Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Κύπρο: Μουτζούρες, κουρούκλες και άφθονη τσίκνα…

Τσικνοπέμπτη σήμερα και είναι η τελευταία φορά που τρώμε -βάσει της ορθόδοξης παράδοσης– κρέας, πριν από την Κυριακή του Πάσχα, καθώς ξεκινά η νηστεία των 50 ημερών.

Από την παλιά εποχή οι Χριστιανοί συνήθιζαν να κάνουν τραπέζια με κρέατα. Για να έχουν κρέας, σε παλαιότερες εποχές έπρεπε να σφάξουν κάποιο ζώο. Αυτό γινόταν συνήθως δύο-τρείς ημέρες πριν, ώστε να «σιτέψει» το κρέας για να το καταναλώσουν το Σαββατοκύριακο.

Η μόνη ημέρα που ήταν εύκαιρη ήταν η Πέμπτη, αφού Τετάρτη και Παρασκευή αυτής της εβδομάδας ίσχυε αυστηρή νηστεία. Έσφαζαν, λοιπόν,τα αρνιά ή τα χοιρινά με εορταστικό πνεύμα και επί τόπου κατανάλωναν ό,τι δεν χρειαζόταν «σίτεμα».

Συμπλήρωναν τα φαγητά στο τραπέζι ακόμη και με το χοιρινό που είχε περισσέψει καπνισμένο ή τσιγαρισμένο από τα Χριστούγεννα. Αυτά τα έψηναν επί τόπου στα κάρβουνα και τα έτρωγαν με τη συνοδεία άφθονου κρασιού. Έτσι έμεινε μέχρι τις ημέρες μας η συνήθεια του τσικνίσματος, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το έθιμο έχει αποκοπεί από την παράδοση της νηστείας.

Τα έθιμα της Κύπρου

Στην Κύπρο, η ημέρα ‘Τσικνοπέμπτη’ φαίνεται να πήρε το όνομά της, από τις τσίκνες, δηλαδή τις μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες οι κάτοικοι του νησιού.

Έτσι σι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς τους.Κατά το έθιμο, την Τσικνοπέμπτη, συγγενείς και φίλοι, μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, με την ευχή “υγείαν και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν”.

Επίσης κατά την διάρκεια της διασκέδασης και του γλεντιού, κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, ντυμένες με ότι πρόχειρο εύρισκαν στο σπίτι, με μουντζουρωμένα πρόσωπα και φορώντας κουρούκλες.

Όλοι προσπαθούσαν να βρουν ποιό πρόσωπο ήταν κρυμμένο κάτω από τη μάσκα και όταν γινόταν η αποκάλυψη ξεσπούσαν σε γέλια.

Πόλη του καρναβαλιού και του γλεντιού της Κύπρου, θεωρείται κυρίως η Λεμεσός, αφού το γλέντι ξεκινά από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης με εκδηλώσεις και τερματίζεται με την Μεγάλη Παρέλαση στο κέντρο της πόλης της Κυριακή της Απόκρεω.