Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουρασμένα και βαριά πόδια κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική εποχή στη ζωή μιας γυναίκας, με το σώμα να εργάζεται εντατικά για την προετοιμασία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού για τον τοκετό. Στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης το 30% των γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια, ενώ στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 70%. Τα συμπτώματα, μάλιστα, γίνονται πιο έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ας δούμε τι μας λέει ο κ. Παύλος Αντωνιάδης, Αγγειοχειρουργός, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής
Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν.Ν. Ιωνίας « Η Αγία Όλγα», για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες πρέπει να μεταφέρουν περίπου 20% περισσότερο αίμα στο σώμα -ένα λίτρο δηλαδή περισσότερο- με αποτέλεσμα το κυκλοφορικό σύστημα και τα αγγεία να καταπονούνται περισσότερο τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά.
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν στην χαλάρωση των φλεβικών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στα πόδια.
Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει τις φλέβες στην περιοχή της πυέλου, δυσχεραίνοντας τη ροή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά. Η συμφόρηση του αίματος αυξάνεται, όπως αυξάνεται και ο κίνδυνος παρουσίασης κιρσών λόγω της μεγάλης καταπόνησης του φλεβικού συστήματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα πόδια σας
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παρουσίασης κιρσών φορώντας ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακουμπώντας τα πόδια σας σε ένα ψηλό σημείο και ζητώντας από το σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ στα σημεία στα οποία υποφέρετε από κράμπες. Να αποφεύγετε την ορθοστασία και να κάθεστε με σταυρωμένα πόδια. Να αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά παπούτσια και ψηλά τακούνια. Τα μαλακά και ίσια παπούτσια θα σας ανακουφίσουν αρκετά στις μετακινήσεις σας.
Πρέπει επίσης να τρώτε τροφές πλούσιες σε κάλιο, π.χ. μπανάνες, και να περιορίσετε την κατανάλωση του αλατιού, να πίνετε άφθονο νερό και υγρά. Καλό θα ήταν να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος γιατί η αύξησή του εντείνει το πρόβλημα. Ωστόσο, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η άσκηση, ακόμη και οι απλές, εύκολες κινήσεις που κάνετε ενώ κάθεστε.
Υπάρχουν επίσης προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, τα οποία είναι φυσικά φλαβονοειδή, όπως π.χ. το Antistax, ένα σκεύασμα που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα αυτά όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πρησμένα πόδια, αίσθημα βάρους και πόνου, που συνήθως σας ταλαιπωρούν, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Τα bio-φλαβονοειδή είναι φλεβοτονικά σκευάσματα, δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και λαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής.