Τι απέγινε το κοριτσάκι – σύμβολο της ιστορικής φωτογραφίας που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ

Ήταν 8 Ιουνίου 1972, όταν αεροσκάφη του Νοτίου Βιετνάμ βομβάρδισαν με βόμβες ναπάλμ την περιοχή Τρανγκ Μπανγκ, προκειμένου να διώξουν τους Βόρειους που είχαν καταλάβει την περιοχή.

Η 9χρονη -τότε- Phan Thị Kim Phúc προσπαθούσε να διαφύγει μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, όταν τα αεροσκάφη θεώρησαν λανθασμένα ότι ήταν στρατιώτες και έριξαν τις βόμβες.

Η Κιμ τυλίχτηκε στις φλόγες. Έσκισε τα φλεγόμενα ρούχα της και άρχισε να τρέχει στον δρόμο σε έξαλλη κατάσταση.

Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο του Associated Press Νικ Ουτ και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Μέχρι σήμερα είναι μια από τις διασημότερες και πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην ιστορία.

Βόρειοι και Νότιοι

Γεννημένη στις 6 Απριλίου 1963, η Phan Thị Kim Phúc έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως το «Napalm Girl». Με καταγωγή από το νότιο Βετνάμ αργότερα πήρε την καναδική υπηκοότητα και είναι η πρωταγωνίστρια μίας από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες που λήφθηκε κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Η Κιμ ζούσε με την οικογένειά της στο χωριό Τρανγκ Μπανγκ. Οι γονείς της ήταν αγρότες -όπως και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού- και ζούσε μία απλή ζωή. Ωστόσο, στα πρώτα χρόνια της παιδικής της ηλικίας στην πατρίδα της ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

Η ένταση ξεκίνησε ανάμεσα στο Νότιο Βιετνάμ που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και το κομμουνιστικό Βόρειο Βιετνάμ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως Βιετκόνγκ. Η σύρραξη ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν οι κομμουνιστές έκαναν μία κίνηση να καταλάβουν το Νότιο Βιετνάμ και να ενωθεί με το Βόρειο υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση ήταν εναντίον αυτού, πιστεύοντας, ότι θα εξαπλωθεί η κομμουνιστική επιθετικότητα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Προκειμένου να μην επιτρέψει την κομμουνιστική επέλαση, η Αμερική στήριξε το Νότιο Βιετνάμ προσφέροντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Τον Ιούνιο του 1972 διεξήχθη μία μάχη μεταξύ Βορείων και Νοτίων έξω από το χωριό της Κιμ. Μαρτυρία έκανε λόγο ότι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που ηγούνταν των Νοτιοβιετναμέζων διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό.

Ο φωτογράφος που της έσωσε τη ζωή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nick Ut (@utnicky)

Η Κιμ και η οικογένειά της έμειναν πίσω έχοντας βρει καταφύγιο σε έναν μικρό ναό. Τα αεροσκάφη του Νοτίου Βιετνάμ άρχισαν να ρίχνουν βόμβες Ναπάλμ στο χωριό, καθώς πίστευαν ότι δυνάμεις των Βορείων κρύβονταν στο εγκαταλελειμμένο χωριό. Όταν μία από αυτές χτύπησε τον ναό, οι κρυμμένοι εκεί κάτοικοι βγήκαν έξω τρέχοντας τρομαγμένοι. Οι Νοτιοβιετναμέζοι πιλότοι θεώρησαν πως ήταν στρατιώτες των Βορείων και έριξαν κι άλλες βόμβες.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο άντρες, ένα μωρό 9 μηνών και ένα 3χρονο αγοράκι.

Η μικρή Κιμ κατάφερε να σωθεί με εγκαύματα στην πλάτη, τα χέρια και το στήθος. Προσπαθούσε να βγάλει τα φλεγόμενα ρούχα της τρέχοντας στο δρόμο μαζί με άλλα τρομαγμένα παιδιά. Έπειτα από λίγα λεπτά ο φωτογράφος του Associated Press, Nick Ut τράβηξε τις φωτογραφίες και αμέσως άρπαξε το παιδί και του έριξε νερό πάνω στο φλεγόμενο δέρμα της και την πήγε στο νοσοκομείο. Η μικρή είχε υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού και δεν πίστευε κανείς ότι θα τα καταφέρει.

Ο φωτορεπόρτερ, με τη σειρά του, έστειλε τη φωτογραφία στην υπηρεσία που εργαζόταν και η οποία μπήκε στο εξώφυλλο των New York Times.  Βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ και το World Press Photo of the Year για το 1972, ωστόσο, σύμφωνα με ηχογραφημένες συζητήσεις απ’ τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αμφισβήτησε την εγκυρότητά της.

Τι απέγινε τελικά η Κιμ;

Δεκατέσσερις μήνες και 17 επεμβάσεις αργότερα, η Κιμ επέστρεψε στο σπίτι της, επιβιώνοντας από θαύμα. Μεγάλωσε, μπήκε στην Ιατρική, ωστόσο διέκοψε τις σπουδές της, όταν η κυβέρνηση του Βιετνάμ αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει ως σύμβολο κατά του πολέμου.

