Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Σχολεία κλείνουν, εκδηλώσεις ακυρώνονται, δραστηριότητες ματαιώνονται. Είναι το πρώτο θέμα των τελευταίων ημερών και, πλέον, έχει αλλάξει όλη την καθημερινότητά μας.

Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην υγεία μάς ανησυχούν πολύ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρουμε την ίδια ανησυχία στα παιδιά μας.

Πώς μπορούμε να τους μιλήσουμε χωρίς να τους προκαλέσουμε μεγάλο άγχος, αλλά και δίνοντάς τους να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης;

Ο εγγεγραμμένος, Κλινικός Ψυχολόγος και καθηγητής, Δρ. Μάριος Κωνσταντίνου, συμβουλεύει γονείς και κηδεμόνες για το τι πρέπει να πούμε στα παιδιά και πώς να συμπεριφερόμαστε απέναντί τους αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Λέμε την αλήθεια

Σίγουρα λέμε την αλήθεια και ανάλογα με την ηλικία και την γνωστική ωριμότητα του παιδιού διαλέγουμε τι να αφήσουμε έξω και πως τους μιλάμε. Μην ακολουθείτε το  «όσο λιγότερα ξέρουν, τόσο το καλύτερο». Ήδη ξέρουν για τον ιό. Άκουσαν. Αλλά να ακούσουν αλήθειες.

Καθησυχάστε τα

Αν τα παιδιά σας είναι κάτω των 11-14 δεν χρειάζεται να βλέπουν/ακούν κάθε δελτίο ειδήσεων. Κάποιος περιορισμός δεν βλάπτει. Καλύτερα να τους εξηγήσετε εσείς παρά να βλέπουν τις προεπιλεγμένες  δραματικότερες εικόνες και αναφορές των ειδήσεων.

Θα ανησυχήσουν για εσάς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Πείτε και δείξτε τους ότι θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά να προστατέψετε τον εαυτό σας και το ίδιο θα πράξουν και οι γιαγιάδες και παππούδες. Δείξτε τους ότι έχετε αυτοπεποίθηση στο τι λέτε.

Εξηγείστε τους ότι φαίνεται ότι τα κατοικίδια δεν είναι σε άμεσο η μεγάλο κίνδυνο εξ’ όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Του μύθους που ακούγονται (π.χ. πίνοντας ζεστό τσάι θα γιατρευτείτε ή ότι προσπαθούν κάποιοι να μας σκοτώσουν) κρατήστε τους για τον εαυτό σας. Τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να μπουν σε αυτό το «κόλπο». Περιμένετε να έχετε διαπιστευτήρια και αποδείξεις για όσα λέτε.

Αν νοσήσει κάποιος στην οικογένεια, μιλήστε τους. Αν είναι κάποιος σοβαρά, μιλήστε τους. Αν πρέπει κάποιος να μπει σε καραντίνα, μιλήστε τους. Και τονίστε, αν ερωτηθείτε, ότι τα παιδιά –ακόμα- φαίνεται να μην νοσούν βαριά.

Εξηγείστε στα παιδιά ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις και δεν «τελείωσε» ο κόσμος. Με προσοχή και ηρεμία θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.

παιδιά κορωνοϊός

Ενημερώστε τα σωστά για τα μέτρα προστασίας

Δείξτε τους πώς βήχουμε και φταρνιζόμαστε σωστά (π.χ. στον κλειστό αγκώνα η σε χαρτί). Δείξτε τους πώς πλένουμε τα χέρια μας σωστά. Θυμίστε τους ότι δεν αγκαλιαζόμαστε και ερχόμαστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, ειδικά στο σχολείο, την παιδική χαρά ή τις δραστηριότητες.

Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς

Μην διστάσετε να αλλάξετε κάτι αργότερα από αυτά που είπατε. Όλα είναι νέα όχι μόνο για εσάς, αλλά και τους επιστήμονες.

Αν πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η οικογένεια σας οικονομικά να θυμάστε: περνούμε την κάθε γέφυρα, αφού φτάσουμε σε αυτή. Δηλαδή, μην τα αγχώνετε με επιπλέον πράγματα που μπορεί ακόμα να μην έχουν συμβεί.

Ιδιαίτερα με μικρότερα παιδιά, προσπαθήστε να κρατήσετε όσα περισσότερα μπορείτε από την καθημερινότητα σας. Μην αλλάξετε τα πάντα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Όπως και στα σεξουαλικά ή αλλά θέματα που ρωτούν τα παιδιά: Αν δεν ξέρετε να απαντήσετε κάτι, μην αγχώνεστε. Πείτε «δεν ξέρω. Θα μάθω και θα σου πω». Μάθετε από ΣΩΣΤΗ πηγή και μπορείτε να επανέλθετε.

Αν μείνετε σπίτι, περάστε τον χρόνο ποιοτικά μαζί τους. Δεν θα έχετε πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

με πληροφορίες από: apostolosloukas.org