8 τύποι δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά που μπορεί να είναι συμπτώματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς

εξάνθημα

Τα εξανθήματα μπορεί να είναι ένα σημάδι κορωνοϊού πιο ενδεικτικό και από έναν πυρετό ή βήχα, ειδικά σε παιδιά, προειδοποιούν οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και της Βρετανική Ένωσης Δερματολόγων.

Οι ειδικοί που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Covid Syptom Tracker (εφαρμογή στην οποία ασθενείς μοιράζονται τα συμπτώματά τους και ομάδα ερευνητών τα αναλύει) υποστηρίζουν τώρα ότι τα δερματικά εξανθήματα πρέπει να προστεθούν στην επίσημη λίστα συμπτωμάτων της Covid-19 – ειδικότερα οι οκτώ διαφορετικοί παρακάτω τύποι.

Η αξιολόγηση έγινε έπειτα από αύξηση αναφοράς των συγκεκριμένων συμπτωμάτων από χρήστες της εφαρμογής, με το 9% εκείνων που διαγνώστηκαν θετικοί να αναφέρουν ότι εμφάνισαν εξανθήματα στο σώμα, τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τους.

Τα δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι τα εξανθήματα είναι διπλάσια στα παιδιά και μπορεί να εμφανιστούν πριν, ταυτόχρονα ή και μετά την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων του ιού.

Στο 21% των περιπτώσεων, μάλιστα, τα εξανθήματα ήταν το μόνο σύμπτωμα.

Μαζί με τους ειδικούς από την Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, οι ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου, συνέκριναν 400 φωτογραφίες από ασθενείς που εμφάνισαν εξανθήματα.

Οι 8 τύπου εξανθημάτων

Εξάνθημα με κνίδωση, που συνοδεύεται από φαγούρα και φυσαλίδες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Image: CovidSkinSigns.com

Εξάνθημα που θυμίζει ανεμοβλογιά: Εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες και τα γόνατα ή το πίσω μέρος των χεριών και των ποδιών.

Σημάδια ανεμοβλογιάς-CovidSkinSigns.com

Τα «Covid δάχτυλα χεριών και ποδιών» ή αλλιώς οι… χιονίστρες, που αποτελούνται από κόκκινα ή μωβ σημάδια σε πόδια και χέρια, τα οποία μπορεί να γίνουν κατά πολύ επώδυνα, είναι ένα ακόμη σημάδι που συνδέται με τον SarsCov2.

Σημάδια σε δάχτυλα ποδιών – CovidSkinSigns.com

Ένα ακόμη εξάνθημα που θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα κορωνοϊού είναι η ροδόχρους πιτυρίαση, η οποία είναι εποχιακή και πιθανότατα ιογενής, με αρκετούς να αναφέρουν πως τη βίωσαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Εξάνθημα στον λαιμό- CovidSkinSigns.com

Το επόμενο εξάνθημα στη λίστα είναι το έκζεμα σε στήθος και λαιμό, το οποίο συχνά είναι ροζ και προκαλεί φαγούρα, ενώ ένα ακόμη εξάνθημα αφορά στα χείλη, τα οποία πρήζονται, στεγνώνουν, πονούν μέσα και έξω και γίνονται φολιδωτά.

Ερεθισμένα χείλη – CovidSkinSigns.com

Το προτελευταίο εξάνθημα χαρακτηρίζεται από βαθιές κόκκινες ή μώβ κηλίδες που προκαλούν ακόμη και μώλωπες, καθώς το τελευταίο είναι ένα συμμετρικό εξάνθημα από κοκκινωπές κηλίδες και συνήθως συνοδεύεται από κάποια ιογενή ασθένεια.

Ένα στα 6 παιδιά εμφανίζει εξάνθημα χωρίς άλλο σύμπτωμα

H ομάδα που προτείνει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στα δερματικά εξανθήματα και τη σύνδεσή τους με τον κορωνοϊό, είναι η ίδια που έπεισε τη Βρετανική κυβέρνηση να προσθέσει στα συμπτώματα της Covid-19 την απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Η δερματολόγος Veronique Bataille, ηγήθηκε της μελέτης και δήλωσε στη βρετανική Sun: “Η έρευνά μας δείχνει ότι τα εξανθήματα μπορεί να προμηνύουν τον κορωνοϊό περισσότερο από τον πυρετό ή τον βήχα, ιδίως στα παιδιά. Διαπιστώσαμε ότι 1 στα 6 παιδιά εμφανίζει κάποιο εξάνθημα στο δέρμα, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Τα εξανθήματα αυτά διήρκησαν στα περισσότερα παιδιά για λίγες εβδομάδες και τελικά εξαφανίστηκαν”.

Στο μεταξύ ο επιδημιολόγος Tim Spector, καθηγητής στο Kings College, είπε πως μέσα από τους χιλιάδες χρήστες της εφαρμογής εκείνος και η ομάδα του ήταν ικανοί να συνδέσουν τα εξανθήματα με άλλα συμπτώματα του Covid-19.

πηγή: mirror.co.uk

Το Infokids.cy δεν υιοθετεί καμία ιατρική άποψη. Το περιεχόμενο δημοσιεύεται μόνο ως ενημέρωση. Συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.