Ταξίδι στο Πιεστάνι, το νησί των spa στη Σλοβακία

Ταξίδι στο Πιεστάνι, το νησί των spa στη Σλοβακία

Ενα ολόκληρο «νησί» Spa στην καρδιά της Ευρώπης ένα ησυχαστήριο του πνεύματος και της ψυχής, είναι το Πιεστάνι της Σλοβακίας.

Την περιοχή με τη μακρά ιστορία και με τους φιλόξενους καταδεκτικούς, απλούς και χαμογελαστούς ανθρώπους, επισκέπτεται αυτές τις μέρες πολυπληθής αντιπροσωπεία Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων, με πρωτοβουλία του Χρήστου Κουσουρή, Διευθυντή της CK Strategies.

Η Σλοβακία και η πρωτεύουσά της, η Μπρατισλάβα, είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, καθώς αποτελεί μια οικονομική και πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, το Πιεστάνι αποτελεί μια περιοχή για διακοπές αναζωογόνησης και ευεξίας, ένα ησυχαστήριο του πνεύματος και της ψυχής.

Στην περιοχή οι επισκέπτες είναι επαναλαμβανόμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου και από την Κύπρο, αφού το Πιεστάνι είναι ένα ολόκληρο «νησί» Spa στην καρδιά της Ευρώπης και σήμερα έχει καταστεί ο πιο hot προορισμός.
Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία μπορείς να συναντήσεις φυσικές ομορφιές, και καταπράσινο περιβάλλον. Μια περιοχή που ακόμη και ο ήχος των οχημάτων είναι ανύπαρκτος.

Η πτήση ξεκίνησε από τον αερολιμένα Πάφου για τη Βιέννη και ακολούθως οδικώς δύο ώρες μέχρι τη μικρή πόλη Πιεστάνι, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Το Πιεστάνι, αυτό το ειδυλλιακό νησί-κέντρο ευεξίας στην καρδιά της Σλοβακίας, απέχει μόλις 45 λεπτά από την Μπρατισλάβα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του.

Tην αποστολή υποδέχτηκε η Mgr. Lucia Nogova Sales Manager του Τhermia Palace Ensana Health Spa Hotel η οποία μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα αφού για 14 περίπου έτη διέμενε στην Κρήτη. Αυτή ανέλαβε και την ξενάγηση της αντιπροσωπείας Ελλήνων και Κυπρίων δημοσιογράφων.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής είναι της ίδιας εταιρείας. Το στοιχείο της ηρεμίας είναι εμφανές από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψης.
Όπως αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, η γραφική πόλη στην περιοχή Trnava, με περίπου 28.000 κατοίκους, ονομάζεται Πιεστάνι, με ρίζα τη λέξη “Piesok,” που σημαίνει “άμμος.” Στην πόλη Πιεστάνι διαμένουν 30–35 χιλιάδες κάτοικοι. Κτισμένο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Βα, το Spa Island δημιουργεί ένα φυσικό νησί στο κέντρο της πόλης. Το νησί προσφέρει ιαματικά λουτρά, πολυτελή ξενοδοχεία, κέντρα ευεξίας και πανέμορφα πάρκα.

Με δέκα ιαματικές πηγές, αποτελεί έναν παραμυθένιο προορισμό που ενώνεται με το κέντρο της πόλης μέσω μιας εντυπωσιακής πεζογέφυρας. Ακόμη, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός άνδρα που σπάει το μπαστούνι του, καθώς έχει θεραπευτεί από τα θαυματουργά ιαματικά λουτρά δίνει άλλη διάσταση στην όλη επίσκεψη των φιλοξενούμενων της περιοχής, σύμφωνα με την κ. Lucia Nogova.

H ιστορία του Πιεστάνι και της σλοβάκικης λουτρόπολης

Η συναρπαστική ιστορία του Πιεστάνι και της σλοβακικής λουτρόπολης ξεδιπλώνεται από την προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το διάσημο γλυπτό “Αφροδίτη του Moravany”. Το όνομα “Pescan” εμφανίζεται σε γραπτά το 1113, αλλά η πραγματική ακμή της λουτρόπολης έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α’ προστάτευσε το Πιεστάνι ως Spa το 1682, πρωτοποριακό γεγονός στην Ευρώπη. Με πλούσια ιστορία, η πόλη πέρασε από διάφορα χέρια ευγενών οικογενειών και το Spa ανακαινίστηκε το 1820 σε νεοκλασικό στιλ, με την ονομασία “Napoleon spa”. Το Spa αναπτύχθηκε εκ νέου μετά το 1889, εξελίσσοντας τη φήμη του ως διεθνούς κλάσης επιχείρηση. Καλλιτέχνες και αριστοκράτες, όπως ο Μπετόβεν, επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά, με κορύφωση το 1917 όταν τρεις Ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Thermia Palace για στρατηγικές συζητήσεις.

Εκεί χάρισε στον εαυτό της στιγμές χαλάρωσης η Αυτοκράτειρα Σίσσυ.
Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας αποτελούσε μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το Πιεστάνι. Η Σίσσυ απόλαυσε επανειλημμένως τα ευεργετικά ιαματικά νερά και τα λουτρά λάσπης, γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες και την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Εξάλλου, η Αυτοκράτειρα υπέφερε από φυματίωση και το ζεστό νερό των ιαματικών λουτρών αντιπροσώπευε ανακούφιση για εκείνη.

Στον καταπράσινο χώρο δίπλα στα λουτρά, υψώνεται ένα άγαλμα της Σίσσυ, με τα χαρακτηριστικά μακριά, πλεγμένα μαλλιά της.

Στο Πιεστάνι λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη το 1912. Σύμφωνα με τη Lucia Nogova πολλές εύπορες οικογένειες το επισκέφτηκαν από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Συγγράμματα από τον 16ο αιώνα αναφέρονται στις θεραπευτικές αυτές πηγές του μικρού αυτού παραδείσου που λέγεται Πιεστάνι. Η φήμη του κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το πήρε στα χέρια της η οικογένεια Γουίτσερ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η πολυπληθής αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την περιοχή Τρνάβα για ξενάγηση, το οινοποιείο Mrva & Stanko αλλά και το Smolenice και το κάστρο Smolenice.

Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

“Όταν διαβάζω τα άλλα παιδιά γελάνε ”: Το δυσλεκτικό παιδί στην τάξη

Παιχνίδια στην εξοχή: Βραχιόλια και κολιέ από φύλλα και λουλούδια!