Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με τον Σύμβουλο Στρατηγικής Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Πόλυ Ξιναρή για την χρήση των social media στις παιδικές ηλικίες.
Κύριε Ξιναρή, γιατί τα παιδιά εθίζονται τόσο πολύ με τα social media;
«Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν στον χρήστη τους στιγμιαία ευχαρίστηση. Αυτή η ευχαρίστηση κάνει τον εγκέφαλο μας να εκρέει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και μας προσφέρει την ευχαρίστηση να θέλουμε περισσότερα. Έτσι κάθε φορά που νιώθουμε να παίρνουμε επιβράβευση έστω και για κάτι απλό στα ΜΚΔ και νιώθουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση αναζητάμε ακόμη περισσότερο αυτό το αίσθημα και εθιζόμαστε.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα γιατί λειτουργούν στο ασυνείδητο και δεν μπορούν να ελέγξουν την έκθεση τους σε αυτά ούτε και να κατανοήσουν τις αλλαγές που τους επιφέρουν.
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν περιορισμένο χρόνο σε αυτά σε μικρές ηλικίες αλλά ταυτόχρονα να κάνουν και δραστηριότητες οι οποίες θα τους επιφέρουν επίσης ευχαρίστηση και επιβράβευση με την καθοδήγηση των γονέων ή δασκάλων».
Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των social media στις παιδικές ηλικίες;
«Τα υπέρ είναι σίγουρα η τεράστια γνώση που υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση των παιδιών, οι πολλές επιλογές διασκέδασης αλλά και η εξοικείωση με εργαλεία που θα τους φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον. Τα κατά, έρχονται με την ανεξέλεγκτη χρήση και τους μη περιορισμούς.
Για παράδειγμα το YouTube kids είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή από το YouTube για όλους αφού εκεί υπάρχει και ακατάλληλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να δώσει κακά παραδείγματα.
Υπάρχουν επίσης οι επιτήδειοι που υποκρίνονται τους “φίλους” στα παιδιά και καραδοκούν να τα εκμεταλλευτούν. Οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη να μορφωθούν πρώτα οι ίδιοι και μετά να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους».
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί γονείς αγνοούν Κύριε Ξιναρή τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την τακτική τους να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους. Τι έχετε να πείτε εσείς για αυτό και ποια η δικιά σας συμβουλή προς τους γονείς;
«Είναι όντως ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί πολλούς γονείς.
Το να δημοσιεύονται φωτογραφίες παιδιών δεν σημαίνει και αυτόματα ότι τα θέτουμε σε κίνδυνο. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και να αποφασίζουμε συνειδητά εάν αυτό που κάνουμε εμπεριέχει μεγάλο ή μικρό κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας.
Τα πιο σύνηθες είναι η κλοπή των φωτογραφιών μας που αναρτούμε στα ΜΚΔ και η παράνομη χρήση τους από επιτήδειους για υποκλοπή ταυτότητας, η “ψηφιακή απαγωγή” όπου κάποιος παρουσιάζει το παιδί σαν δικό του με άλλο όνομα, η πιθανότητα φυσικής επίθεσης ή απαγωγής κλπ.
Καλό είναι επίσης να έχουμε υπόψιν μας ότι και κάποια ΜΚΔ έχουν στους όρους χρήσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες σας για δικούς τους προωθητικούς σκοπούς. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να είναι εις γνώσιν μας και να υπολογίζουμε το ρίσκο».
Θα ήθελα για τη συνέχεια να δώσετε κάποιες οδηγίες προς τους γονείς για την καλύτερη προστασία των παιδιών τους στα social media;
«Το σημαντικότερο όπλο που έχουν οι γονείς είναι πρώτα η δική τους επιμόρφωση έτσι ώστε να μπορούν να καθοδηγούν, να συμβουλεύουν και να εξηγούν με επιχειρήματα στα παιδιά τους τί συμβαίνει στον κόσμο των ΜΚΔ. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών και πως θα την κρατάμε σε ισορροπία. Να εκθέτουμε τα παιδιά μας στο σωστό περιεχόμενο και την σωστή διάρκεια.
Να εξηγούμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε ενέργειας τους με όσο καλύτερο τρόπο γίνεται. Εάν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε τις τάσεις και να προλαβαίνουμε συμπεριφορές πριν φτάσουν στο απροχώρητο. Έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν διάφορα “challenges” σε ΜΚΔ μεταξύ νεαρών παιδιών να είναι άκρως επικίνδυνα για την σωματική και ψυχική τους υγεία».
Πως βλέπετε εσείς την ανάπτυξη των social media μέσα στα επόμενα χρόνια;
«Τα ΜΚΔ εξελίσσονται καθημερινά και πολλές φορές με απρόβλεπτους θα έλεγα τρόπους. Από την μία βλέπουμε αυτή την περίοδο μια τάση λογοκρισίας και περιορισμού συγκεκριμένου τύπου περιεχομένων από μεγάλα δίκτυα και από την άλλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάζει αρκετούς περιορισμούς για την ιδιωτικότητα των χρηστών και την συμμόρφωση των κολοσσών αυτών και των απαιτήσεων τους ως προς την σχέση τους με τους χρήστες.
Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα δούμε σύντομα αρκετές πιστεύω αλλαγές με νέες τάσεις να διαμορφώνονται. Άξιο προσοχής θα είναι να δούμε εάν το Κινέζικο μοντέλο αξιοποίησης των ΜΚΔ ως μέσο ελέγχου των πολιτών θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες».
Διαβάστε επίσης:
Ο γενναίος Νικόλας ετοιμάζεται για νέο χειρουργείο: Η μητέρα του μας γράφει τα νέα του
Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους κασετίνα σε ένα fun εργαστήριο