Ποιες στάσεις του σώματος διευκολύνουν τις συσπάσεις της μήτρας;

Η όρθια θέση αλλά και το περπάτημα μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντεπεξέλθετε στις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού. Η αίσθηση του πόνου σε καθεμία από τις ωδίνες διαφέρει σε ένταση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ελέγξετε καλύτερα την κατάσταση. Οι εναλλαγές κινήσεων ενθαρρύνουν την κάθοδο του εμβρύου. Ποιες είναι, όμως, οι στάσεις του σώματος που μπορούν να ενισχύσουν το έργο της μαίας και να σας βοηθήσουν λίγο πριν τις εξωθήσεις;

1. Όρθια θέση. Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την θέση μπορείτε να στηριχθείτε στο άτομο που σας συνοδεύει ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο στήριγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστείτε από τους έντονους πόνους στη μέση. Μπορείτε, επίσης, να του ζητήσετε να σας κάνει μασάζ για να χαλαρώσετε.

2. Όρθια με το γόνατο λυγισμένο πάνω σε κάποια καρέκλα στο πλάι. Λάβετε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια των συστολών. Θα αισθανθείτε τράβηγμα στο εσωτερικό του μηρού. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την θέση της κεφαλής του εμβρύου. Αφήστε την μαία και τον γιατρό σας να σας καθοδηγήσουν ώστε να λάβετε τη σωστή θέση. Αυτή η άσκηση ενθαρρύνει τη μετατόπιση του εμβρύου όταν βρίσκεται σε οπίσθια θέση.

3. Περπατώντας ή χορεύοντας . Αγκαλιάστε το άτομο που σας συντροφεύει τοποθετώντας τα χέρια σας γύρω από το λαιμό του ή αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι και πείτε του να σας κρατήσει αγκαλιά περνώντας τα χέρια του κάτω από τις μασχάλες σας. Ακουμπήστε το κεφάλι σας στον ώμο ή στο στήθος του συντρόφου σας και κάντε μαζί μικρά βήματα δεξιά και αριστερά. Οι μικρές αυτές κινήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης που ενθαρρύνουν τη στροφή και την κάθοδο του μωρού, ενώ η αγκαλιά θα σας προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και ανακούφιση.

4. Ξαπλωμένη ανάσκελα. Θα ξεκουράσετε τη μέση σας λίγες ώρες πριν την τελική… ευθεία του τοκετού.

5. Ξαπλωμένη σε πλάγια θέση. Πολλές γυναίκες προτιμούν αυτή τη θέση ως μια μεταβατική στάση που ξεκουράζει. Αυτή η θέση μπορεί να διευκολύνει την κάθοδο του εμβρύου και να βελτιώσει κατά συνέπεια την εξέλιξη του τοκετού.

6. Βαθύ κάθισμα με την υποστήριξη κάποιου καθίσματος. Είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε χρησιμοποιώντας κάποιο σκαμνάκι. Καθώς βρίσκεστε σε αυτή τη θέση μπορείτε να ανοίξετε τα πόδια σας και να σκύψετε τοποθετώντας το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια ή όπως εσείς αισθάνεστε καλύτερα για να βοηθήσετε τους μυς της πλάτης σας να χαλαρώσουν και να αντεπεξέλθετε στις ωδίνες.

7. Γονατισμένη. Πολλές γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη κάποια στιγμή να γονατίσουν επειδή αυτή η θέση απαλύνει τις ενοχλήσεις. Εάν θεωρείτε ότι σας βολεύει κι εσάς, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποια μαξιλάρια για να προστατεύσετε τα γόνατά σας· προσπαθήστε, όμως να διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη σε κατακόρυφη θέση.