Σε ποια ηλικία αποφασίζουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί – Τι συμβαίνει τα 250.000 τελευταία χρόνια

Σε ποια ηλικία αποφασίζουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί - Τι συμβαίνει τα 250.000 τελευταία χρόνια

Πότε αποφασίζουν οι άνθρωποι να  αποκτήσουν παιδί; Ποια είναι η μέση ηλικία τεκνοποίησης κατά τα τελευταία 250.000 χρόνια;

Όπως απαντούν οι ειδικοί γενικότερα είναι τα 26,9 έτη ενώ η ηλικία των πατέρων υπήρξε συστηματικά μεγαλύτερη (30,7 έτη κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνη των μητέρων (23,2 έτη κατά μέσο όρο).

Τα εν λόγω στοιχεία φέρνει στο «φως» μία νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που είναι η πρώτη του είδους της σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου και αφορά την ανθρώπινη εξελικτική ιστορία στο ζήτημα της διάρκειας της ανθρώπινης γενιάς.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφθαναν σε βάθος έως 45.000 ετών και αφορούσαν και τους δύο γονείς, χωρίς διάκριση μεταξύ των δύο φύλων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Μάθιου Χαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», βρήκαν ότι η ηλικιακή «ψαλίδα» μεταξύ πατεράδων-μητέρων έχει σταδιακά συρρικνωθεί κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι αυξάνεται συνεχώς η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά (σήμερα εκτιμάται σε 26,4 έτη κατά μέσο όρο διεθνώς).

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε την ηλικία που οι άνθρωποι έκαναν παιδιά, από τους τύπους των μεταλλάξεων του DNA που κληροδοτούσαν στα παιδιά τους», δήλωσε ο δρ Χαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το παιδικό DNA που κληρονομείται από τους γονείς, περιέχει περίπου 25 έως 75 νέες μεταλλάξεις (de novo). Το είδος των μεταλλάξεων στα παιδιά εξαρτάται από τις ηλικίες του πατέρα και της μητέρας.

Πέρα από την αύξηση στην ηλικία της μητέρας, όταν γεννά το πρώτο παιδί της, οι ερευνητές βρήκαν ότι η γονική ηλικία δεν έχει αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά φαίνεται να μειώθηκε πριν περίπου 10.000 χρόνια, λόγω μιας αύξησης του πληθυσμού στη Γη που συνέπεσε με την αγροτική επανάσταση και την ανάδυση του πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αδίκημα από 1η Φεβρουαρίου η μη χρήση κράνους στο ποδήλατο – Ποιο το πρόστιμο

Ήβη Αδάμου: Με την κορούλα της, Ανατολή, σε ηλιόλουστη βόλτα και με εξαιρετικό στιλ (εικόνες)

Βάσω Πέτρου: Το baby shower – έκπληξη λίγο πριν γίνει μαμά! (εικόνες)