Τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν τώρα, είναι εκείνα που θα αλλάξουν τον κόσμο

αλλαγή

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» είχε τραγουδήσει κάποτε ο Παύλος Σιδηρόπουλος και οι στίχοι αυτοί σήμερα μοιάζουν πιο αληθινοί από ποτέ…

Συχνά ακούμε για την πολυπόθητη αλλαγή που χρειάζεται η κοινωνία μας και αρκετοί είναι εκείνοι που με τον τρόπο τους προσπαθούν να την πραγματοποιήσουν.

Από τις διαδηλώσεις κατά της βίας και των διακρίσεων μέχρι τις πορείες και τις καμπάνιες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, φαίνεται πώς πολλοί έχουμε πιστέψει ότι στην κοινωνία μας ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και θα έπρεπε να γίνονται διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το περιοδικό Time

Τα παιδιά θα άλλαξουν τον κόσμο

Το να αλλάξεις τον κόσμο, βέβαια, έχει αποδειχθεί πως δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζονται αγώνες και μυαλά που σκέφτονται ανοιχτά και δίκαια.

Υπάρχει, μία ομάδα ατόμων στην κοινωνία μας η οποία λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αφοσιωθεί σε αυτόν τον σκοπό και να τον πετύχει: τα ΠΑΙΔΙΑ.

Οι απόγονοί μας από πολύ μικρή ηλικία δείχνουν τις αντοχές και τις αντιδράσεις τους, ξεκινώντας, μάλιστα, από την οικογένεια και το σχολείο. Δοκιμάζουν τα όρια γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών και δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα πράγματα με τα οποία διαφωνούν.

Το μυαλό τους δεν γνωρίζει σύνορα και η φαντασία τους είναι μακράν πιο ζωντανή από αυτή των ενηλίκων. Παράλληλα, έχουν μια έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης, η οποία τα καθιστά κατάλληλα για την επίλυση θεμάτων κοινωνικής δικαιοσύνης. Η απλότητα και η αθωότητα με τις οποίες προσεγγίζουν τις καταστάσεις, ίσως είναι η λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινωνικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα θα επηρεαστεί σοβαρά από την κλιματική αλλαγή

Τα παιδιά δεν βλέπουν –και σίγουρα δεν δέχονται- τον κόσμο όπως είναι, παρά φαντάζονται πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν. Γεννιούνται με την αίσθηση της περιέργειας, η οποία στην ηλικία τους είναι δώρο και όχι κατάρα. Θα έχετε παρατηρήσει, βέβαια, ότι τα μικρά παιδιά δύσκολα θα αφήσουν πίσω έναν φίλο τους που έχει πρόβλημα ή δυσκολεύεται. Μένουν μαζί του και τον βοηθούν.

Η γενιά που μεγαλώνει τώρα είναι εκείνη που φτιάχτηκε για την αλλαγή

Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν σε μια περίοδο που το έδαφος κάτω από αλήθειες που παραδέχονταν πολλοί και για πολλά χρόνια ως σωστές και δίκαιες, άρχισε να κλονίζεται και είναι εκείνα που θα καταφέρουν να αλλάξουν το κατεστημένο στα σημεία που πρέπει και οφείλει να αλλάξει.

Είναι, επομένως, στο χέρι μας να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά και να τα μεγαλώσουμε με υπερηφάνεια. Εμείς, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ενήλικες πρέπει να τους δώσουμε ώθηση να συνεχίσουν. Βιβλία, ταινίες, συζητήσεις, αποδοχή των επιλογών τους – όταν αυτές δεν τα βλάπτουν σωματικά και ψυχικά- διάλογος, έκφραση συναισθημάτων είναι λίγα μόνο από όσα μπορούμε να κάνουμε για να τα παρακινήσουμε να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Διαβάστε ακόμη: Youth for Climate Cyprus: H οργάνωση νέων που φιλοδοξεί να φέρει την αλλαγή στο νησί μας μιλά στο Infokids.com.cy

Ο ερχομός τους στον κόσμο ήταν έτσι κι αλλιώς από μόνος του ένα θαύμα. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν για να μετακινήσουν βουνά και σπάσουν φράγματα που κρατούσαν την κοινωνία μας πίσω. Με μια μικρή βοήθεια, τα παιδιά θα καταφέρουν πολλα περισσότερα από εμάς…