Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει η μετάβαση του παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι;

Αν και δεν υπάρχει η “σωστή” ηλικία για να πάει το παιδί από την κούνια σε μεγάλο κρεβάτι, στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάβαση αυτή γίνεται κάπου γύρω στην ηλικία των 3 ετών. Πριν το μωρό κλείσει τα 2, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σφηνωθεί το κεφαλάκι του στο κενό που συνήθως υπάρχει ανάμεσα στην άκρη του κρεβατιού και τον τοίχο. Όμως από τα 3 και μετά, η απόφαση να μεταφερθεί ο ύπνος του από την κούνια στο κρεβάτι για «μεγάλα παιδιά» μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή προκύψει η ανάγκη.

Πότε είναι ώρα να σκεφτείτε ότι πρέπει να πάει σε μεγαλύτερο κρεβάτι

  • Όταν το παιδί αρχίσει να κάνει ακροβατικά για να βγει από την κούνια.
  • Όταν βγάλει τις πάνες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί τη νύχτα για να επισκεφθεί την τουαλέτα.
  • Όταν περιμένετε δεύτερο μωρό που θα χρειαστεί την κούνια. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι η μετάβαση στο κρεβάτι να γίνει αρκετό καιρό πριν τη γέννηση του μωρού ώστε να μη θεωρήσει το «μεγάλο» παιδί ότι το αδερφάκι του ήρθε για να πάρει τα πράγματα που μέχρι τότε του ανήκαν.
  • Όταν είναι αρκετά μεγάλο και δεν βολεύεται στην κούνια.

Πολύτιμα κόλπα που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο του κρεβάτι

Αφήστε το παιδί να πάρει μαζί του στο μεγάλο κρεβάτι κάποιο αγαπημένο αντικείμενο που είχε στην κούνια. Το αντικείμενο αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας γιατί θα του θυμίζει ένα χώρο που έχει μάθει να κοιμάται χωρίς προβλήματα.

Καθιερώστε μια καινούρια ρουτίνα ύπνου. Μιας και πλέον υπάρχει περισσότερος χώρος στο κρεβάτι του, μπορείτε να ξαπλώνετε για λίγο δίπλα του και να διαβάζετε ένα παραμύθι ή να συζητάτε για ό,τι έγινε στη διάρκεια της ημέρας.

Δείξτε ότι είστε σίγουροι για την απόφασή σας. Αν νιώσει ότι έχετε άγχος που δεν θα βρίσκεται πια τη νύχτα στο πιο «προστατευμένο» περιβάλλον της κούνιας του, θα αποκτήσει κι εκείνο.