Το να ζητήσεις συμβουλές από ειδικό για το παιδί σου αποδεικνύει πόσο καλός γονιός είσαι

Το να ζητήσεις συμβουλές από ειδικό για το παιδί σου αποδεικνύει πόσο καλός γονιός είσαι

«Αποτυγχάνουν οι γονείς και χρειάζονται συμβουλευτική;», ρωτούν πολλές φορές την Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ζευγαριών – Σχέσεων κ. Κατερίνα Μιχαήλ. «Όχι βέβαια», απαντά εκείνη και εξηγεί, γιατί κάθε γονιός χρειάζεται στις μέρες μας να απευθυνθεί κάποια στιγμή σε έναν ειδικό για συμβουλές.

«Οι γονείς είναι άνθρωποι. Δεν γεννήθηκαν με την ιδιότητα του γονέα, δεν είναι κάτι το οποίο διδάχτηκαν. Η μόνη του κυρίως εκπαίδευση είναι το παράδειγμα των δικών τους γονέων, που πολλές φορές μπορεί να είχαν στη δική τους ιστορία πολλά δυσλειτουργικά μοτίβα. Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο τους αφού είτε προσπαθούν να αποφύγουν από τα μοτίβα αυτά και κάνουν υπερπροσπάθειες είτε τα επαναλαμβάνουν ασυνείδητα.

Ως ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος αλλά και μητέρα αυτό που υπερασπίζω είναι πως ο κάθε γονιός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί από όσα ξέρει για τα παιδιά του.

Οι εποχές αλλάζουν άρα θα ήταν λανθασμένο αν συγκρίναμε προηγούμενες εποχές με το πως μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά. Ο ηγέτης της οικογένειας στην παλιά εποχή ήταν δεδομένος και σαν να μεταφερόταν το «αξίωμα» από γενιά σε γενιά.

Σήμερα ο ηγέτης στην οικογένεια καλείται να έχει άλλα προσόντα όπως π.χ. πώς να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά χωρίς να προσβάλει ή να χρησιμοποιεί βία.

Στη Συμβουλευτική Γονέων μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε γονέας από την ημέρα γέννησης του παιδιού του. Γιατί χρειάζεται συμβουλές; Για τους εξής λόγους:


1. Να ενημερωθεί για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους και παράλληλα πως να φροντίζει τον δικό του εαυτό και τη σχέση τους.

2. Να ενημερωθεί για τα μεταβατικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού.

3. Να εκπαιδευτεί στη σωστή επικοινωνία και στην έκφραση συναισθημάτων και αναγκών.

4. Όταν ένα παιδί παρουσιάζει ένα σύμπτωμα όπως πχ. νυχτερινή ενούρηση, τριχοτιλλομανία, για να μπορέσουν οι γονείς να ανταποκριθούν στα συμπτώματα χωρίς κριτική και να νοηματοδοτήσουν τα δύσκολα συμπτώματα.

5. Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε συνεργασία με κάποιον ειδικό χρειάζεται και οι γονείς να ακολουθήσουν συμβουλευτική . Εξάλλου αυτό που τονίζω είναι πως ένα παιδί ό,τι και να δουλέψει με έναν ειδικό στο σπίτι του μεγαλώνει, κοιμάται και επικοινωνεί. Άρα έχει μεγάλη σημασία το σύστημα της οικογένειας να συνεργάζεται μεταξύ του και να υπάρχει κατανόηση χωρίς ένα παιδί να "ταπελλώνεται με μια συμπεριφορά".

6. Η συμβουλευτική γονέων βοηθά στην αναγνώριση και κατανόηση των αναγκών της οικογένειας.

7. Στήριξη στους γονείς για να μεγαλώσουν παιδιά αυτόνομα και ευέλικτα και όχι να προβάλουν στα παιδιά τους τις δικές τους προσδοκίες σε κάθε εξελικτικό τους στάδιο και ειδικά στην εφηβεία, όπου οι έφηβοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

8. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Σε αυτή τη μη άγνωστη περιοχή μπορούν να συμβούν πολλά, τα οποία ένας γονιός επιθυμεί να μοιραστεί και να συμβουλευτεί γιατί και ο γονιός είναι άνθρωπος. (π.χ. πένθος, ασθένεια, διαζύγιο).

9.Στήριξη των γονέων για να μπορούν να αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών και να μπορούν να οριοθετούν τα παιδιά τους. Το όριο σημαίνει αγάπη.

Σας αφήνω με την αγαπημένη μου μεταφορά, την οποία έμαθα σε μια από τις εκπαιδεύσεις μου: Το παιδί είναι σαν ένα πλεούμενο. Μπορεί να ταξιδεύει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει αρκεί ο γονέας να είναι η άγκυρα

H Κατερίνα Μιχαήλ είναι Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ζευγαριών – Σχέσεων, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών – Εφήβων
Σύμβουλος Γονέων, σε Λάρνακα – Λευκωσία

Διαβάστε ακόμα:

«Η κόρη μου μπήκε στα 18 μα είναι μαθήτρια Λυκείου και ο πατέρας της έκοψε την διατροφή»: Ο δικηγόρος απαντά

Ένα δώρο ζωής: Το Α’ Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου Απ. Λουκά απέκτησε απινιδωτή

3 απίθανες πίτες χωρίς φύλλο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια