Σε έξαρση η βρογχίτιδα στα παιδιά – Πότε να μας ανησυχήσει ο βήχας

Σε έξαρση η βρογχίτιδα στα παιδιά - Πότε να μας ανησυχήσει ο βήχας

Εκτός από τις εποχικές ιώσεις που δίνουν δυναμικά το παρών και ταλαιπωρούν πολλά παιδάκια, ο παιδίατρος μας ενημέρωσε ότι καταγράφονται αυξημένα περιστατικά βρογχίτιδας στα παιδιά και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Τι είναι η βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι από τις πιο συνήθεις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Προκαλείται από μία συνηθισμένη ίωση του αναπνευστικού – αυτό που αποκαλούμε «απλό κρύωμα».

Χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα που αρχικά είναι ξηρός ερεθιστικός και σε 3 με 4 μέρες μετατρέπεται σε υγρό. Διαρκεί 8 με 10 μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει στένωση των βρόγχων.

Ο ΚΙνδυνοσ να εξελιχθεί σε Εµµένουσα Βακτηριακή Βρογχίτιδα 

Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν αν ο βήχας επιµένει πάνω από 4 εβδοµάδες. Σε αρκετές όµως περιπτώσεις, µε την πάροδο των ηµερών, το παιδί µπορεί να βήχει µόνο το πρωί ή µόλις ξαπλώσει το βράδυ. Αυτή η αραίωση στην  εµφάνιση του βήχα, συχνά ξεγελάει τους γονείς  που αρχίζουν να υποβαθµίζουν τη σοβαρότητα του. Αυτό δε, που περιπλέκει περισσότερο τα πράγµατα, είναι η παντελής (στις περισσότερες περιπτώσεις) απουσία ακροαστικών ευρηµάτων κατά την ακρόαση του  θώρακα του παιδιού από τον παιδίατρο εξηγεί ο παιδοπνευμονολόγος Γρηγόρης Χατζηπαρασίδης. 

Έτσι, ο συνδυασµός του ήπιου βήχα και του «καθαρού» θώρακα µπορεί να ξεγελάσει τόσο τους γονείς όσο και το γιατρό και να καθυστερήσει την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Η τελική συνέπεια όλων αυτών, είναι η ανάπτυξη βρογχεκτασιών σε 1 περίπου από τα 10 παιδιά με ΕΒΒ. Οι βρογχεκτασίες χαρακτηρίζονται από «ξεχείλωµα» του άρρωστου βρόγχου και από µόνιµη ανάπτυξη µικροβίων.

Τι το διαφορετικό έχει ο βήχας σε αυτή τη λοίμωξη

  • Η παρουσία υγρού βήχα που επιμένει για πάνω από 4 εβδοµάδες
  • Ο αποκλεισµός άλλων νοσηµάτων µε βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση του γιατρού.
  • Η εξαφάνιση του βήχα µετά τη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού για 2 τουλάχιστον εβδοµάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός µπορείνα ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

1. Ακτινογραφία θώρακος. Σε παιδιά µε ΕΒΒ, η ακτινογραφία θώρακος µπορεί όμως να είναι φυσιολογική.

2. Σπιροµέτρηση, για να αποκλείσει το άσθµα και άλλα νοσήµατα

3. Έλεγχο για κυστική ίνωση και άλλα χρόνια νοσήµατα που εµφανίζονται µε επίµονο υγρό βήχα.

4. Βρογχοσκόπηση, σε µια προσπάθεια να αποκλείσει άλλα αίτια (πχ ξένο σώμα), να αποµονώσει το µικρόβιο που προκαλεί την ΕΒΒ και να χορηγήσει έτσι το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Προσοχή! Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από βρογχίτιδα - Πότε να μας ανησυχήσει ο βήχας

Υποτροπιάζει η ΕΒΒ;

 Ένα 40% των παιδιών που εµφάνισαν ένα επεισόδιο ΕΒΒ, θα εµφανίσουν και άλλα επεισόδια στο µέλλον. Σε κάθε νέα υποτροπή πρέπει να χορηγείται αντιβίωση όπως ακριβώς  και  στο  πρώτο  επεισόδιο. Αν όµως οι υποτροπές  είναι  συχνές ή ο βήχας  δεν ανταποκρίνεται στην αντιβίωση, το επόµενο βήµα είναι η βρογχοσκόπηση.

Ποια είναι η θεραπεία

Χορηγείται αντιβίωση για τουλάχιστον 14 ηµέρες, µε σκοπό να «σκοτωθεί» το υπεύθυνο µικρόβιο. Σε µερικές περιπτώσεις απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης και για µεγαλύτερο διάστηµα, συνήθως 4-6 εβδοµάδες. Αν  έχει γίνει καλλιέργεια  πτυέλων, η αντιβίωση επιλέγεται στοχευµένα, µε βάση το αντιβιόγραµµα.  Σε επιµονή του βήχα παρά την αντιβίωση ή σε συχνές υποτροπές, ο γιατρός  µπορεί να ζητήσει την εισαγωγή του  παιδιού σε νοσοκοµείο  όπου πραγµατοποιείται βρογχοσκόπηση και χορηγείται η κατάλληλη ενδοφλέβια αντιβίωση. Τέλος, µπορεί να χρειαστεί φυσιοθεραπεία αναπνευστικού και νεφελοποίηση µε υπέρτονο διάλυµα χλωριούχου νατρίου για την ρευστοποίηση και αποβολή του φλέµατος.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 κίνητρα της μάθησης: Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να βάζουν στόχους

Τι να προσέξουν γονείς και δάσκαλοι για τα δοντάκια των νηπίων

Δεν άντεξε ο νεαρός Νικόλας – Τον νίκησε ο όγκος στον εγκέφαλο