Τα μωρά μοιράζονται το φαγητό τους ακόμα και όταν είναι πολύ πεινασμένα

Λες και δεν τα λατρεύαμε όπως ακριβώς είναι, μία νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο τέλεια είναι τα μωρά: Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό δημοσίευμα του Scientific Reports. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκαν, ότι τα μωρά είναι πρόθυμα να μοιραστούν το φαγητό τους με άγνωστα σε εκείνα πεινασμένα άτομα, ακόμα κι αν τα ίδια πεινούν πολύ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρχικά ένα πείραμα με παιδιά ηλικίας 19 μηνών, περίπου 75 λεπτά μετά το τελευταίο τους σνακ ή γεύμα. Στο πείραμα αυτό, ένας άγνωστος σε εκείνα ενήλικας άπλωνε το χέρι του για να πιάσει κομμάτια φρέσκων φρούτων που είχαν τοποθετηθεί σε έναν δίσκο μπροστά από το κάθε παιδί. Το παιδί θα μπορούσε να επιλέξει είτε να μοιραστεί τα φρούτα με τον ενήλικα είτε να τα κρατήσει για τον εαυτό του και να τα φάει μόνο του. Σχεδόν το 60% των παιδιών μοιράστηκαν τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα φρούτα με τον ενήλικα!

Σε επόμενο πείραμα παρακολούθησης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς των παιδιών να τα φέρουν λίγο πριν από το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα τους, περίπου δηλαδή 130 λεπτά από την τελευταία φορά που έφαγαν.

Οι ερευνητές ήταν περίεργοι αν αυτά τα παιδιά, που πιθανότατα θα πεινούσαν πολύ, θα εξακολουθούσαν να μοιράζονται το επιθυμητό φαγητό με κάποιον που είχε ανάγκη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των παιδιών ήταν πρόθυμα να μοιραστούν τουλάχιστον ένα κομμάτι φρούτου με τον ενήλικα που άπλωσε χέρι στο φαγητό τους. Μπορεί αυτό το ποσοστό να ήταν μικρότερο συγκριτικά με προηγούμενο τεστ, ήταν ωστόσο αρκετά μεγάλο.

Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι παιδιά ηλικίας σχεδόν ενός έτους είναι ικανά να επιδείξουν αλτρουιστική συμπεριφορά, ακόμα και όταν έχουν σοβαρά αντικίνητρα, όπως η πείνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό φαίνεται να είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά – ή τουλάχιστον, δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί να ισχύει στα ζώα.

Τι εξηγεί αυτό για εμάς, τους ανθρώπους; Η μελέτη υποδηλώνει ότι το να μεγαλώνουμε με παιδιά που παρατηρούν εμάς να μοιραζόμαστε με άλλους, συμβάλλει στην προθυμία τους να βοηθήσουν άλλους που έχουν ανάγκη. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα μιμητισμού.

πηγή: psychologytoday.com