Πώς να κάνετε τις δουλειές με ένα νεογέννητο στο σπίτι

Γνωρίζετε αυτό που λένε πάντα οι άνθρωποι, ότι μόλις αποκτήσετε ένα μωρό, η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια; Αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι μόλις γίνετε μητέρα, το σπίτι σας δεν θα είναι πλέον το ίδιο -γιατί δεν θα έχετε χρόνο να το καθαρίσετε! Σίγουρα γνωρίζετε ότι οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν πρόκληση όταν υποδέχεστε ένα νέο μωρό στο σπίτι σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά η καθαριότητα του σπιτιού πέφτει χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, από τη στιγμή που είστε απασχολημένη με τη φροντίδα ενός μικροσκοπικού ανθρώπου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε ικανή να τακτοποιήσετε το σπίτι σας -απλά χρειάζεστε μια στρατηγική.

Από τη χρήση ενός μάρσιπου μέχρι το νανούρισμα του παιδιού με τον ήχο της ηλεκτρικής σκούπας, αυτές οι συμβουλές για το πώς να φέρετε εις πέρας τις οικιακές εργασίες με ένα νεογέννητο μωρό, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση χωρίς να απογοητευτείτε.

  1. Χρησιμοποιήστε τον μάρσιπο. Όταν πρόκειται να κάνετε δουλειές, χρησιμοποιήστε τον μάρσιπο του μωρού, αλλά περιοριστείτε σε απλές οικιακές εργασίες. Αποφύγετε να ψεκάσετε χημικές ουσίες γύρω από το νεογέννητο και να κάνετε απότομες κινήσεις που θα θέσουν το μωρό σε κίνδυνο. Δοκιμάστε αυτό το τέχνασμα όταν προσπαθείτε να νανουρίσετε το μωρό χωρίς επιτυχία -απλά θα μας ευγνωμονείτε!
  2. Εργαστείτε έξυπνα, όχι σκληρά. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας με σύνεση. Αντί να τακτοποιείτε όλη την ώρα, τοποθετήστε τα πάντα στην κατάλληλη θέση στο τέλος της ημέρας. Επίσης, αφήστε το σκούπισμα ή το σφουγγάρισμα για το τέλος της ημέρας, ώστε να μην χρειαστεί να κάνετε αυτή τη δουλειά περισσότερες από μία φορές.
  3. Ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών σας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού όταν επιστρέψει το νεογέννητο από το μαιευτήριο. Αναθέστε τους δουλειές που ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, ότι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της πρόσφατα διευρυμένης οικογένειας.
  4. Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να καθαρίσετε το σπίτι από γωνιά σε γωνιά μέσα σε μία ημέρα! Φροντίστε να ολοκληρώνετε μερικές οικιακές εργασίες καθημερινά, ενώ παράλληλα αφήνετε αρκετό χρόνο για το συναισθηματικό δέσιμο με το νεογέννητο.
  5. Αγκαλιάστε τους λευκούς θορύβους. Ο ύπνος του μωρού μπορεί να γίνει ευκολότερος εάν χρησιμοποιήσετε έξυπνα την ηλεκτρική σας σκούπα. Βάλτε το νεογέννητο στο ριλάξ και αφήστε το θόρυβο της σκούπας να το αποκοιμίσει, ενώ συγχρόνως εσείς θα απασχολήστε με τις δουλειές του σπιτιού.
  6. Αφήστε τους φίλους και συγγενείς να σας βοηθήσουν. Όταν οι φίλοι και η οικογένεια πρσφέρονται να σιδερώσουν ή να μαγειρέψουν για εσάς, δεχτείτε με ανοιχτές αγκάλες τη βοήθειά τους! Ως μαμά, εσείς και το νεογέννητο έχετε αποκτήσει ένα ιδιαίτερο δέσιμο τους τελευταίους εννέα μήνες -μην το περιορίσετε πάρα πολύ σύντομα. Το να επιτρέπετε στους άλλους να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού, σας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσετε κι εσείς το νεογέννητο να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή.

Όταν αποδεχτείτε ότι οι προτεραιότητές σας θα αλλάξουν με τον ερχομό του μωρού στη ζωή σας, αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος γύρω από τις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα του νεογέννητου. Αγκαλιάστε το μωρό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ανακουφιστείτε γιατί οι δουλειές του σπιτιού θα γίνουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!

Πηγή: sheknows.com