Στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η παρουσία και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών

Στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η παρουσία και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών

Η γυναικεία παρουσία σε νευραλγικούς τομείς παραγωγικής διαδικασίας και διοίκησης στη χώρα, η κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και η μείωση του χάσματος των οικονομικών ανισοτήτων κατατάσσουν σήμερα την Κύπρο στην 7η καλύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή δράσεων και πολιτικών, σχετικών με την καταπολέμηση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνησή του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την παρουσία και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε πως η εν γένει επιτυχημένη δραστηριοποίηση των γυναικών σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, επέβαλαν τον σεβασμό, την αναγνώριση και αξιοποίηση των ικανοτήτων τους, για να σημειώσει πως «είναι αυτός ο σεβασμός που συνειδητά με οδήγησε κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησής μου και της πρώτης αλλά ιδιαίτερα της δεύτερης, να αξιοποιήσω σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης σημαντικό αριθμό γυναικών, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τη διάρκεια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν πέντε καταξιωμένες κυρίες, ενώ για πρώτη φορά ανέφερε «χαιρόμαστε μια νέα γυναίκα, η οποία έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής».

«Αυτό είναι μια κατάκτηση, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε. Το έχω πει και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις προς τις γυναίκες. Είστε ληξιαρχικά το 50 τοις εκατό του πληθυσμού. Από εσάς εξαρτάται η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου ή της επιλογής ή της εκλογής των οποιωνδήποτε εσείς επιθυμείτε», είπε.

Η εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτίμηση σε καταξιωμένες γυναίκες, οι οποίες όπως σημείωσε «οσάκις έχουν εμπλακεί στην πολιτική έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν αναμιγνυόμαστε πολλές φορές εμείς».

«Δεν υποτιμώ τους άνδρες», συμπλήρωσε, «δεν υποτιμώ τις δυνατότητες και τις ικανότητες των ανδρών, αλλά ουδέποτε υποτίμησα και σέβομαι απόλυτα τις ικανότητες, τις δυνατότητες, το πείσμα και την επιμονή, αλλά και την ιδιαίτερη επιμέλεια των γυναικών».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αν αναλογιστείτε πως το 50 τοις εκατόν των Επιτρόπων από σύνολο περίπου δέκα είναι γυναίκες», για να συμπληρώσει ότι «την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία γυναικών στις Προεδρίες και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, που υπερβαίνουν το 35%».

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την παρουσία διότι την εμπιστευόμαστε τη γυναικεία παρουσία. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και θα κάνω μια συνοπτική αναφορά στο πώς έχουμε πετύχει λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα όσον αφορά την εργασία και ιδιαίτερα τη μείωση του χάσματος αμοιβών με αποτέλεσμα στην Κύπρο να καταγράφεται μια διαχρονικά συνεχής βελτίωση», ανέφερε.

Κατοχύρωση δικαιωμάτων για τις γυναίκες

Αναφερόμενος στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της μείωσης του χάσματος για τα θέματα αμοιβών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία και αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2019, το ποσοστό αυτό του χάσματος βρίσκεται πλέον στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι η «η θετική αυτή εξέλιξη κατατάσσει την Κύπρο στην 7η καλύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., με σημαντική άνοδο της θέσης της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση του χάσματος αμοιβών, αφού από 15,6% το 2012 όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, μειώθηκε στο 10,1%».

Διαβάστε επίσης

«Είσαι ένας νέος Ουκρανός»: Συγκινεί η 32χρονη που γέννησε τον γιο της σε καταφύγιο

Αντάμειψε τον γιο της με 1.600 ευρώ επειδή έμεινε μακριά από τα social media μέχρι τα 18 του!

Τι συζήτησαν οι Οργανωμένοι Γονείς με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου;