείο κατάφερε να γίνει σήμερα ένας επιτυχημένος δικηγόρος;

Κι όμως, μπορεί και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η περίπτωση του Χρίστου Φελλά από τη Λάρνακα, ο οποίος μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δίνει μαθήματα ζωής.

Σε συνέντευξη του, ανέφερε ότι η ιστορία του αρχίζει γύρω στο 1999-2000 σε ηλικία 14 ετών όταν στη Β’ Γυμνασίου δεν ηταν καλός μαθητής και έκανε συνεχώς κοπάνες. «Θες πες το παρασυρόμουν από «κακές παρέες», θες πες το βαριόμουνα και δεν ήθελα να παρακολουθώ μαθήματα.

Όπως θες πες το, σημασία δεν έχει πως θα το πεις, σημασία έχει ότι ένα παιδί για τους χι ψι λόγους σε ηλικία 14 ετών είχε μείνει στην ίδια τάξη».

Μένοντας στάσιμος λόγω απουσιών, γράφτηκε ξανά στο ίδιο σχολείο πάλι στη Β’ Γυμνασίου. Μας εξήγησε ότι «14 ετών να μένεις ίδια τάξη, οι συμμαθητές σου προοδεύουν και εσύ νιώθεις να μένεις στάσιμος. Κάποια παιδιά με κορόιδευαν ότι είχα μείνει ιδία τάξη και θυμάμαι και ένας καθηγητής. Είχα λοιπόν εγγραφεί ξανά στη Β’ γυμνασίου αλλά με κορόιδευαν, με αποτέλεσμα να μην θέλω να πηγαίνω σχολείο και να διαβάζω. Στη συνέχεια αποφάσισαν οι γονείς μου να στείλουν επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας ότι με κορόιδευαν, έτσι άλλαξα σχολείο. Μου αλλάξαν σχολείο πήγα σε ένα άλλο με περισσότερα άγνωστα πρόσωπα για εμένα, αλλά πάλι δεν ήθελα να πηγαίνω και έκανε σκασιαρχείο, επιστρέφοντας στο προηγούμενο μου σχολείο για να δω τους παλιούς μου συμμαθητές».

Αυτό οδήγησε στο να μείνει ξανά στην ίδια τάξη. Θυμάται χαρακτηριστικά ότι είχε σε όλα τα μαθήματα «Ε», ακόμα και Γυμναστική. Διερωτάται «ποιος άνθρωπος έχει Ε στη Γυμναστική;». Στη συνέχεια οι γονείς του αποφάσισαν να βγει από το σχολείο και να εργαστεί. Την επομένη χρονιά είχε εγγραφεί στο σύστημα μαθητείας στο Διανέλειο στον κλάδο ξυλουργίας – επιπλοποιίας και πήγαινε δύο ημέρες σχολείο και τρεις δουλειά. Όμως, ο κλάδος που επέλεξε δεν του άρεσε και αποφάσισε να σταματήσει να πηγαίνει σχολείο και να εργαστεί σε άλλο τομέα. Μας εξήγησε ότι «ο λόγος που πήγα σύστημα μαθητείας ήταν γιατί αφού «δεν έπαιρνα τα γράμματα» θα έπρεπε να μάθω τουλάχιστον μία τέχνη. Παρατάω λοιπόν και το σύστημα μαθητείας και αρχίζω να εργάζομαι ως ηλεκτρολόγος σπιτιών όπου και εκεί σταμάτησα μετά από 2-3 μήνες. Ακολούθως εργάστηκα ως χτίστης με τον πατέρα μου όπου και πάλι σταμάτησα και αποφασίστηκε να πάω σε μια σχολή Χρυσοχοΐας την οποία είχε ο θείος μου για να γίνω χρυσοχόος. Πήγαινα στη σχολή ενώ παράλληλα εργαζόμουν τα απογεύματα. Εργάστηκα ως χρυσοχόος μέχρι που πήγα στρατό».

Η απόφαση να επιστρέψει στα θρανία

Στον στρατό, σύμφωνα με όσα ανέφερε, έβλεπε τους δόκιμους και του άρεσε ότι αυτοί ήταν έξω καθημερινά. Όμως γνώριζε πολύ καλά ότι αυτοί είχαν τελειώσει το σχολείο και είχαν καλούς βαθμούς. Αυτό του έδωσε το κίνητρο να επιστρέψει για να τελειώσει το σχολείο, έτσι γράφτηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Λάρνακας στη Γ’ τάξη γυμνασίου. Όμως, επειδή δεν μπορούσε να βγαίνει κάθε μέρα, έμενε πίσω και τελικά αποφάσισε να το παρατήσει.

