SOS από διατροφολόγους: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μίας vegan διατροφής στα μωρά

SOS από διατροφολόγους: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μίας vegan διατροφής στα μωρά

Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα υγείας κρούουν διατροφολόγοι στους γονείς που επιλέγουν vegan διατροφή στα μωρά τους.

Βρετανοί κλινικοί διατροφολόγοι αναφέρουν, ότι μία vegan διατροφή μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν στο μωρό τους φυτικά γάλατα, όπως αμυγδάλου και σόγιας, μετά την ηλικία του ενός έτους, εάν αυτά είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και ενισχυμένα με ασβέστιο.

Παράλληλα, σημειώνουν, ότι το αγελαδινό γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών κι έτσι δεν θα πρέπει να αποκλείονται από την διατροφή ενός παιδιού, χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου ή ενός διατροφολόγου.

Ωστόσο, κάποιοι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι έχουν εγείρει ανησυχίες, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί μαγειρικής κυκλοφορούν ευρέως με συνταγές για vegan βρέφη. Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν, ότι μία vegan διατροφή μπορεί να είναι ασφαλής, ωστόσο μπορούν να υπάρξουν κίνδυνοι, όταν οι γονείς δεν φροντίζουν να είναι σίγουροι πως τα γεύματα είναι ισορροπημένα.

Ο δρ. Duane Mellοr, εγκεγκριμένος διαιτολόγος και επικεφαλής του τμήματος Κλινικής Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Άστον, ανέφερε, πως, αν ένα μωρό ή νήπιο δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξή του.

«Εάν η διατροφή του είναι χαμηλή σε ιώδιο ή σίδηρο, τότε μπορεί να επηρεάσει και την εξέλιξη του εγκεφάλου, ακόμη και να μειώσει την γνωσιακή ικανότητα. Μία διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη Β12, επίσης, εκτός από αναιμία, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος», επισημαίνει.

Τι λένε οι μελέτες

Μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, συμπεριλαμβάνοντας 187 vegan και vegeterian, καθώς και παιδιών που έτρωγαν κρέας και γαλακτοκομικά, ηλικιών 5-10 ετών, έδειξε, ότι τα παιδιά που έκαναν vegan διατροφή ήταν περίπου 3 εκατοστά κοντύτερα , αναπτύσσονταν αρκετά πιο αργά και πιθανότατα στο μέλλον να είναι κοντοί ενήλικες.

Επίσης, τα vegan παιδιά είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα μετάλλων στα οστά, αν και είχαν λιγότερο λίπος και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.

Έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες για τον βιγκανισμό στα μωρά, αλλά ένας βετεράνος παιδοδιαιτολόγος και διευθυντής της εταιρείας UK Kids Nutrition, ανέφερε: «Εάν σχεδιάζεται να δώσετε φυτικές τροφές στα παιδιά σας, πρέπει να γίνει προσεκτικά, συμπεριλαμβάνοντας μία καλή αναλογία από τροφές με υδατάνθρακες και λίπη από φυτικά έλαια, βούτυρα ξηρών καρπών, αβοκάντο και άλλες τροφές υψηλότερης ενέργειας, όπως χούμους, προκειμένου να δίνετε καθημερινά ενέργεια στο μωρό. Χωρίς, όμως, προσεκτικό σχεδιασμό για τις συνολικές ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, μπορεί να υπάρξουν διατροφικές ελλείψεις, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των παιδιών. Οι γονείς δεν θα πρέπει να αγνοούν τη συμβουλή για συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμινών D και B12, καθώς και τροφές που περιέχουν Ω3 λιπαρά για μία ασφαλή vegan διατροφή από τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού»

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Κούλλης Νικολάου: Το τάμα που έκανε στον Άγιο Νεκτάριο για να σώσει το γιο του

Βανδάλισαν το σχολείο Λυθροδόντα – Φεύγουν οι μαθητές

Εξετάσεις τετραμήνων: Καθηγήτρια διέρρευσε τα θέματα των Νέων Ελληνικών – Το SMS που την «έκαψε» (εικόνα)