Πρεμιέρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις: Στη μάχη για μία θέση πάνω από 5000 υποψήφιοι

Ανοίγει η αυλαία των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης στα δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και Ελλάδας και στη μάχη για εξασφάλιση μίας θέσης ρίχνονται πάνω από 5,000 υποψήφιοι, σηματοδοτώντας την αρχή του μίας σχολικής χρονιάς που ήταν δοκιμαστική για το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένων των αλλαγών που έγιναν στο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη πρώτη των Παγκύπριων Εξετάσεων, διαχρονικά, γινόταν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο είναι το μοναδικό στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι, η φετινή εξεταστική περίοδος αρχίζει με το μάθημα των Αγγλικών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις σχολικές εφορίες να προετοιμαστούν κατάλληλα, δεδομένου ότι πολλές σχολικές αίθουσες έχουν χρησιμοποιηθεί για τις διπλές εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή.

Στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις αναμένεται να εξεταστούν 5,352 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 4,939 είναι τελειόφοιτοι μαθητές, 413 είναι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει προηγούμενες χρονιές, οι 482 είναι υποψήφιοι για πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές και οι 564 είναι υποψήφιοι που αιτήθηκαν διευκολύνσεις.

Στις 28 του μήνα η τελευταία εξέταση

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις που αρχίζουν σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δεκαοχτώ ημέρες, αφού στις 28 του μήνα είναι η τελευταία εξέταση στο μάθημα των Μαθηματικών κοινού κορμού και αναμένονται να πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε δύο Σάββατα. Συγκεκριμένα, για δύο συνεχόμενα Σάββατα έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις για τις Μουσικές Σπουδές, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις 12 Ιουνίου και εντεύθεν, έχουν προγραμματιστεί κάθε μέρα εξετάσεις. Όλοι οι υποψήφιοι αναμένεται να βρίσκονται την Τετάρτη στα εξεταστικά κέντρα, αφού τότε θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, ώστε όσοι καταφέρουν να κατακτήσουν μία θέση στα δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας να αποφασίσουν εγκαίρως αν θα την κρατήσουν ή θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν θέση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό.

Η Ιατρική Σχολή πρώτη στις προτιμήσεις

Σημειώνεται πως για ακόμη μία χρονιά, η σχολή που είναι πρώτη στις προτιμήσεις των υποψηφίων είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 694 εκ των 5,352 υποψηφίων που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Δεύτερη σχολή προτίμηση είναι η Λογιστική και Χρηματοοικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία δήλωσαν ενδιαφέρον 446 υποψήφιοι και τρίτη είναι η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οποία δήλωσαν ενδιαφέρον 367 υποψήφιοι.

Τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών

Πάντως, στην τρέχουσα σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας είχε κριθεί, αφού εφαρμόστηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, μετά την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου. Υπενθυμίζεται πως, βάσει της νομοθεσίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, μετά την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου, η βαρύτητα της τελικής εξέτασης βρίσκεται στο 30%, ενώ τα τετράμηνα έχουν βαρύτητα 35% και 35%. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του Α’ τετραμήνου, αυτή θα είναι διαμορφωτική, μέσα από διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης, όπως:

  • διαγωνίσματα
  • προφορική συμμετοχή στην τάξη
  • κατ’ οίκον εργασίες και συζήτησή τους
  • κουίζ – σύντομες γραπτές δημιουργικές εργασίες
  • δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης

Σημειώνεται πως βάσει των προνοιών της νομοθεσίας, το Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη σχολική χρονιά πρέπει να μειώσει τη σχολική ύλη στο 60%, μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Αθηνά Μιχαηλίδου να σημειώνει πως το Σεπτέμβρη θα υπάρχουν νέα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία.

Πηγή: https://reporter.com.cy/

Διαβάστε επίσης:

Ψητές μελιτζάνες με τυρί: Ένα καλοκαιρινό, εύκολο και πεντανόστιμο μεσημεριανό

Παγωτό – σάντουτιτς μπανάνα: Η δροσερή γλυκιά έκπληξη για τα παιδιά