Πώς αυτό το παλιό χάρτινο παιχνίδι «που λέει την τύχη σου» έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά (vid)

Πώς αυτό το παλιό παιχνίδι «που λέει την τύχη σου» έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά

Θυμάστε το παιχνίδι που παίζαμε μικροί, διπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί και κρατώντας το από τα δάχτυλα, μετρούσαμε και μας “έλεγε τι θα μας συμβεί στο μέλλον”; Στο εξωτερικό το λένε “fortune teller“, στα ελληνικά «χάρτινη αλατιέρα» ή «Λουλούδι των Προβλέψεων.

Κάθε παιδί  ζωγραφίζει τα αντίστοιχα πλαίσια αφού έχει κατανοήσει που αντιστοιχεί καθένα από αυτά.  Οι θέσεις 1,2,3,4 (τα τέσσερα τετράγωνα) αντιστοιχούν στα 4 «πέταλα» της αλατιέρας και είναι σημαντικά για την εμφάνιση της κατασκευής μας.

Οι θέσεις 5,6,7,8 αντιστοιχούν στο ένα άνοιγμα της αλατιέρας και οι θέσεις 9,10,11 και 12 στο άλλο άνοιγμά της. Όλα τα κεντρικά τρίγωνα είναι θέσεις κρυφές και μπορούννα αποτελέσουν πεδίο για τα κρυφά μηνύματά μας.

Τα οφέλη για τα παιδιά

Είναι ένα από τα πιο παλιά και ευρέως διαδεδομένα παιχνίδια με χαρτί, η προέλευσή του είναι ιαπωνική (οριγκάμι) και χρονολογείται στο 1797. Εν συνεχεία, υιοθετήθηκε από Γερμανούς εκπαιδευτικούς και σιγά σιγά εξαπλώθηκε και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια.

Αυτό το παιχνίδι, λοιπόν, έχει εξαιρετικά αναπτυξιακά οφέλη για τα παιδιά, καθώς αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους, της λεκτικής και γνωστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ικανότητας. Η άσκηση αυτή ενισχύει την κατανόηση μέσω καθοδηγούμενου, αφοσιωμένου παιχνιδιού.

Παράλληλα, οι δεξιότητες χειρισμού λεπτής κινητικότητας αναπτύσσονται μέσω της εργασίας με ψαλίδι για την κοπή ενός τετραγώνου. Όταν τα παιδιά τυπώνουν μηνύματα και αριθμούς, όταν χειρίζονται κηρομπογιές και μολύβια, εξασκούνται με το κράτημα. Ακόμη, όταν τα παιδιά παίζουν με το εν λόγω παιχνίδι, εξασκούνται στο να μετράνε δυνατά σε συνδυασμό με την κίνηση των δακτύλων.

Ο κοινωνικός και συναισθηματικός τομέας μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα παιδιά γράφουν στον «χάρτινο μάντη» ευχές για γενέθλια. Τα μικρά παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ζωγραφίζοντας μπαλόνια, τούρτα και κεριά για να πάνε κάτω από τα πτερύγια ενός ευχετήριου τέτοιου παιχνιδιού. Κάτι τέτοιο προάγει τη συναισθηματική ευεξία τόσο για το ίδιο το παιδί που το δημιουργεί, όσο και για εκείνο που θα το λάβει.

Διαβάστε επίσης:

Η αυλή αυτού του δημοτικού σχολείου έγινε ένα αριστούργημα για τα παιδιά (εικόνες)

«Σκάρλετ»: Ένα γλυκό ταινιάκι για τα παιδιά με καρκίνο και την συμπερίληψη που πρέπει να δούμε όλοι μας

Κρίστυ Παπαδοπούλου: Η εγκυμονούσα ηθοποιός έφτιαξε μία τέλεια κουβερτούλα για το μωρό της (vid)