Σε ξενοδοχείο θα περάσουν τις γιορτές οι φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο – Δυσαρεστημένοι οι γονείς

Σε ξενοδοχείο μακριά από τους αγαπημένους θα περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασαν στο νησί τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα  λόγω του διατάγματος και των επιδημιολογικών δεδομένων που παρουσιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με νέο στέλεχος του κορωνοϊού και για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέχρι την αποσαφήνιση περαιτέρω στοιχείων από την επιστημονική κοινότητα,  και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από χτες  21η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18.00 μ.μ. μέχρι και την 5η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 23.59 μ.μ., πρόσωπα που αφικνούνται στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τεθούν σε καρανίντα επτά ημερών.

Οι αφιχθέντες, το ξενοδοχείο και οι εξαιρέσεις

Κατόπιν τούτου σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών θα περάσουν οι 54 επιβαίνοντες της πτήσης της Easyjet που έφτασαν χτες από το Mάντσεστερ. Όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο. Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό που θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ σε κάποιους δόθηκαν ειδικές άδειες. Δυο από τους επιβάτες είναι καρκινοπαθείς και τους δόθηκε άδεια για αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους. Ένας τρίτος επιβάτης είναι κάτω των 18 χρόνων και επίσης θα αυτοπεριοριστεί στο σπίτι του, ενώ δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια για Βρετανίδα η οποία έφτασε στην Κύπρο προκειμένου να επισκεφθεί την σοβαρά άρρωστη μητέρα της που διαμένει μόνιμα στο νησί.

Οι επιβάτες που θα διαμένουν στο ξενοδοχείο στην Λεμεσό, σε επτά μέρες θα υποβληθούν  εκ νέου σε εργαστηριακό έλεγχο και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα συνεχίζουν κατ’ οίκον τον αυτοπεριορισμό τους για 3 επιπλέον μέρες. Την δέκατη ημέρα και νοουμένου ότι δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα άτομα θα αποδεσμεύονται αυτόματα.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.

Εξάλλου, χτες το  έφτασαν 138 επιβάτες μέσω του αεροδρομίου Πάφου από το Λονδίνο  με πτήση της Ryan Air oι οποίοι αυτοπεριορίστηκαν αφού μέχρι εκείνη την ώρα ίσχυε το μέτρο του αυτοπεριορισμού, ενώ σήμερα  υπάρχει άλλη μια προγραμματισμένη άφιξη  από το Λονδίνο στο Αεροδρόμιο Πάφου και άλλες πέντε την Τετάρτη από διάφορα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δυσαρεστημένοι οι γονείς των φοιτητών

Γονείς φοιτητών εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το νέο διάταγμα και για την υποχρεωτική καραντίνα σημειώνοντας πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προειδοποίηση για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Σύμφωνα με το νέο  Διάταγμα, για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει είτε να προβαίνουν σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με ένδειξη αρνητική με ισχύ 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους και να παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, είτε να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν οι ίδιοι.

Πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση.