Όταν το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του: Ένας παιδίατρος καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους

Η νυχτερινή ενούρηση ανήκει στις διαταραχές που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά, ιδίως στα αγόρια, ενώ τις περισσότερες φορές θεραπεύεται μόνη της. Η νυχτερινή ενούρηση διακρίνεται στην πρωτοπαθή, όπου τα παιδιά δεν απέκτησαν ποτέ τον έλεγχο της κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στη δευτεροπαθή, όπου έχει μεσολαβήσει μία περίοδος τουλάχιστον 6 μηνών χωρίς κανένα πρόβλημα.

To Infokids.com.cy σας παρουσιάζει τη γνώμη του παιδιάτρου James Smithson που καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους για το βρεγμένο κρεβάτι.

Ένα παιδί που βρέχει το κρεβάτι βαριέται να πάει στην τουαλέτα

Αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι, ότι είναι φυσιολογικό για ένα παιδί που δεν έχει εκπαιδευτεί να μείνει στεγνό τη νύχτα, να έχει κάποια ατυχήματα έως την ηλικία των 6 ετών.

Η ενούρηση προκαλείται από το στρες

Η ενούρηση δεν προκαλείται από το στρες. Οι συνηθέστεροι λόγοι για ενούρηση περιλαμβάνουν καθυστέρηση της ωρίμανσης της ουροδόχου κύστης, μια μικρή κύστη, και κάποιες φορές είναι γενετικός ο λόγος, δηλαδή γονείς οι οποίοι βρέχανε το κρεβάτι τους συχνά, θα έχουν και παιδιά που κάνουν το ίδιο.

Η τιμωρία βοηθάει το παιδί, ώστε να μη βρέξει το κρεβάτι του το βράδυ

 Ένα παιδί που βρέχει το κρεβάτι τη νύχτα, δεν έχει κανέναν έλεγχο σε ότι κάνει. Άρα, αν το μαλώσετε, είναι σαν να του κάνετε επίπληξη, επειδή φτερνίστηκε! Η τιμωρία σε αυτή τη περίπτωση το μόνο θα καταφέρει, θα είναι να βλάψει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνει να αισθάνεται, ότι σας απογοήτευσε.

 Όταν πίνει νερό πριν τον ύπνο θα βρέξει το κρεβάτι του

Δεν χρειάζεται να αφήνετε το παιδί χωρίς νερό, με τον φόβο ότι θα βρέξει το βράδυ το κρεβάτι του, γιατί το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να παραμείνει.

Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, έχουν ιατρικό πρόβλημα

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών που βρέχουν το κρεβάτι τους, δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Αν όμως,  ένα παιδί, έχει σταματήσει τη νυχτερινή ενούρηση και ξαφνικά την αρχίζει πάλι, τότε καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Μερικοί ιατρικοί λόγοι για την ξαφνική ενούρηση περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, μια ανωμαλία της ουροδόχου κύστης.

Πολύτιμες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το πρόβλημα

Αν και κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, εντούτοις μπορούμε να δώσουμε ορισμένες γενικές οδηγίες. Να θυμάστε, όμως, σε κάθε περίπτωση, ότι απαιτείται υπομονή και κατανόηση από την πλευρά σας.

● Εάν το παιδί δεν αδειάζει την κύστη του με μία μόνο ούρηση, συνιστάται να το στείλετε ξανά στην τουαλέτα μετά από 5-10 λεπτά.

● Μία ώρα πριν το παιδί πέσει για ύπνο, πρέπει να ουρεί αποτελεσματικά, αλλά δεν χρειάζεται να το ξυπνάτε για να πάει στην τουαλέτα.

● Μη μιλάτε για το πρόβλημα του παιδιού μπροστά σε τρίτους.

● Τα μεγαλύτερα παιδιά συνιστάται να αλλάζουν μόνα τους τα σεντόνια τους χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται η υπευθυνότητά τους όσον αφορά τη φροντίδα του εαυτού τους.