Το παιδί μου με ρώτησε αν κάνουμε σεξ με τον μπαμπά. Τι να απαντήσω;

Μία ερώτηση που κάνει τον γονιό να νιώθει άβολα και να μην ξέρει πολλές φορές τι να απαντήσει. Κυρίως όταν το παιδί του τον πιάνει απροετοίμαστο και τα χάνει, σίγουρα είναι μία εικόνα που όχι μόνο δεν ενισχύει το διάλογο αλλά μπορεί να αποθαρρύνει και το ίδιο το παιδί από το να ξαναρωτήσει.

• Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ως γονείς, πως είναι φυσιολογικό το παιδί να θέλει να μάθει πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική ζωή μας.

• Ας μην ξεχνάμε πως βλέπει στην τηλεόραση ζευγάρια να αγκαλιάζονται, ερωτικές σκηνές – όχι προχωρημένες βέβαια, που το παιδικό μυαλουδάκι όμως μπορεί και τις αποκωδικοποιεί.

• Επίσης μπορεί να έχει ακούσει από συνομήλικους ή συμμαθητές του για τη σεξουαλική ζωή των γονιών του.

• Ακόμα μπορεί και να μας έχει δει κρυφά σε μια στιγμή που κάναμε έρωτα.

Δεν είναι περίεργο να έρθει σε εμάς και να μας ρωτήσει αν κάνουμε σεξ. Αν λοιπόν έχουμε φροντίσει και εμείς να ενημερωθούμε για το τι πρέπει να του πούμε και πώς να του απαντήσουμε, τότε η αμηχανία και ο προβληματισμός στο τι θα πρέπει να απαντήσουμε, σίγουρα θα είναι μικρότερος.Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση αυτή, είναι «ναι». Θα χρησιμοποιήσουμε απλές και κατανοητές λέξεις για να του δώσουμε να καταλάβει τι σημαίνει να έχει σεξουαλική ζωή ο μπαμπάς και η μαμά και ότι με αυτό τον τρόπο αγαπιούνται και ενώνονται τα σώματά τους.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι οι γονείς του αγαπιούνται και έχουν σεξουαλική ζωή. Αυτό του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, ενισχύοντας την εικόνα που έχει για τη σταθερότητα της οικογένειας.

Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Δρ. Θάνος Ασκητής
http://www.askitis.gr

Διαβάστε επίσης

Μία έξυπνη κατασκευή για να βάλετε σε τάξη τα παπούτσια

Στην Πάφο οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Πετοσφαίρισης Λυκείων Ελλάδα – Κύπρου