Σουσούκκος: Ένα θρεπτικό παραδοσιακό γλυκό που ξετρελαίνει τα παιδιά!

Σουσούκκος: Ένα θρεπτικό παραδοσιακό γλυκό που ξετρελαίνει τα παιδιά!

Ο σουσούκκος, είναι ένα από τα πιο γνωστά Κυπριακά, παραδοσιακά γλυκά και φτιάχνεται σε χωρία που παράγουν σταφύλι.

Πώς φτιάχνεται;

Με το πάτημα των σταφυλιών παίρνουν το απόσταγμα, τον λεγόμενο μούστο, το βάζουν σε ένα ειδικό μεγάλο καζάνι και μετά το τοποθετούν στη φωτιά. Όταν αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουν μέσα στο καζάνι ένα ειδικό χώμα το λεγόμενο ασπρόχωμα. Με την προσθήκη του χώματος επιτυγχάνεται καλύτερα ο καθαρισμός του μούστου και γίνεται πιο γλυκός. Στη συνέχεια προσθέτουν αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να ψηθεί το μείγμα. Σε μια κλωστή, έχουν περασμένα αμύγδαλα ή καρύδια, και βουτάνε την κλωστή στο μείγμα για αρκετές φορές! Στη συνέχεια, κρεμάνε τις κλωστές ψηλά έτσι ώστε να βοηθηθεί το στέγνωμα του σιουτζούκκου.

Ποια είναι η θερμιδική του αξία και ποια η θέση του στη διατροφή μας;

Στα 100γρ. προϊόντος (περίπου 3 σπιρτόκουτα), ο σουσούκκος προσφέρει: 397 kcal /4.6 g πρωτεΐνης / 6,0 γρ. λίπους / 81 γρ. υδατάνθρακες.

Γιατί να τον προτιμάμε;

Ο σουσούκκος υπερτερεί σε σχέση με άλλα γλυκά μια και προέρχεται από μούστο σταφυλιού (πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Α, Β, C, φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη) και ξηρούς καρπούς (βιταμίνη E και καλά λιπαρά)! Μπορείτε να τον καταναλώσετε σαν απογευματινό σνακ στη θέση κάποιου έτοιμου/επεξεργασμένου σνακ που συνήθως είναι φορτωμένο με κορεσμένα λιπαρά και σύνθετη ζάχαρη!

Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο μιας και είναι αρκετά πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα και θερμίδες!

Πηγή: κλινική παιδική διαιτολόγος Υβόνη Νικολαΐδου