Προβληματισμός για τις 14 ανήλικες μητέρες που βρίσκονται στο Γραφείο Ευημερίας για φροντίδα

Προβληματισμό προκαλεί η είδηση που θέλει 14 ανήλικες μητέρες να έχουν αποταθεί στο Γραφείο Ευημερίας για φροντίδα.

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά εν έτη 2020 στην Κύπρο υπάρχουν ανήλικες αρκετές μητέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά το 2019, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν συνεργασία με 6 ανήλικες μητέρες.

Ο αριθμός των 14 ανήλικων μητέρων προκύπτει από απάντηση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμά.

Στην απάντηση αναφέρεται: «σχετικά με τις ανήλικες μητέρες που προέρχονται από οικογένειες που βρίσκονται υπό φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ή η οικογένειά τους παρακολουθείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο παρόν στάδιο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συνεργάζονται με περίπου 14 ανήλικες μητέρες εκ των οποίων δύο (17,5 και 17 χρονών αντίστοιχα) βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.»

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον περί Γάμου Νόμο του 2013-2019, επιτρέπεται σε ανήλικο άτομο άνω των 16 να τελέσει γάμο με την συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα του και ενδεχομένως να υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν γνωστοποιούνται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Όσον αφορά τον αριθμό αναφορών ανήλικων μητέρων θυμάτων βίας αυτός είναι πολύ μικρός. Σύμφωνα με την κα. Υπουργό σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, γίνονται διευθετήσεις για φιλοξενία της ανήλικης μητέρας από τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, εφόσον δεν εμπλέκονται στην άσκηση βίας.

Αν υπάρξει ανάγκη για φιλοξενία σε καταφύγιο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, μπορεί να αποφασίσουν για εισδοχή της στο καταφύγιο κατ’ εξαίρεση.