Τι είναι η Στοματοπροσωπική Μυολειτουργική Διαταραχή και πώς επηρεάζει την ομιλία του παιδιού

Η Στοματοπροσωπική Μυολειτουργική Διαταραχή είναι διαταραχή η οποία επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των μυών της στοματικης κοιλότητας καθώς και του προσώπου, μας λέει η λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια, Άντρη Χαραλάμπους.
Το άτομο με ΣΜΔ παρουσιάζει λανθασμένα πρότυπα τα οποία επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της γνάθου, των χειλιών, του προσώπου και κυρίως της γλώσσας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να εκτελεί λανθασμένα τη λειτουργία της κατάποσης, της μάσησης και το κλείσιμο των δοντιών.
Αν το άτομο βρίσκεται σε ορθοδοντική θεραπεία τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί η ορθοδοντική θεραπεία, εφόσον η εκτέλεση των βασικών λειτουργιών θα γίνεται λανθασμένα.
Σε μια ΣΜΔ το άτομο έχει την τάση να κινεί τη γλώσσα του με υπερβολικό τρόπο προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια των πιο βασικών λειτουργιών (κατάποση, ομιλία, θέση ανάπαυσης-κατάποση σάλιου).
Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως χαλαρή τη κάτω γνάθο και η γλώσσα προεξέχει όταν είναι αφηρημένα ή προσηλωμένα σε κάτι. Επίσης έχουν τη τάση να εκτελούν τη λειτουργία της αναπνοής μόνο από το στόμα.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση και η θεραπεία γίνεται από εκπαιδευμένο άτομο, το οποίο θα κρίνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με το περιστατικό.
Στόχος της Στοματοπροσωπικής Μυολειτουργικής Θεραπείας (ΣΜΘ) είναι η διόρθωση της οποιασδήποτε λειτουργίας του στοματικού μηχανισμού γίνεται με λανθασμένο τρόπο.