Πρεμιέρα για τις εξετάσεις 4μήνων: Οι ευχές των πολιτικών στους μαθητές και το πρόγραμμα

Ξεκίνησαν σήμερα επίσημα οι εξετάσεις 4μήνων για τα παιδιά που φοιτούν στην Α’ Λυκείου.

Χιλιάδες μαθητές της Α΄ Λυκείου, στα σχολεία της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και των Τεχνικών Σχολών, παρακάθονται σήμερα στο πρώτο μάθημα από τα συνολικά τέσσερα που καλούνται να εξεταστούν ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει.

Η εξέταση αφορά το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί σ’ όλες τις σχολικές μονάδες και έχει διάρκεια 135 λεπτά.

Το σύγχρονο πρόγραμμα και ο κωδικός

Την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και όλων όσοι εργάστηκαν για τις εξετάσεις τετραμήνων εξέφρασε μιλώντας στο SigmaLive, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας εξετάσεων τετραμήνων, κ. Σπύρος Αντωνέλλος.

«Αυτό που θα γίνει είναι πρωτόγνωρο για όλους μας και θέλουμε να κυλήσουν όλα ομαλά, ώστε να αποδειχτεί ότι οι ανησυχίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα είχαν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι οι εξετάσεις τετραμήνων ήταν κάτι το άγνωστο», είπε.

Ο κος Αντωνέλλος εξήγησε πως στις 6:00 το πρωί οι Διευθυντές/τριες των σχολείων, έλαβαν στο κινητό τους έναν κωδικό και μ’ αυτόν θα έχουν πρόσβαση στο εξεταστικό δοκίμιο από τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, το οποίο καλούνται φωτοτυπήσουν.

«Το πρόγραμμα αυτό ετοιμάστηκε ειδικά για τις εξετάσεις τετραμήνων με τη βοήθεια του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας. Στις 08:30 θα ζητήσουμε ενημέρωση από τις Διευθύνσεις, εάν έχουν παραλάβει το δοκίμιο και σε αντίθετη περίπτωση έχουμε εναλλακτική ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα δοκίμια στα σχολεία», ανέφερε ο κος Αντωνέλλος.

Πάντως, στο γραπτό των Νέων Ελληνικών, οι θεματοθέτες έχουν προσθέσει, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τετραμήνων, μια πρωτότυπη άσκηση. Αυτής των ερωτήσεων επιλογής.

«Οι μαθητές εκεί θα καλούνται για παράδειγμα να επιλέξουν από τις τρεις ερωτήσεις τις δύο για να απαντήσουν. Οι ερωτήσεις πρόκειται να είναι ισόβαρες και ισάξιες, βαθμών και περιεχομένου», εξήγησε.

Τέλος, είπε πως ο υπουργός Παιδείας ήδη έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μεταφέρουν τις απόψεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε πιθανές αλλαγές.

Το πρόγραμμα

Όσον αφορά τις Τεχνικές Σχολές, εκτός από το μάθημα των Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών, στις 09/12 και 12/12 αντίστοιχα.

Οι μαθητές θα εξεταστούν τη Δευτέρα 16/12 είτε στη Φυσική είτε στα Αγγλικά. Στις 18/12 (σ.σ Δευτέρα) σε Εξεταζόμενο Τεχνολογικό/Εργαστηριακό Μάθημα 1 και την Παρασκευή 20/12, σε Εξεταζόμενο Τεχνολογικό/Εργαστηριακό Μάθημα 1, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Σημειώνεται πως τα θέματα της σημερινής εξέτασης αναμένεται να αναρτηθούν στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μετά το τέλος της εξέτασης, όπως και οι απαντήσεις του δοκιμίου, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις 15:00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως θα πραγματοποιηθεί δεύτερη σειρά εξέτασης για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, την Τετάρτη 11/12, η οποία αφορά όσους μαθητές θα απουσιάζουν από την πρώτη σειρά εξέτασης, για λόγους τους οποίους εξήγησαν στο Υπουργείο Παιδείας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, στην τρίτη σειρά εξέτασης, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα συμμετάσχουν μαθητές οι οποίοι απουσιάζουν σε διοργανώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ευχές του Προέδρου και του Υπουργού

Τις ευχές τους προς τους μαθητές έδωσαν με αναρτήσεις τους στο Τwitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες μας που σήμερα ξεκινούν τις εξετάσεις τους στον θεσμό των τετραμήνων», έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, έγραψε στον  προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:  «Καλή επιτυχία στα παιδιά της πρώτης λυκείου».

Διαβάστε όσα είχε πει στο Infokids.com.cy ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ για τις εξετάσεις 4μήνων