Πόσο επικίνδυνα είναι τα βάρη για την εγκυμοσύνη;

Το πρώτο πράγμα που ίσως ακούει μία γυναίκα όταν είναι έγκυος είναι «Μην σηκώνεις βάρη!». Τελικά, τι ισχύει; Πόσο επικίνδυνα είναι τα βάρη για την εγκυμοσύνη; Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος δίνει όλες τις απαντήσεις στις μέλλουσες μανούλες:

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει πάντα μια δόση υπερβολής. Μία έγκυος δεν θα αποβάλλει επειδή για παράδειγμα σήκωσε μία τσάντα του super market, αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγει το μεγάλο βάρος. Οι βασικοί λόγοι που οι γιατροί συστήνουν κάτι τέτοιο είναι πρώτον, επειδή μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός κυρίως της μέσης με το απότομο σήκωμα βάρους και δεύτερον, σε περιπτώσεις που κάνετε μία επαναλαμβανόμενη κίνηση σηκώνοντας κάποιο βάρος (π.χ. στη δουλειά σας) μπορεί να τραυματίσετε κάποιο σπόνδυλο ή να επιβαρύνετε πολύ το σώμα σας. Επίσης, το σκύψιμο για να σηκώσετε ένα βάρος και το απότομο σήκωμα μπορεί να δημιουργήσει μία στιγμιαία ζαλάδα, γεγονός που θα σας δημιουργήσει δυσφορία ή ακόμα χειρότερα και λιποθυμική τάση.

Οι επιστήμονες πάντως, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψουν αν οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη στην καθημερινότητά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Προς το παρόν υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις, αλλά η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Εάν έχετε μία δίδυμη κύηση ή μία κύηση υψηλού κινδύνου, τα βάρη απαγορεύονται, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Εάν όμως, πριν την εγκυμοσύνη σας είχατε συνήθεια να γυμνάζεστε με βάρη ή ο γιατρός σας έχει επιτρέψει την ελαφριά άσκηση, τότε σίγουρα δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι.