Τι δείχνουν τα κακάκια του παιδιού σου για την υγεία του

Μπορεί να είναι ένα θέμα που συχνά προκαλεί γέλιο, αλλά από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός αποτελεί και αυτό ένα κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Τα κακάκια του μωρού ή του παιδιού σου μπορεί να φανερώνουν πολλά για την υγεία του, γι’ αυτό καλό είναι να μπορείς να τα «διαβάζεις» όσο καλύτερα γίνεται.

Οι κενώσεις αποτελούν ενδεικτικό σημάδι υγείας και από αυτές μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός παιδιού. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια βαθύτερη ματιά στα… κακάκια του παιδιού.

Τι ακριβώς είναι;

Οι κενώσεις του οργανισμού είναι ό,τι απέμεινε αφού ο οργανισμός μας επεξεργάστηκε την τροφή μας. Αποτελείται από νερό, βακτήρια, φαγητό που χωνέψαμε, ίνες, μικρές ποσότητες λίπους, μυκήτων και άλλων πρωτεϊνών. Οι κενώσεις των παιδιών διαφέρουν σε χρώμα, σύσταση, ρευστότητα, οσμή και συχνότητα ανάλογα με την ηλικία.

Πόσο σημαντικό είναι το χρώμα τους;

Δεδομένου ότι οι κενώσεις είναι παράγωγο του διασπασμένου φαγητού είναι λογικό αυτό να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το χρώμα τους. Κάποιες τροφές (παντζάρια,  βατόμουρα, σοκολάτα, σπανάκι) μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά το χρώμα των κοπράνων των παιδιών χωρίς όμως να προκαλούν κάποια βλάβη.  Επίσης η λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως, ο σίδηρος κάνουν τα κόπρανα να φαίνονται πολύ σκούρα.

Το καφέ είναι το χαρακτηριστικό χρώμα των κοπράνων και υποδεικνύει καλή υγεία. Προέρχεται από την χολερυθρίνη, μια χρωστική ουσία πού παράγεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρήσετε και άλλα χρώματα στις κενώσεις των παιδιών. Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει:

Πράσινο: Αν τα κόπρανα έχουν πράσινο χρώμα, ίσως το παιδί έφαγε πολλά, φυλλώδη και πράσινα λαχανικά. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η τροφή που κατανάλωσε πέρασε από το έντερο πολύ γρήγορα και δεν είχε χρόνο να υποστεί την κατάλληλη διαδικασία χώνευσης.

Κίτρινο: Τα κόπρανα που είναι κίτρινα και μυρίζουν υποδεικνύουν υπερβολικό λίπος, πράγμα που μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για κάποια ηπατική νόσο. Το φαγητό, βέβαια, επηρεάζει και σε αυτήν την περίπτωση το χρώμα. Αν, για παράδειγμα, το παιδί κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα ψωμιού, τότε οι κενώσεις του μπορεί να πάρουν ένα κιτρινωπό χρώμα.

Άσπρο: Τα κόπρανα γίνονται λευκά όταν δεν εκκρίνεται φυσιολογικά η χολή προς το έντερο. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά και όταν συμβεί η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται.

Μαύρο ή κόκκινο: Μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία (στο στομάχι, το έντερο ή τον οισοφάγο) ή να είναι σημάδι κάποιου καρκίνου. Το μαύρο χρώμα στα κόπρανα οφείλεται στην επαφή του αίματος με τα στομαχικά οξέα και είναι σημάδι κάποιου προβλήματος.

Τι ρόλο παίζει η μυρωδιά;

Ο λόγος που τα κόπρανα μυρίζουν είναι η παρουσία των βακτηρίων. Συγκεκριμένα συστατικά των τροφών μας, όπως τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι ή το σκόρδο επηρεάζουν την οσμή των κοπράνων κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν, όμως, η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και διαφορετική από τα συνηθισμένα ή παραμένει στον χώρο ακόμα και όταν έχει περάσει λίγη ώρα από την κένωση, τότε μπορεί να είναι ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας.

Πόσο σημαντικό είναι το σχήμα τους;

Τα «απόβλητα» του οργανισμού κινούνται από το λεπτό έντερο στο παχύ σε υγρή μορφή. Ωστόσο, όταν βρίσκονται στο παχύ το μεγαλύτερο μέρος του νερού απορροφάται από τον οργανισμό, αφήνοντας έτσι πίσω του τα σφιχτά κόπρανα. Η ιδανική σύσταση είναι η συμπαγής, απαλή σύστασή που κάνει εύκολη την κένωση.

Τα υγρά και μαλακά κόπρανα υποδεικνύουν διάρροια και οφείλονται στο ότι τα «απόβλητα» μετακινήθηκαν πολύ γρήγορα στα έντερα. Η φτωχή διατροφή, η δυσανεξία ή κάποιο μικρόβιο είναι συνήθως οι αιτίες της. Από την άλλη τα πολύ σφιχτά κακάκια δείχνουν δυσκοιλιότητα, πράγμα που μπορεί να συμβαίνει επειδή η διατροφή του παιδιού είναι φτωχή σε φυτικές ίνες. Αιτία για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι και η αφυδάτωση.

Υπάρχουν 7 κατηγορίες κοπράνων, σύμφωνα με την ταξινόμηση από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε αν όλα είναι καλά με τα κακάκια του παιδιού. Ιδανικά οι μορφές που θα έπρεπε να έχουν είναι η 3, 4 ή 5 (εικόνα).

peptiko.gr

Τι σημαίνει το φαγητό στα κακάκια του;

Υπάρχουν φορές που μπορεί να παρατηρήσετε φαγητό που δεν χωνεύτηκε σωστά στα κόπρανα του παιδιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ποσότητα φαγητού που κατανάλωσε το παιδί, στο πόσο καλά μασάει την τροφή του, αλλά και στις υψηλές ποσότητες αδιάλυτων ινών, όπως το καλαμπόκι, στην διατροφή του. Για να συμβάλλετε στην καλύτερη πέψη του παιδιού πείτε του ότι πρέπει να τρώει αργά, να απολαμβάνει το φαγητό του και να το μασάει καλά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το φαγητό στα κακάκια του παιδιού μπορεί να σημαίνει και κάτι πιο σοβαρό, όπως κάποια αλλεργία, δυσανεξία ή βακτηριακή μόλυνση. Αν παρατηρείτε, παράλληλα, ότι παιδί νιώθει κουρασμένο, παραπονιέται για πόνους στο στομάχι ή δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει από κοιλιακούς πόνους. Αν ανησυχείτε για τις κενώσεις του παιδιού κρατήστε ένα ημερολόγιο 7 ημερών και σημειώστε τη σύσταση, το χρώμα, τη μυρωδιά και το σχήμα τους. Δώστε προσοχή αν κάποιο μοτίβο επαναλαμβάνεται για πολλές μέρες και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: mamamia.com.au