«Eξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα» στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Eξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα» στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν «εξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα» στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, προειδοποιεί ο αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών και καλεί τους γίγαντες της τεχνολογίας να αναλάβουν δράση, σε έκθεση που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

«Διερχόμαστε μια εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και φοβάμαι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός κινητήρας»

«Διερχόμαστε μια εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και φοβάμαι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός κινητήρας αυτής της κρίσης – κάτι στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε κατεπειγόντως», προειδοποιεί ο Βίβεκ Μέρθι σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση αυτή.

Αρνητικές συνέπειες

Άλλες έρευνες είναι απαραίτητες για να «κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» στους νέους, αλλά «πολυάριθμα στοιχεία» αποδεικνύουν πως μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες, αναφέρει στην αναφορά αυτή των 19 σελίδων.

Μελέτες έχουν για παράδειγμα διαπιστώσει μια σχέση ανάμεσα στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ωθώντας τους νέους να συγκρίνονται, οι πλατφόρμες αυτές μπορεί να πλήξουν την αυτοεκτίμησή τους, σύμφωνα με τον Βίβεκ Μέρθι.

Πιο ευάλωτα τα κορίτσια

Τα νεαρά κορίτσια μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα. Η χρήση αυτών των πλατφορμών τα εκθέτει περισσότερο από τα αγόρια στην κυβερνοπαρενόχληση ή ακόμη και στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται ο Βίβεκ Μέρθι.

Όλοι οι νέοι μπορεί επίσης να είναι εκτεθειμένοι σε «επικίνδυνα» περιεχόμενα, που δείχνουν για παράδειγμα βίαιες ή σεξουαλικές πράξεις, επιμένει ο αρχίατρος.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας θα πρέπει να ορίσουν μια «ελάχιστη ηλικία» για τα παιδιά που επιθυμούν να ενταχθουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, καθώς και να δημιουργήσουν σταθερές παραμέτρους για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, υποστηρίζει.

Έως 95% των νέων Αμερικανών ηλικίας από 13 ως 17 ετών λένε πως χρησιμοποιούν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το ένα τρίτο από τους οποίους το χρησιμοποιεί «σχεδόν διαρκώς», σύμφωνα με το Pew Research Center.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις τους στους πιο νέους αποτελούν πηγή ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μοντάνα υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα νόμο για να απαγορεύσει από την επόμενη χρονιά την εφαρμογή TikTok και έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Εκτός από το ζήτημα των δεδομένων και της παραπληροφόρησης, τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι κατηγορούν την πλατφόρμα για τα αρνητικά αποτελέσματά της στην ψυχική υγεία των πιο νέων. Έστω κι αν Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι είχαν απαντήσει πως αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Μάρτιο, η Γιούτα υιοθέτησε νόμο που απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν τη γονική συναίνεση πριν χορηγήσουν στους ανηλίκους πρόσβαση στις πλατφόρμες τους.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η βρετανική κυβέρνηση βάζει φρένο σε βίζες συγγενών φοιτητών από το εξωτερικό

Απαράδεκτη εικόνα: Γέμισαν τους τοίχους Δημοτικού με ποδοσφαιρικά συνθήματα