Όταν άρχισε να δουλεύει το 2005 σε κατάστημα ως διανομέας – πωλητής η γυναίκα του αφεντικού του είδε ότι έκανε μαθηματικές πράξεις χωρίς υπολογιστική μηχανή, έτσι τον ενθάρρυνε να επιστρέψει στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Λάρνακας, ενώ έπεισε τον σύζυγό της να αφήνει τον Χρίστο να σχολάει πιο νωρίς για να ετοιμάζεται για το σχολείο. Δεν παράλειψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μας να την ευχαριστήσει για τη βοήθειά της.

Η επιστροφή του στα θρανία άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον άριστος μαθητής ήθελε να σπουδάσει οδοντίατρος. Όμως, το 2010 πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του έτσι δεν μπορούσε να πάει εξωτερικό και αναγκάστηκε να αναζητήσει κάποια σπουδή που προσφερόταν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως υπογράμμισε στο SigmaLive, «άρχισα και έκανα σκέψεις για δικηγόρος. Το 2011 όταν βρισκόμουν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού έπρεπε να πάω σε φροντιστήριο, επομένως τελείωνα 16:00 από τη δουλειά μου και πήγαινα ιδιαίτερα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, αφού στο νυχτερινό ήμουν στον εμπορικό κλάδο. Έτσι έπρεπε να διαβάζω και να πηγαίνω ιδιαίτερα για μάθημα, το οποίο δεν είχα διδαχθεί ποτέ. Παράλληλα με την πρωινή μου δουλειά εργαζόμουν και ως μπάρμαν σε διάφορα κλαπς και μπαρς Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Θυμάμαι την περίοδο των εξετάσεων ότι εργαζόμουν και έπαιρνα μαζί μου τα βιβλία μου και έκανα επανάληψη τα μαθήματα μου μέσα στο αυτοκίνητο της δουλειάς».

Με άριστα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στη συνέχεια πέρασε με επιτυχία στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και άρχισε τις σπουδές. Όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Μας ανέφερε ότι έπρεπε να παρατήσει και τις δύο δουλειές, αφού κάποια μαθήματα ήταν πρωινά και κάποια απογευματινά. «Τον πρώτο χρόνο διέμενα στη Λευκωσία και πλήρωνα ενοίκιο, ρεύμα νερό φαγητό κτλ. Δεν είχα οικονομική βοήθεια από τη μητέρα μου γιατί και εκείνη με τη σειρά της λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν εργαζόταν και έτσι το μοναδικό της εισόδημα ήταν η σύνταξη χηρείας ύψους €460 περίπου μηνιαίως. Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ οικονομικά, θυμάμαι ότι μια φορά δεν είχα βενζίνη στο αυτοκίνητο να έρθω από Λευκωσία – Λάρνακα το Σαββατοκύριακο για να πλύνει η μητέρα μου τα ρούχα μου και να πάρω κάποια τρόφιμα για το σπίτι μου με αποτέλεσμα να έρθει ο γαμπρός μου από τη Λάρνακα στη Λευκωσία να μου φέρει λεφτά για να βάλω βενζίνη»

Το οικονομικό του πρόβλημα είχε διευθετηθεί κατά κάποιο τρόπο όταν λόγω καλών βαθμών, αριστείου στο σχολείο, οικονομικών καταστάσεων και ορφάνιας «κέρδισε» μια υποτροφία ύψους €5.000 τον χρόνο από την Αρχιεπισκοπή. Όμως ότι έπαιρνε από την υποτροφία τα έδινε στους λογαριασμούς, έτσι στο δεύτερο έτος αποφάσισε να μετακομίσει Λάρνακα και να πηγαινοέρχεται Λευκωσία. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπιζε ήταν ότι μια ημέρα δεν είχε ούτε €0.50 σεντς να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό για να πιει και βρισκόταν στο πανεπιστήμιο από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 20:30 το βράδυ.

Οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας

Όταν τελείωσε και βγήκε στην αγορά εργασίας όμως είχε να αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες. «Εργάστηκα πρώτα στη Γενική Εισαγγελία όπου έπαιρνα €260 τον μήνα σαν μισθό για 2-3 μήνες. Στην Εισαγγελία είδα ότι δεν μπορούσα να μάθω και πολλά πράγματα και έτσι έψαξα και βρήκα δουλειά σε δικηγορικό γραφείο. Εκεί εργαζόμουν και έπαιρνα €300 μηνιαίως για ένα χρόνο. Τελείωσα την άσκηση μου πήρα την άδεια μου σαν δικηγόρος, εγγράφτηκα στον κατάλογο πλέον των δικηγόρων και έψαχνα δουλειά, εργάστηκα σε άλλο δικηγορικό γραφείο για €600 τον μήνα για 1 περίπου χρόνο, ακολούθως σταμάτησα και έψαχνα να βρω δουλειά. Κανείς δεν με προσλάμβανε με αποτέλεσμα το 2016 να είμαι άνεργος και να λαμβάνω Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για να ζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νιώθοντας ότι έπρεπε να βρει τρόπο να ζήσει από το επάγγελμα που σπούδασε, άρχισε να διαβάζει συνεχώς αποφάσεις, νόμους κτλ και το 2017 ένιωσε έτοιμος να ανοίξει το δικό του γραφείο. Στην αρχή ήταν δύσκολο επειδή δεν είχε πελάτες αλλά, όπως μας αποκάλυψε, «μου έδωσε κάποια κοπέλα την ευκαιρία με την υπόθεση της, η οποία ήταν περίπλοκη και την οποία κέρδισα. Η μια υπόθεση έφερε την άλλη και σήμερα έχω και υπάλληλο».

Δεν παράλειψε να αναφερθεί σε ένα περιστατικό όταν έψαχνε δουλειά και πήγαινε σε συνεντεύξεις. Ένας δικηγόρος τον ρώτησε «εσύ γιος χτίστη γιατί έγινες δικηγόρος;». «Η απάντηση μου σήμερα είναι ότι δικηγόροι, γιατροί, βουλευτές και πρόεδροι της δημοκρατίας δεν γίνονται μόνο όσοι προέρχονται από γονείς που ασκούν το επάγγελμα. Έχουμε όλοι δικαίωμα στη γνώση». Επίσης, θυμάται το περιστατικό που όταν ζήτησε υπερωρίες από τον εργοδότη του, αυτός πέταξε 50 ευρώ στο πάτωμα και του είπε χαρακτηριστικά «σκύψε πιάσε τα και είναι και πολλά σου».

Από το 2017 μέχρι σήμερα όμως διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο, εργάζεται ως ποινικός ανακριτής ενώ μέχρι πρόσφατα εργαζόταν και παρείχε Νομικές υπηρεσίες στο κράτος με σύμβαση.

Το συγκινητικό μήνυμα

Κλείνοντας έδωσε το μήνυμα «μην εγκαταλείπετε τα όνειρα σας και προπάντων μην αφήσετε κανένα να σας τα ποδοπατήσει. Τα όνειρα είναι δικά σας και μόνο δικά σας. Να έχετε την υγεία σας και όλα τα άλλα έρχονται, όταν δουλέψεις και είσαι σωστός, ο Θεός θα σε ανταμείψει. Να είστε προσηλωμένοι στον στόχο σας και να μην σας νοιάζει τι λένε και τι κάνουν οι δίπλα».

Τέλος, ο Χρίστος, μας ανέφερε ότι είναι μέλος του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις και ένας εκ των δικηγόρων τους όπου με τη δράση τους προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που για τον οποιονδήποτε λόγο έχουν πρόβλημα με τα δάνεια τους. Επίσης, εξέφρασε ενδιαφέρον να κάνει διαλέξεις σε σχολεία με σκοπό να αποτρέψει άτομα να βγουν από το σχολείο ή/και να πείσει τους μαθητές να διαβάζουν.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης:

«Μην ξεχνάς να είσαι καλό αγόρι. Οι βαθμοί δεν έχουν σημασία»: Η ευχή αυτής της μαμάς είναι ό,τι πιο υπέροχο

The Wishgranter: Ένα animation που θα σε κάνει να πιστέψεις στα θαύματα και την αγάπη! (video)