Σχολή Γονέων: Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν το αίσθημα της συμπόνιας

Τα πρότυπα της συμπεριφοράς αναπτύσσονται από νωρίς στη ζωή των παιδιών. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθανθούν ασφαλή και στη συνέχεια να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να παραμείνουν ήρεμα και συγκεντρωμένα.

Συμπόνια σημαίνει να μπορούμε να νιώσουμε πώς αισθάνεται κάποιος άλλος μέσα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και να ανταποκριθούμε με την απαιτούμενη προσοχή. Πρόκειται για μια δεξιότητα που είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Το να είσαι σε θέση να συμπάσχεις με ένα άλλο άτομο για ένα παιδί σημαίνει:

-Κατανοεί ότι είναι ένα μοναδικό πρόσωπο
-Καταλαβαίνει ότι οι άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα από τα δικά του
-Αναγνωρίζει τα συναισθήματα που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι – ευτυχία, έκπληξη, θυμό, απογοήτευση, θλίψη κ.α.
-Είναι σε θέση να παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και να φανταστεί πώς θα αισθανόταν το ίδιο τη δεδομένη στιγμή

Διαβάστε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν το αίσθημα της συμπόνιας που αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων στην υπόλοιπη ζωή τους:

Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφραστεί
Αφήστε το παιδί να καταλάβει ότι νοιάζεστε για όσα λέει ακούγοντάς το με προσήλωση. Αν έχει να σας διηγηθεί μια ιστορία για κάποιον άλλο, ακούστε πρώτα τις δικές του απόψεις πριν εκφράσετε τις δικές σας. Παρομοίως, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μαζί του. Όχι μόνο εκείνα που σχετίζονται με τις πράξεις του παιδιού, αλλά και με τη συναναστροφή σας με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, το παιδί θα καταλάβει ότι και οι ενήλικες έχουν συναισθήματα, ότι είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

«Αγκαλιάστε» τα αρνητικά συναισθήματα
Μερικές φορές, όταν το παιδί είναι λυπημένο, θυμωμένο ή απογοητευμένο, οι γονείς σπεύδουν να διορθώσουν αμέσως την κατάσταση για να το προστατεύσουν από καθετί που του προκαλεί πόνο. Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει να τα χειρίζεται.

Τονίστε τη συμπεριφορά των άλλων
Διδάξτε στο παιδί να μάθει να εκτιμά την ευγενική συμπεριφορά των άλλων. Για παράδειγμα, πείτε του: «Θυμάσαι πόσο φιλική ήταν η νέα σου δασκάλα στο σχολείο; Σε βοήθησε να νιώσεις λιγότερο φόβο». Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε την αντίληψη του παιδιού για το πώς οι ενέργειες των ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν τον συναισθηματικό κόσμο του.

Μην θυμώνετε μαζί του
Μην χρησιμοποιείτε το θυμό ως εργαλείο για να ελέγξετε τη συμπεριφορά του παιδιού. Όταν λέτε «είμαι πολύ θυμωμένη μαζί σου», το παιδί κλείνεται στον εαυτό του. Η διδασκαλία μέσω παραδειγμάτων είναι πιο αποτελεσματική, αν και είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν πότε έχετε απογοητευτεί από τη συμπεριφορά τους. Προσπαθήστε πρώτα να ηρεμήσετε κι έπειτα να εξηγήσετε την κατάσταση στο παιδί μέσω του διαλόγου.

Να είστε υπομονετικοί
Η ενίσχυση του συναισθήματος της συμπόνιας απαιτεί χρόνο. Το παιδί σας πιθανότατα θα είναι σε θέση να κατανοήσει την έννοια από τη ηλικία των 3 ετών κι έπειτα. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μερικοί έφηβοι -ακόμα και ενήλικες- που δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με αυτήν την ικανότητα. Θυμηθείτε ότι η συμπόνια είναι μια σύνθετη δεξιότητα που εξακολουθεί να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.