Εμφανίστηκε συχνά στο πλευρό του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Pham Van Dong, ενώ το 1986 της έδωσαν άδεια να συνεχίσει τις σπουδές της στην Κούβα, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της, Bui Huy Toan.

Το 1992 πήγαν ταξίδι του μέλιτος στη Μόσχα, αλλά αποβιβάστηκαν στον Καναδά, όταν το αεροπλάνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό. Έφυγαν κρυφά από το αεροδρόμιο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την καναδική κυβέρνηση….

Το 1994 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco. Το 1996 η Phuc μίλησε στο κέντρο Βετεράνων του Βιετνάμ, όπου γνώρισε τον ιερέα Τζον Πλάμερ, ένας από τους στρατιώτες που καθοδηγούσαν την επίθεση της 8ης Ιουνίου. Τελικά συγχώρεσε δημόσια τον Πλάμερ και ζήτησε απ’ τους υπόλοιπους βετεράνους να εργαστούν όλοι μαζί για ένα ειρηνικό μέλλον.

Το 1999 κυκλοφόρησε η βιογραφία της, «The Girl in the Picture» απ’ τη συγγραφέα Denise Chong. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ακτιβιστική της δράση και το 1997 ίδρυσε την Kim Phuc Foundation, με στόχο την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη παιδιών που έχουν βιώσει τον πόλεμο.

«Μέσα απ’ την ιστορία μου, δίνω ελπίδα στον κόσμο. Αν ζητούν συγχώρεση, θα την έχουν. Αν το έκανε εκείνο το μικρό κοριτσάκι, τότε μπορούν όλοι», λέει η ίδια.

Δεν άντεχε να βλέπει τη φωτογραφία

Σε μία συγκλονιστική εξομολόγησή της, η Κιμ είχε αναφέρει πως τα πρώτα χρόνια δεν της άρεσε καθόλου η φωτογραφία που την απεικόνιζε, ότι ευχόταν η φωτογραφία να μην έχει βγει και εξέφρασε την απορία γιατί ο φωτογράφος την έβγαλε γυμνή να τρέχει.

Αναφέρθηκε στον πόνο που βίωσε από τα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής της και πως το 1992 έφτασε κοντά στην αυτοκτονία.

«Το αριστερό μου χέρι έπιασε φωτιά. Πονούσα φρικτά. Ο πόνος τρυπούσε το δέρμα και τους μύες μου. “Θα είμαι μια ζωή άσχημη. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά φυσιολογική”, σκέφτηκα και άρχισα να πετάω τα ρούχα από πάνω μου», ανέφερε για εκείνη τη στιγμή η Κιμ.

«Ήθελα να ξεφύγω από εκείνη την φωτογραφία. Είχα καεί από τις βόμβες και ήμουν θύμα ενός πολέμου αλλά τώρα γινόμουν ξανά ένα άλλου είδους θύμα. Η καρδιά μου ήταν ακριβώς σαν ένα φλιτζάνι μαύρου καφέ. Ευχόμουν να είχα πεθάνει σε εκείνη την επιδρομή μαζί με τον ξάδερφό μου και με τους συμπατριώτες στρατιώτες μου. Δεν ήθελα να ζω άλλο. Ήταν πολύ δύσκολο γα μένα να διαχειριστώ το μίσος, τον θυμό και την πίκρα μου», πρόσθεσε.

Η Κιμ ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο τα φαινομενικά τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε ως θύμα πολέμου και κατάφερε να αλλάξει την ζωή της δουλεύοντας με παιδιά που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις.

Τελικά όπως αναφέρει κατάφερε να ξεπεράσει την αποστροφή της για την φωτογραφία της και να την δει ως μία φωτογραφία των γεγονότων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nick Ut (@utnicky)

Η εικόνα που «κατέβασε» το Facebook ως άσεμνη

Πριν από μερικά χρόνια η φωτογραφία είχε απομακρυνθεί από μια σειρά λογαριασμών στο Facebook περιλαμβανομένου αυτού της Νορβηγίδας πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, παραβίαζε τους όρους χρήσης του Facebook περί γυμνού.

Τελικά, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η παράλογη αυτή απόφαση, το Facebook υπαναχώρησε και έκανε άρση της λογοκρισίας.

«Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ’ όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε» ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Όπως είπε, το Facebook έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των χρηστών και «την ιστορική σημασία» της εικόνας αυτής.

Διαβάστε επίσης:

Λεμεσός: Για πού προορίζονται αυτές οι δύο τεράστιες καρναβαλιστικές μάσκες;

Ένα δώρο αγάπης: Καινούρια στρώματα απέκτησε η Παιδογκολογική Κλινική του Μακαρείου

Αν χτυπάτε το παιδί σας, δείτε πώς καθορίζετε τη «μοίρα» του στο μέλλον