Τελικά είναι καλό να πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό;

Τελικά είναι καλό να πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό;

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, γι’αυτό και πρέπει να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποσότητα νερού καθημερινά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπολογίζεται πως ένας ενήλικας πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.

Φυσικά και θα πρέπει όμως να πίνετε καθαρό υγιεινό νερό με όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του, χωρίς τα χημικά και τις βλαβερές ουσίες που ενδεχομένως να περιέχει.

Μια πολύ καλή λύση είναι η χρησιμοποίηση πιστοποιημένων και δοκιμασμένων φίλτρων νερού που κυκλοφορούν στην αγορά όπως είναι της Camelot που έχουν τις υψηλότερες διεθνείς πιστοποιήσεις από το NSF, το WQA της Αμερικής και πολλά άλλα.

Ωστόσο, η κατανάλωση του νερού πριν, μετά, ή κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ένα ζήτημα που μπερδεύει τους περισσότερους. Με το πέρασμα των χρόνων, έχετε ακούσει συχνά πως δεν πρέπει να πίνετε νερό με το γεύμα σας. Επιστημονικές μελέτες όμως, έχουν φέρει στο φως δεδομένα που ανατρέπουν αυτή την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε το ρόλο του νερού μαζί με το γεύμα σας. Σε κάθε περίπτωση, τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού σας εγγυώνται πως θα έχετε πάντα στο ποτήρι σας καθαρό υγιεινό νερό χωρίς ουσίες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Νερό Πριν το ΦαγητΟ

Αν καταναλώσετε υγρά ή νερό πριν το φαγητό, τότε θα συνεισφέρετε στην απώλεια βάρους.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό σας γεμίζει και προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού χωρίς όμως να έχετε λάβει καμία θερμίδα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του γεύματος δε θα χρειαστεί να καταναλώσετε μεγάλη μερίδα φαγητού για να νιώσετε ότι χορτάσατε.

Πιο συγκεκριμένα, μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα σας, θα πρέπει να πίνετε ένα ή δύο ποτήρια νερό.

Εκτός από την απώλεια βάρους, η συγκεκριμένη ποσότητα θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε την ενέργειά σας ενυδατώνοντας σας συγχρόνως.

ΝερΟ κατά τη Διάρκεια του Γεύματος

Ένα από τα πιο σοβαρά επιχειρήματα για να μην καταναλώνετε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι ότι αραιώνει τα γαστρικά υγρά και τα πεπτικά ένζυμα, κι έτσι, δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης.

Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής, μιας και το στομάχι προσαρμόζει τις εκκρίσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε γεύματος.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί σε έρευνες πως τα υγρά περνούν πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα σε σχέση με τις στερεές τροφές.

Ακόμα, συχνά θα ακούσετε πως το νερό μαζί με το φαγητό μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών.

Όμως και αυτός ο ισχυρισμός δεν υφίσταται μιας και το νερό βοηθάει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία των νεφρών.

Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός είναι σε θέση να εξισορροπήσει τα υγρά που βρίσκονται στον οργανισμό, κι έτσι, να καταπολεμήσει την κατακράτηση. Βέβαια, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μόνο καθαρό υγιεινό νερό από πιστοποιημένα φίλτρα νερού ώστε να λαμβάνετε μόνο τις ευεργετικές του νερού ιδιότητες.

Σε αυτό το σημείο όμως, πρέπει να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα οισοφαγικής παλινδρόμησης, καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε νερό με το γεύμα σας. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, κι έτσι, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις συνήθειες σας ανάλογα με τις ανάγκες του.

ΝερΟ Μετά το Φαγητό

Τέλος, ένας συχνός μύθος είναι πως δεν πρέπει να πίνετε νερό μετά το φαγητό. Η αλήθεια όμως είναι πως το νερό μετά το φαγητό διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Το νερό προσφέρει ένα αίσθημα κορεσμού χωρίς την πρόσληψη θερμίδων, ενυδάτωση, και διευκόλυνση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Για το λόγο αυτό, μπορείτε να το καταναλώσετε άμεσα μαζί με τα γεύματά σας.

Ωστόσο, θυμηθείτε να καταναλώνετε νερό από καλά φίλτρα νερού όπως είναι τα Camelot ώστε να μην έχει ίχνος από φυτοφάρμακα, χλώριο και άλλες χημικές ουσίες.