Τι σημαίνει παιδικός καρκίνος; Η απάντηση σε μια παιδική φωτογραφία

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τα 5α γενέθλιά της, η Braylynn Lawhon διαγνώστηκε με DIPG (Γλοίωμα Εγκεφαλικού Στελέχους), μια μη λειτουργική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επιθετικό καρκίνο, με πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, και δυστυχώς τα περιθώρια επιβίωσης που έδωσαν οι γιατροί στη μικρή ήταν μόλις ένας χρόνος.

Η θεία της Shawnon, η οποία περιγράφει τη Braylynn ως  μια «ευτυχισμένη, έξυπνη και ευχάριστη 4χρονη» αμέσως μετά την άσχημη διάγνωση κινητοποιήθηκε και δημοσιοποίησε μια έκκληση οικονομικής βοήθειας προς την οικογένεια της μικρής, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι και να μπορέσει το παιδί να λάβει την κατάλληλη άκρως δαπανηρή φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Μας είχαν προειδοποιήσει ότι στη περίπτωση της Braylynn η χημειοθεραπεία δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό όφελος για την εξέλιξη της νόσου και οι ακτινοβολίες ουσιαστικά θα επιβράδυναν τη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης για την υγεία του παιδιού. Εξάλλου, η Braylynn συγκέντρωνε μόλις 10% ως ποσοστό επιβίωσης.» εξηγεί η θεία της μικρής.

Και παρά το γεγονός ότι όλα τα ποσοστά και όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον της Braylynn πήραν τη δύσκολη αλλά γενναία απόφαση να μεταβούν με τη μικρή σε νοσοκομείο της Βόρειας Καρολίνα όπου υπάρχει ένας φημισμένος χειρούργος που πραγματοποιεί τέτοιου υψηλού ρίσκου εγχειρήσεις σε όγκους όπως της Braylynn.

Όμως τα παιχνίδια της μοίρας έθεσαν άδοξο τέλος στις ελπίδες για μια καλύτερη εξέλιξη του καρκίνου που έπληξε τη μικρή. Στις 6 Ιανουαρίου, η Braylynn έγινε δεκτή στο νοσοκομείο όμως η κατάσταση της υγείας της χειροτέρεψε άρδην.

Η μητέρα της Ally με μια συγκλονιστική ανάρτηση στο Facebook ζήτησε από γνωστούς, συγγενείς και φίλους να προσευχηθούν για την υγεία της μικρής. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε «Η Braylynn βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μια μικρή αιμορραγία στον όγκο έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Της έχουν χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσει το πρήξιμο και αναπνέει με μηχανική υπιστήριξη».

Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την Braylynn είχε ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς η μικρή είχε μόλις λίγες ημέρες ζωής. Οι γιατροί το παραδέχθηκαν ξεκάθαρα και οι γονείς συντετριμμένοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το κοριτσάκι τους σε λίγες ημέρες θα έφευγε για το τελευταίο του ταξίδι.

Τότε ήταν η στιγμή που η μητέρα της ανέβασε στο Facebook μια συγκλονιστική φωτογραφία με την Braylynn στο κρεβάτι του πόνου και το μπαμπά της να σπαράζει απελπισμένος δίπλα της. Μια φωτογραφία που κατέδειξε με τον πλέον απόλυτο τρόπο πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις το παιδί σου να χάνεται και εσύ να μην μπορεί να κάνεις τίποτα. Να προσπαθείς να αντιστρέψεις το φευγιό αλλά να μην υπάρχει γυρισμός.

Η φωτογραφία έγινε viral δείχνοντας το σκληρό πρόσωπο του παιδικού καρκίνου.