Τι τρόφιμα πρέπει να επιλέγετε για να έχει ισορροπημένη διατροφή το παιδί σας

Η διατροφή των παιδιών είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους τομείς που επηρεάζουν το αν θα εξελιχθεί το παιδί σε έναν υγιή ενήλικα, αναφέρει η Καπίρη Ελπινίκη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Και παρόλο που οι σύγχρονοι γονείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι γύρω από τη διατροφή, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν αδιάκοπα, τοποθετώντας τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση της παιδικής παχυσαρκίας πανευρωπαϊκά.

Το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει το παιδί ισορροπημένες διατροφικές επιλογές είναι να τις έχει… γύρω του.
Για παράδειγμα, η διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας.

Η «ασπίδα» της… λίστας

Ο βασικότερος σταθμός προμήθειας τροφίμων είναι το σούπερ μάρκετ. Άρα, η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει από εκεί. Άλλωστε, τα τρόφιμα που αγοράζετε είναι αυτά που θα καταναλώσει τελικά το παιδί. Φτιάξτε, λοιπόν, τη λίστα του σούπερ μάρκετ μαζί με το παιδί σας έχοντας πάντα κατά νου τη μεσογειακή πυραμίδα, έτσι ώστε να εφοδιάσετε την κουζίνα σας καταλλήλως.

Για παράδειγμα, ξεκινήστε από τη βάση της πυραμίδας στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ομάδα των δημητριακών. Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά ποικιλία δημητριακών και μάλιστα ολικής άλεσης. Οπότε, αν στη λίστα σας περιέχονται τρόφιμα από αυτήν την ομάδα, για ρίξτε μια ματιά. Έχετε υπογραμμίσει δίπλα να είναι ολικής άλεσης; Θυμηθείτε ότι στην ομάδα αυτή ανήκουν το ψωμί, οι φρυγανιές, τα δημητριακά πρωινού, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ρύζι. Συνεχίστε τη λίστα σας με τον ίδιο τρόπο σκέψης, ακολουθώντας δηλαδή τα σκαλιά της Μεσογειακής πυραμίδας και για τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά.

Η γνώση των… ετικετών!

Ακόμα κι αν τα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής κυριαρχούν στη λίστα και αργότερα στο καρότσι σας, η αναζήτηση δεν σταματά εκεί. Επόμενο βήμα είναι να μάθετε να επιλέγετε τα καλύτερα τρόφιμα από άποψη διατροφικής αξίας μέσα σε κάθε ομάδα τροφίμων. Πώς γίνεται αυτό; Εκπαιδεύστε το μάτι σας να διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων!

Ξεκινήστε από το πιο εύκολο που τα παιδιά καταναλώνουν διαρκώς, τα δημητριακά πρωινού. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων, αφού λόγω του ότι έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον εξωτερικό φλοιό και στο φύτρο των σπόρων των δημητριακών.

Επειδή όμως, τα δημητριακά είναι κρυφή πηγή αλατιού και λιπαρών και ακόμα δημητριακά από δημητριακά διαφέρουν, επιλέξτε προσέχοντας:

• Να αναγράφεται στη συσκευασία η ένδειξη «με δημητριακά ολικής αλέσεως».
• Να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή πάνω από 6 γρ. στα 100 γρ. προϊόντος.
• Συγκρίνετε τα προϊόντα μεταξύ τους και επιλέξτε εκείνο με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, απλά σάκχαρα και νάτριο.

Πλέον, μπορείτε να βρείτε και παιδικά δημητριακά με λιγότερα από 9 γρ. σακχάρων και 0,135 γρ. νατρίου ανά μερίδα που να αποτελούν πηγή ασβεστίου για τα παιδιά.

Μην εστιάζετε μόνο σε ένα συστατικό όπως είναι τα σάκχαρα, καθώς τότε θα αγνοείτε τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα όπως τα λιπαρά ή το νάτριο, το οποίο ιδίως στα παιδιά είναι υψίστης σημασίας, αφού περίπου το ¼ των παιδιών, ηλικίας 10-12 ετών στην Ελλάδα καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από τις συνιστώμενες.

Καλό είναι να ρίχνετε και μια ματιά στις προσφορές, όμως μην μένετε μόνο εκεί. Γιατί το μακροχρόνιο κόστος των θερμίδων και της παχυσαρκίας θα αποβεί πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γλιτώνετε αγοράζοντας προϊόντα μόνο με βάση τις προσφορές. Κι αν έτσι, η επιλογή των τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι σας, φαίνεται πλέον μια πιο απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, έχετε κατά νου ότι είναι το πιο σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσετε τις πλέον ισορροπημένες και θρεπτικές επιλογές για την ανάπτυξη του παιδιού σας αλλά… και για εσάς τους ίδιους!