7 έξυπνοι τρόποι για να ακούμε λιγότερα «όχι» από το παιδί μας

Τα «όχι» των παιδιών αρχίζουν στην ηλικία των 2 χρόνων και συχνά κλιμακώνονται και γίνονται πιο επιτακτικά περίπου στα 3 χρόνια, σε βαθμό που πολλοί γονείς να προβληματίζονται μήπως κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους ή την διαπαιδαγώγηση που κάνουν.

1. Περιορίστε τα «όχι» που λέτε εσείς

Οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το πόσο συχνά προφέρει ένα νήπιο το «όχι» εξαρτάται από το πόσο συχνά το ακούει. Βρείτε λοιπόν άλλες λέξεις για να δηλώσετε στο παιδί σας ότι αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο ή απαγορευμένο.

2. Διατυπώστε έξυπνα τις ερωτήσεις σας

Αποφύγετε να διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας με τρόπο που να επιδέχονται ως απάντηση το «όχι». Έτσι, θα διαπιστώσετε πως το παιδί θα γίνει πολύ πιο συνεργάσιμο.

3. Εμπνεύστε του εμπιστοσύνη

Μην παραλείπετε να του δείχνετε ότι μπορεί πάντα να βασίζεται στις συμβουλές σας. Φροντίστε να το επαινείτε κάθε φορά που επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας και δώστε του τη δυνατότητα να παίρνει κι αυτό αποφάσεις, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

4. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια

Mόνο όταν οι γονείς διατυπώνουν σαφείς κανόνες και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τα παιδιά καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν. Γι’ αυτά, πρέπει να είναι κάθε φορά ξεκάθαρο σε ποια θέματα οι γονείς τους μπορεί και να αλλάξουν γνώμη και σε ποια δεν το συζητούν καν.

5. Μείνετε συνεπείς

Mην απαιτείτε μονάχα από το παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά, δείξτε του κι εσείς με το παράδειγμά σας πώς να το κάνει.

6. Δείξτε ευελιξία

Τροποποιήστε τους οικογενειακούς κανόνες ανάλογα με την ηλικία του και αρχίστε σιγά-σιγά να του δείχνετε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

7. Αφήστε το παιδί να πει κάποια «όχι»

Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπουμε στο παιδί μας να λέει «όχι».  Αν υποχρεώσουμε τα παιδιά μας να λένε σε όλα «ναι», είναι σαν να τα μαθαίνουμε να «σκύβουν» πάντα το κεφάλι.