Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν το παιδί σου έχει πυρετό

Όλοι οι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους έχει πυρετό. Ωστόσο, ο πυρετός δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον πυρετό. Η παιδίατρος – νεογνολόγος, Αλεξάνδρα Κατσαφάδου, εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τα θετικά στοιχεία της εκδήλωσης πυρετού:

•Βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

•Βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηριδίων και ιών.

•Επίσης, ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

•Υψηλός πυρετός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μια σοβαρή ασθένεια. Πολλές ιογενείς ασθένειες μπορεί έχουν πολύ υψηλό πυρετό και χωρίς καμία βοήθεια σε τρεις έως πέντε ημέρες το παιδί απυρετεί.

•Ο πυρετός δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο. Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Στην μόνη κατάσταση που ο πυρετός είναι επικίνδυνος είναι όταν οφείλεται σε θερμοπληξία ή υπερθερμία. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι εξέρυθρο, καυτό, ξηρό δέρμα ενώ το παιδί είναι σε σύγχυση και φυσικά υπάρχει ιστορικό πολύωρης έκθεσης στον ήλιο τις ζεστές ώρες τις ημέρας.

Τι είναι πυρετικοί σπασμοί;

Ένα μικρό ποσοστό των παιδιών που κάνουν πυρετό θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς.Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν σε περίπου 4% των παιδιών. Μπορεί να είναι πολύ τρομακτική κατάσταση, αλλά δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο. Φάρμακα για τη μείωση του πυρετού δεν θα αποτρέψουν τους πυρετικούς σπασμούς.

Τι φάρμακο να δώσω στο παιδί όταν έχει πυρετό;

Τα φάρμακα για τη μείωση του πυρετού δεν αναμένεται να φέρουν τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η Ιβουπροφαίνη, το μεφαιναμικό οξύ και η παρακεταμόλη είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την πτώση του πυρετού στα παιδιά. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά βοηθούν το παιδί να αισθάνεται καλύτερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Όταν το φάρμακο εξασθενεί, ο πυρετός θα επιστρέψει. Το παιδί σας θα συνεχίσει να έχει πυρετό για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ασθένεια (συνήθως 3-5 ημέρες).

7 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γονιός όταν το παιδί έχει πυρετό

  • Είναι και φυσιολογικό να έχουν πυρετό τα παιδιά όταν είναι άρρωστα. Φυσικά, θέλουμε το παιδί να είναι σε καλή γενική κατάσταση και φροντίζουμε να μην αφυδατωθεί από τον υψηλό πυρετό, αλλά να θυμάστε ότι ο πυρετός μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την λοίμωξη.
  • Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, πρέπει να αναπαύεται.
  • Ένα στα είκοσι πέντε παιδιά θα εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς.Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο και είναι αδύνατο να αποφευχθεί.Να θυμάστε ότι, ενώ είναι τρομακτικό, δεν είναι επικίνδυνο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία του πυρετού του παιδιού σας.
  • Ο πυρετός είναι απλώς ένα σύμπτωμα.
  • Αν ο πυρετός οφείλεται σε στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα ή σε σοβαρή ωτίτιδα χρειάζεται αντιβιοτικά. Αν ο πυρετός είναι από έναν ιό, τότε θα περιμένετε να «κάνει τον κύκλο του».
  • Θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στο γιατρό για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του πυρετού. Μόλις ξέρετε την αιτία, μπορείτε να χαλαρώσετε.