Πεμφιγοειδές της κύησης: Πώς μπορεί να γίνεις αλλεργική στο δέρμα σου κατά την εγκυμοσύνη

Τα δερματολογικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις γνωστές δερματοπάθειες, που μπορεί να εμφανιστούν τη συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχει μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων του δέρματος που αφορά αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη.

Όπως στην περίπτωση μίας μητέρας, η οποία ανέπτυξε πεμφιγοειδές της κύησης, μία σπάνια αυτοάνοση πομφολυγώδης δερματοπάθεια που σχετίζεται στενά με τα πομφολυγώδη νοσήματα της ομάδας του πεμφιγοειδούς.

Η 33χρονη Άστον Μπράουν από το Κεντάκι έγινε αλλεργική στο ίδιο της το δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ σήμερα αποκαλύπτει, ότι εξακολουθεί να υποφέρει από ξεσπάσματα περισσότερα από 10 χρόνια μετά.

«Στην αρχή του τρίτου τριμήνου μου, πήγαινα για ύπνο και είχα πραγματικά φοβερή φαγούρα. Με έτρωγαν οι παλάμες μου και οι πατούσες μου, δεν μπορούσα να κοιμηθώ από αυτό. Ένιωθα το δέρμα μου να ξεκολλάει», εξομολογείται η 33χρονη μητέρα.

ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ 1 ΣΤΙς 50.000 ΕΓΚΥΟΥΣ

Όταν άρχισε να αποκτά κόκκινες κηλίδες στο δέρμα της, πήγε στα επείγοντα, όπου της είπαν, ότι πρόκειται για ψωρίαση. Όταν, όμως, άρχισαν να σχηματίζονται φυσαλίδες, το ιατρικό προσωπικό προβληματίστηκε.

Η 33χρονη επισκέφθηκε τον οικογενειακό της γιατρό και άλλο ένα νοσοκομείο, προτού τελικά απευθυνθεί σε δερματολόγο, ο οποίος έκανε την τελική διάγνωση, για το σπάνιο αυτό σύνδρομο που επηρεάζει μία στις 40.000-50.000 εγκυμοσύνες.

«Ο δερματολόγος μου είπε ότι είχε δει παρόμοια περίπτωση πριν από 12 χρόνια. Για τον γυναικολόγο μου ήμουν η πρώτη περίπτωση μέσα σε 30 χρόνια», συνεχίζει.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ»

«Δεν μπορούσα να φορέσω ρούχα, επειδή οι φουσκάλες μπορεί να έσπαγαν και το ύφασμα κολλούσε και στέγνωνε πάνω τους, οπότε όταν τα έβγαζα, έφευγε και δέρμα μαζί. Έπρεπε να φοράω χειρουργικές ρόμπες, έτσι ώστε να μην κολλά πάνω μου», σημειώνει.

Αν και σταμάτησε να έχει κρίσεις της νόσου μία εβδομάδα προτού γεννήσει, η ασθένεια επηρέασε τον τοκετό της.

«Καταλήξαμε να μου κάνουν νάρκωση για καισαρική, καθώς διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια του τοκετού, ότι η ασθένεια είχε μπλοκάρει τα αναλγητικά. Όσο γεννιόταν το μωρό, το δέρμα μου άλλαζε χρώμα μπροστά στα μάτια τους. Από κόκκινο, σαν της φωτιάς, μετατρεπόταν σε μωβ. Μετά από αυτό δεν είχα άλλες εξάρσεις, όμως, μου πήρε δύο με τρία χρόνια για να κλείσουν οι ουλές», επισημαίνει η μητέρα.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Πεμφιγοειδές της κύησης: Πώς μπορεί να γίνεις αλλεργική στο ίδιο σου το δέρμα κατά την εγκυμοσύνη

Αν και γέννησε τον γιο της τον Δεκέμβριο του 2010, η Άστον έχει ακόμα εξάρσεις.

«Έχω κάποιες πιο ήπιες, σε περίπτωση ορμονικών αλλαγών ή στρες. Η εγκυμοσύνη πυροδοτεί το αυτοάνοσο, συνεπώς, αν αυτό ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό μου, θα είχα πάλι θέματα σε οποιαδήποτε ορμονική αλλαγή ή στρες», λέει η μητέρα.

Έπειτα από μία πρόσφατη έξαρση, η Άστον αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εγκυμοσύνη της που έγιναν viral στο TikTok, προσπαθώντας να ενημερώσει για το συγκεκριμένο αυτοάνοσο.

«Ήθελα απλά να ενημερώσω και άλλες γυναίκες, επειδή πιστεύω, ότι είναι τόσο σπάνιο και δεν είναι ευρέως γνωστό σύνδρομο. Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα το είχα ποτέ και δεν γνώριζα τι ήταν. Έτσι, αν βοηθά άλλες γυναίκες ή γιατρούς να το γνωρίσεουν, ας δουν το βίντεό μου», σημειώνει.

Επίσης, θέλει να υπερτονίσει την ελάχιστη πιθανότητα να το εμφανίσει κανείς.

«Βλέπω πολλές γυναίκες κάτω από την ανάρτησή μου να λένε, ότι αν είναι να πάθουν κάτι ανάλογο στην εγκυμοσύνη, δεν θέλουν να μείνουν έγκυες κλπ. Αυτό που θα πω, είναι ότι το σύνδρομο είναι σπάνιο και δεν είναι κάτι που πρέπει να μπει στη λίστα των ανησυχιών για μία εγκυμοσύνη», καταλήγει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΜΦΙΓΟΕΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Είναι μια αυτοάνοση, πομφολυγώδης δερματοπάθεια, η οποία εκδηλώνεται κατά το 2ο με 3ο τρίμηνο ή και μετά τον τοκετό. Το νόσημα εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε μία στις 40.000 – 60.000 γεννήσεις. Δεν έχει φυλετική προτίμηση, αν και σχετίζεται με τα ΗLA-DR3 και DR-4.

Μπορεί να εμφανιστεί από την 9η εβδομάδα της κύησης έως και μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως παρουσιάζεται στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο.

Εμφανίζεται με κνησμώδεις, ερυθηματώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες, που εξελίσσονται σε φυσαλιδοπομφολυγώδεις βλάβες πάνω σε ερυθηματώδες δέρμα, αλλά πομφόλυγες μπορεί να εμφανιστούν και σε υγιές δέρμα.

Συνήθως υπάρχει αυτόματη ύφεση του νοσήματος προς το τέλος της κύησης, με μία μόνο έξαρση στις 24 έως 48 ώρες μετά τον τοκετό, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως λίγους μήνες.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Υγεία

Διαβάστε επίσης:

«Μας πέταξαν έξω από το αεροπλάνο επειδή το παιδί μου είχε σπάνια δερματική πάθηση»

Δερματομυκητίαση ή τριχοφυτία: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται

8 τύποι δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά που μπορεί να είναι συμπτώματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς