Τα 9 βήματα για να μεγαλώσεις το παιδί σου με τον σεβασμό που του αξίζει

Η Magda Gerber γεννημένη στη Βουδαπέστη, με σπουδές στο Παρίσι και εκπαιδευτική δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έγινε διάσημη για την αγάπη της προς τα παιδιά και τους γονείς.

Ήταν η γυναίκα που εφάρμοσε μία εκπαιδευτική προσέγγιση η οποία στο επίκεντρό της είχε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στο μωρό. Η Gerber έβαζε το παιδί στο «κέντρο» και το αντιμετώπιζε ως εξερευνητή, ως άνθρωπο που μαθαίνει μόνο και παίρνει πρωτοβουλία.

Μάλιστα, ίδρυσε το Infant Educacers (RIE), έναν οργανισμό που προσφέρει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ιδέες και συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών.

Μαζί με τη συνεργάτιδά της, παιδίατρο, Emmi Pikler, αντιλήφθηκαν πως τα μωρά είναι άνθρωποι που αξίζουν σεβασμό και εξέφρασαν 9 τρόπους για να τον… κερδίσουν από πολύ μικρή ηλικία:

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμιος σεβασμός για τον single μπαμπά που υιοθέτησε έφηβο όταν εγκαταλήφθηκε από την οικογένειά του

Αφήνουμε τα παιδιά να είναι παιδιά – με ορια

 1. Μιλάμε κανονικά. Πολλοί θεωρούν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας όπως οι ενήλικες. Κι όμως, εκείνο που πρέπει να κάνουμε για να μάθουν τα παιδιά μας να εκφράζονται σωστά είναι να τους απευθυνόμαστε χρησιμοποιώντας σταθερή και καθαρή φωνή, ενώ τους μιλάμε για όσα συμβαίνουν και τους κάνουμε ερωτήσεις για να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες.
 2. Δεν αποκλείουμε τα παιδιά από την καθημερινότητα. Τους δίνουμε την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην καθημερινότητα του σπιτιού και στις δραστηριότητες που τα αφορούν. Τους δίνουμε ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και βελτιώνεται η σχέση γονέα – παιδιού.
 3. Ενθαρρύνουμε το παιχνίδι. Το ελεύθερο παιχνίδι και με άλλα παιδιά. Εμείς παρακολουθούμε χωρίς να διακόπτουμε και δεν αναιρούμε τις επιλογές παιχνιδιού του παιδιού μας.
 4. Αφήνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν γνωστικές δεξιότητες. Επιτρέπουμε στα παιδιά να αναπτύξουν κινητικές και γνωστικές δεξιότητες σύμφωνα με τα έμφυτα χρονοδιαγράμματά τους, προσφέροντάς τους ευκαιρίες παιχνιδιού και κίνησης σε ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον, δίχως να παρεμβαίνουμε. Ο ρόλος μας στην ανάπτυξη του παιδιού είναι κυρίως η εμπιστοσύνη.

  Δεν παρεμβαίνουμε στα όνειρα του παιδιού

 5. Εκτιμούμε τα κίνητρα του παιδιού. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στα κίνητρα του παιδιού. Αναγωρίζουμε την προσπάθειά του και του επιτρέπουμε να καθοδηγεί στο παιχνίδι και στις δραστηριότητες, αντί να επιβάλλουμε τον δικό μας τρόπο.
 6. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τα όνειρά τους. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Τα αποδεχόμαστε και τα αναγνωρίζουμε.
 7. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρα όρια και γονείς με αυτοπεποίθηση και συμπόνια. Όχι τιμωρίες, ντροπιαστικές κριτικές, ποινές και περιπασπασμούς.
  σεβασμός
 8. Επιτρέπουμε στα παιδιά να λύνουν τα προβλήματά τους και να μάθουν –ανάλογα με την ηλικία τους- από διαμάχες, δείχνοντας πάντα τη στήριξή μας.

  Διαβάστε ακόμη: Μια μαμά αποκαλύπτει τι θα πει σεβασμός στον δημόσιο μητρικό θηλασμό 

 9. Αναγνωρίζουμε τη δύναμη της επιρροής μας. Είμαστε το πρότυπο των παιδιών μας και γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας, από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουν από εμάς την ευγένεια, τον σεβασμό, την αυτοσυγκράτηση. Μαθαίνουν από εμάς για την αγάπη, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Το κυριότερο είναι ότι μαθαίνουν για τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους, τη θέση τους στην καρδιά μας και την αξία τους!