Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στη μήτρα αποτελούν ένδειξη για αυτισμό

«Ο 4χρονος γιος μου δεν παίζει με άλλα παιδιά, προτιμά το μοναχικό παιχνίδι...»

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στη μήτρα αυξάνει τις πιθανότητες στα νεογέννητα αγοράκια να αναπτύξουν αυτισμό, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη, απέδειξαν ότι τα αυτιστικά παιδιά υπόκεινται σε αυξημένες ποσότητες τεστοστερόνης, προγεστερόνης και κορτιζόλης πριν ακόμα από τη γέννησή τους.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο αυτισμός εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Ωστόσο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος διεξοδικής διερεύνησης του προβλήματος.

Έγκυος γυναίκα

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 19.500 δείγματα αμνιακού υγρού από άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1993 και 1999. Το αμνιακό υγρό περιβάλλει το έμβρυο στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συλλέγεται όταν ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να έχουν αμνιοκέντηση κατά την 15η-16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η χρονική αυτή στιγμή συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αμνιακού υγρού από 128 αγόρια, τα οποία αργότερα στη ζωή τους είχαν διαγνωστεί με αυτισμό, και τα συνδύασαν με πληροφορίες από το μητρώο όλων των ψυχιατρικών διαγνώσεων στη Δανία. Βρήκαν ότι τα επίπεδα όλων των στεροειδών ορμονών ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και το πιο σημαντικό, τα παιδιά με αυτισμό είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αρσενικά παιδιά που αναπτύσσονταν κανονικά.

“Γνωρίζαμε ότι η αυξημένη προγεννητική τεστοστερόνη σχετίζεται με αργή κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη, όμως για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι οι στεροειδείς ορμόνες είναι αυξημένες σε παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό”, αναφέρει ο καθηγητής Simon Baron-Cohen από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.