Σε αυτό το πρωτότυπο σχολείο οι μαθητές έχουν «επιλογές» όχι διαγωνίσματα…

Η δουλειά ενός εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο να μεταφέρει «στεγνές» γνώσεις στους μαθητές του, αλλά και να διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους και να μαθαίνει από αυτούς.

Αυτός είναι και ο στόχος της Nancie Atwell από το Μέιν των ΗΠΑ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εκπαιδευτικού το 2015 και κέρδισε 1 εκατομμύριο δολλάρια.

Η Nancie Atwell, λοιπόν, δημιούργησε ένα κέντρο διδασκαλίας και μάθησης με σκοπό οι δάσκαλοι και οι μαθητές να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Μότο της είναι: «Δώστε στα παιδιά επιλογές».

Λίγα λόγια για το κέντρο διδασκαλίας

Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που να ενισχύει τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών, ενώ το τυπικό σχολικό πρόγραμμα προσεγγίζεται με ένα διαφορετικό τρόπο: κάθε μαθητής ενθαρρύνεται να ερευνήσει αυτό που βρίσκει ενδιαφέρον σε κάθε μάθημα και όχι απλά να αποστηθίσει. Μάλιστα στη διάρκεια της χρονιάς δεν υπάρχουν τεστ και διαγωνίσματα, αλλά οι μαθητές αναλαμβάνουν εργασίες.

Το ποσό των διδάκτρων του Center for Teaching and Learning προσαρμόζεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων, με αποτέλεσμα στο σχολείο να φοιτούν μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στο σχολείο «φοιτούν» ακόμα και εκπαιδευτικοί οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες και για 4 μέρες μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά, ανακαλύπτοντας νέες δεξιότητες και ανανεώνοντας τον τρόπο διδασκαλίας τους.

Οι μαθητές επιλέγουν οι ίδιοι τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν, καθώς και τα θέματα για τα οποία θέλουν να γράψουν. Καθένας διαβάζει περίπου 40 βιβλία το χρόνο λόγω του ειδικού σχεδιασμού του σχολείου που τα ενθαρρύνει και αυξάνει τη μαθητική τους ικανότητα. Πολλοί από αυτούς  μάλιστα έχουν γίνει οι ίδιοι εκδότες βιβλίων, ενώ αποσπούν περισσότερες διακρίσεις και βραβεία από οποιοδήποτε άλλο δημοτικό σχολείο.

Η Nancie Atwell έχει δηλώσει ότι όταν ήταν μικρή δεν της άρεσε καθόλου το σχολείο: «Διάβαζα συνέχεια, αλλά όχι τις εργασίες που μου είχαν ανατεθεί από το σχολείο»Οι μαθητές της διαβάζουν 40 βιβλία κατά μέσο όρο μέσα σε μια σχολική χρονιά.

Η ίδια είπε ότι τα χρήματα που κέρδισε από το βραβείο θα τα επενδύσει στο Center for Teaching and Learning για να δώσει περισσότερες υποτροφίες σε μαθητές της.