Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από λάδι χωρίς απορρυπαντικά

Συμβαίνει σε όλους μας και μάλιστα πολύ συχνά. Λίγο η βιασύνη λίγο η λαιμαργία και η λαχτάρα μας για το φαγητό έχει τύχει πολλές φορές να λερώσουμε τα ρούχα μας, τα παπούτσια μας ακόμα και το χαλί με λιπαρούς λεκέδες.

Το λάδι θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να τον νικήσετε και μάλιστα χωρίς τη χρήση δυνατών απορρυπαντικών. Ποιοι είναι αυτοί;

Παιδική πούδρα

Το γνωστό σε όλους ταλκ είναι σωτήριο σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς απορροφά την λιπαρότητα του λεκέ. Ρίξτε αρκετή ποσότητα ταλκ πάνω στον λεκέ και με ένα σφουγγαράκι ταμπονάρετε το σημείο. Τρίψτε απαλά, αλλά καλά. Διώξτε τα περισσεύματα της πούδρας και αν ο λεκές δεν έχει εξαφανιστεί, επαναλάβετε.

Κιμωλία

Τρίψτε κιμωλία πάνω στον λιπαρό λεκέ και περιμένετε λιγάκι για να απορροφηθεί και έπειτα σκουπίστε τον λεκέ. Αν ο λεκές επιμένει, τρίψτε ξανά λίγη κιμωλία πάνω του και βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο.

Κορν Φλάουρ

Τρίψτε απαλά με λίγο κορν φλάουρ τον λεκέ μέχρι αυτός να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια πλένετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο. Ψεκάστε, επίσης, τους λιπαρούς λεκέδες στο χαλί με κορν φλάουρ, αφήστε το να δράσει για αρκετή ώρα και σκουπίστε το χαλί, όπως θα κάνατε κάθε άλλη φορά. Ο λεκές θα εξαφανιστεί.

Αλάτι

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε να καθαρίσετε ένα ύφασμα από το λάδι, αλλά το αλάτι κάνει θαύματα και σε αυτό το κομμάτι. Σε ένα δοχείο αναμείξτε 1 μέρος αλάτι και 4 μέρη οινόπνευμα. Τρίψτε με αυτό τον λεκέ – προσέχοντας αν πρόκειται για χαλί να τρίβετε τον λεκέ προς την φορά των τριχών του χαλιού και πείτε «αντίο» στον λεκέ.

Αφρός ξυρίσματος

Λερώσατε το χαλί σας με λάδι; Προσπαθήστε με λίγο αφρό ξυρίσματος που θα βάλετε πάνω του να απομακρύνετε τον λεκέ. Αφήστε τον αφρό να απορροφήσει τον λεκέ και τρίψτε με ένα νωπό πανάκι για να τον αφαιρέσετε.

Παλιά πετσέτα

Προσπαθήστε με μία παλιά πετσέτα να «τραβήξετε» όσο μπορείτε από το λεκέ. Έπειτα εφαρμόστε ταλκ ή αλάτι. Αφαιρέστε το ταλκ με ένα κουταλάκι. Τοποθετήστε υγρό πιάτων και νερό στο λεκέ και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να το τρίψετε. Τέλος, πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Οι λιπαροί λεκέδες, όμως, δεν αφαιρούνται δύσκολα μόνο από τα ρούχα ή τα χαλιά μας, αλλά και από τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες. Πώς μπορούμε να τους νικήσουμε;

Σόδα

Μάς βοηθά να ξεφουσκώσουμε μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι, αλλά και να καθαρίσουμε τις κατσαρόλες και τα ταψιά μας από τους λιπαρούς λεκέδες που αφήνουν πίσω τα φαγητά που μαγειρέψαμε. Όσο η κατσαρόλα ή το ταψί σας είναι ακόμη ζεστά ρίξτε μέσα σόδα. Έτσι τα λάδια δεν θα κολλήσουν στις επιφάνειες και θα αφαιρεθούν πιο εύκολα.

Εφημερίδες

Αυτό το κόλπο είναι πολύ καλό για λεκέδες που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες. Στρώστε πολλά χαρτιά εφημερίδας πάνω στο σημείο του λεκέ, με προσοχή βρέξτε τα και τοποθετήστε ένα βαρύ αντικείμενο πάνω τους. Όταν το χαρτί στεγνώσει εντελώς, απομακρύνετέ το. Ο λεκές θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί.

Λευκό ξύδι

Ένα από τα πιο δυνατά, φυσικά καθαριστικά. Αν το ξύλινο τραπέζι σας ή το πάτωμά σας λερώθηκε με λάδι, αναμείξτε ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και ζεστού νερού σε ένα σκεύος περάστε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα. Το οξύ θα διασπάσει το λίπος και θα λειτουργήσει και ως απολυμαντικό, εξαφανίζοντας το λεκέ.

Μαγειρική σόδα

Αποχαιρετίστε τους λιπαρούς λεκέδες από τον πάγκο της κουζίνας σας, αρχικά  βρέχοντάς τους με λίγο νερό και καλύπτοντάς τους με μαγειρική σόδα. Έπειτα τρίψτε το σημείο με ένα νωπό πανάκι ή ένα σφουγγάρι και έτοιμο!

Να θυμάστε ότι ο λιπαρός λεκές πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Αποφύγετε το τρίψιμο χωρίς να βάλετε το καθαριστικό στον λεκέ και μην βάλετε το ύφασμα στο πλυντήριο δίχως να τον αντιμετωπίσετε. Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο λεκές, πριν εφαρμόσετε τη μέθοδο καθαρισμού, δοκιμάστε το καθαριστικό σας σε ένα μικρό, μη εμφανές σημείο του υφάσματος ή της επιφάνειας για να βεβαιωθείτε ότι αυτά δεν θα φθαρούν.