Συνεργασία και πρόληψη για το διαβήτη ζητά η Κυριακίδου

Μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και με την πρόληψη σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον διαβήτη, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) η Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό μέσω ξεχωριστής ανακοίνωσης, η κ. Κυριακίδου θα βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών την Παρασκευή.

«Σήμερα, περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα ζουν με διαβήτη στην ΕΕ, δηλαδή ένας στους δέκα ενήλικες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μία δεκαετία» τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη χρόνια επιβάρυνση για την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής τους και τα συστήματά μας υγειονομικής περίθαλψης συνολικά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν εργάζεται για την ενίσχυση της πρόληψης, της διάγνωσης και της διαχείρισης του διαβήτη, και τη μείωση των ανισοτήτων.

«Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία και γι’ αυτό εστιάζουμε σε μέτρα που καθιστούν εφικτές τις παρεμβάσεις σε πρώιμο στάδιο και εντοπίζουν τις παθήσεις όσο το δυνατόν ταχύτερα» όπως είπε.

«Στη σύγχρονη εποχή ο διαβήτης είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του τομέα της υγείας, η οποία θα συνεχίσει να επιτείνεται αν δεν συνεργαστούμε όλοι και όλες μας και αν δεν λάβουμε μέτρα αμέσως» τόνισε, καλώντας τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τη συνεργασία τους.

Υπενθύμισε ακόμα τον ρόλο που μπορούν να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες, καθώς «ο κίνδυνος και η επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειωθούν με υγιέστερες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, αποφάσεις τις οποίες μπορεί να πάρει ο καθένας και η καθεμία».

Υγιέστεροι μαζί

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΕΕ «Υγιέστεροι μαζί» για τις μη μεταδοτικές νόσους, η κ. Κυριακίδου μέσω συντονισμένων δράσεων, καθώς και στην ενίσχυση στην πρωτοβουλία με 53 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος EU4Health, και τη στήριξη με 75 εκατ. ευρώ στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανθυγιεινή διατροφή. «Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης, για παράδειγμα εκστρατείες ευαισθητοποίησης στον τομέα της υγείας και βέλτιστες πρακτικές», πρόσθεσε.

Η ΕΕ επενδύει επίσης στην έρευνα με πάνω από 296 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Στην Κύπρο την Παρασκευή

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με ξεχωριστή ανακοίνωση, η κ. Κυριακίδου θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία και τον αθλητισμό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επίσης θα μιλήσει για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του καρκίνου στη μόνιμη επιτροπή για τον καρκίνο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία και στο Συμβούλιο «Φωνή» σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Τέλος, θα επισκεφθεί το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Το πολυσχιδές έργο του εκπαιδευτικού-ερευνητή Σάββα Παύλου σε ημερίδα στη Λευκωσία

1 στα 4 παιδιά στην Κύπρο κάθονται αντί να κινούνται