Τα 10 πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι έφηβοι στους γονείς τους (και γιατί)

Μια παγκόσμια αλήθεια για τους γονείς όλου του κόσμου είναι πως όποια κι αν είναι η ηλικιακή φάση του παιδιού τους, πάντα θα ανατρέχουν σε μια άλλη εποχή -συνήθως παλαιότερη. Νομίζεις, ότι οι πρώτες μέρες του μωρού σου είναι εξαντλητικές μέχρι να αρχίσει να περπατάει και να τρέχει και όταν φτάνει στην εφηβεία απλά εύχεσαι με έναν μαγικό τρόπο να γίνει πάλι μωρό.

Ωστόσο, στους έφηβους οφείλουμε να δώσουμε ένα περιθώριο. Βρίσκονται σε μία εξαιρετικά απαιτητική φάση ανάπτυξης, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι, μακριά από τους γονείς τους. Και προσπαθούν να το κάνουν ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με το σχολείο, τα διαβάσματα, την εξωσχολική τους ζωή…

Όλη αυτή η πίεση που νιώθουν μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην εφηβεία να πουν κάποια ψέματα στους γονείς τους. Αν ανατρέξουμε στα δικά μας εφηβικά χρόνια, πιθανώς να έχουμε πει και εμείς τα ίδια. Συγκεντρώσαμε 10 από αυτά και εξηγούμε γιατί μπορεί να τα λέει το παιδί σας.

“Είχα ξεχάσει το τηλέφωνό μου χαμηλωμένο”

Τι ζητά μια μαμά από το έφηβο παιδί της όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού; Να έχει τον νου του στο κινητό του. Τι θα πει, λοιπόν, το παιδί στη μαμά του, όταν δεν ακούει το κινητό του, για να αποφύγει την γκρίνια της;

Πόσο γρήγορα τρέχουν με ποδήλατα και πατίνια

Ποδήλατα και πατίνια. Ο προάγγελος της μηχανής και του αυτοκινήτου. Τα παιδιά μας ξέρουν πολύ καλά τους κινδύνους. Συχνά θέλουν, όμως, να δοκιμάσουν τα όριά τους. Μην περιμένετε, λοιπόν, μια ειλικρινή απάντηση στο πόσο γρήγορα τρέχουν. Είτε επειδή θέλουν να σας “προστατεύσουν” από την αγωνία, είτε για να αποφύγουν το κήρυγμα.

“Δεν το έκανα εγώ”

Πρόκειται για το συχνότατο ψέμα που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια και μοιάζει να μην ξεπερνιέται ποτέ. Είναι πάντα πιο εύκολο να κατηγορήσουν κάποιον άλλον για ένα δικό τους λάθος και αποτελεί μέρος της “αυτοσυντήρησής” τους, για να αποφύγουν την κατσάδα.

“Πήγα αλλά δεν έκανα κάτι -απλά έβλεπα”

Η μαμά μαθαίνει, ότι το παιδί της πήγε με φίλους για βουτιές από ψηλά βράχια στη θάλασσα. Είναι έξαλλη, όμως το παιδί της εγγυάται πως εκείνο δεν βούτηξε, απλά έβλεπε τους άλλους να το κάνουν. Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα που πηγάζει από την αγάπη των εφήβων για το ρίσκο -ας μην ξεχνάμε, ότι και το ψέμα ένα ρίσκο είναι…

Πού ακριβώς βρίσκονται

Στα δικά μας εφηβικά χρόνια, ήταν πολύ πιο εύκολο να πούμε ψέματα για το πού βρισκόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορεί το παιδί να πει, ότι πάει π.χ. στη βιβλιοθήκη του Δήμου και τυχαία να το δείτε να αράζει με φίλους σε κάποιο πάρκο. Αν, όμως, σας έλεγε εξαρχής την αλήθεια, θα το αφήνατε;

“Θα είναι και οι γονείς του παιδιού εκεί!”

Μπορεί να πρόκειται για ένα πάρτι, στο σπίτι κάποιου φίλου που δεν γνωρίζετε καλά, αργά το βράδυ… Το παιδί ξέρει, ότι ανησυχείτε για το τι ακριβώς θα συμβεί εκεί, τι μπορεί να δοκιμάσουν να κάνουν. Με το να σας πει, ότι θα είναι κάποιος ενήλικας να επιβλέπει, ελπίζει, ότι θα κάμψει τον προβληματισμό σας. Γιατί θέλει τόσο πολύ να πάει!

“Θα το κάνω αύριο!”

Οι έφηβοι βρίσκονται υπό διαρκή γκρίνια: Για να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, να κάνουν τα μαθήματά τους, να τηλεφωνήσουν στους παππούδες, οπότε η φράση αυτούς τους βγαίνει αυτόματα. Το ψέμα αυτό έχει ως στόχο να σας οδηγήσει στο να ξεχάσετε αυτό που έχετε ζητήσει.

“Έχω τελειώσει τα μαθήματά μου!”

Τα περισσότερα παιδιά λένε ψέματα για το σχολείο. Γιατί κουράζονται, γιατί βαριούνται, γιατί δεν αντέχουν άλλο! Τα μαθήματα και το διάβασμα για το σπίτι είναι ανάμεσα στις πρώτες θεματικές ψεύδους, γιατί δεν θέλουν τη μαμά και τον μπαμπά να είναι “μέσα στα πόδια τους” σε αυτό το θέμα.

“Δεν θα το ξανακάνω”

Είναι μάλλον η πρώτη κουβέντα που θα σας πει, αν το πιάσετε να κάνει κάτι που ξέρει ότι δεν πρέπει. Σύμφωνα με την Ακαδημία Newport, οι έφηβοι θα πουν ψέματα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη γκρίνια και τις επιπτώσεις. Αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους η ανάγκη να πουν ψέματα.

“Είμαστε απλά φίλοι”

Οι έφηβοι βρίσκονται, επίσης, σε μια φάση που οι ορμόνες τους “βαράνε κόκκινο”. Αν παρατηρήσετε, ότι συχνάζει τακτικά με ένα συγκεκριμένο άτομο και σχολιάσετε αν “τρέχει κάτι” μεταξύ τους, είναι πιθανό -ειδικά αν μεγαλώνετε αγόρια- να πουν ψέματα. Γιατί ντρέπονται. Και γιατί θέλουν να σας κρατήσουν μακριά από τα πόδια τους!

Με στοιχεία από το moms.com

Διαβάστε ακόμα:

Ένα δώρο αγάπης: Καινούρια στρώματα απέκτησε η Παιδογκολογική Κλινική του Μακαρείου

Αν χτυπάτε το παιδί σας, δείτε πώς καθορίζετε τη «μοίρα» του στο μέλλον

Δωρεάν online σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς
 για τις επικίνδυνες συμπεριφορές των παιδιών