Παιδίατρος: «Εμετός, διάρροια και βήχας είναι συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά»

Παιδίατρος: «Εμετός, διάρροια και βήχας είναι συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά»

Η παιδίατρος Άντα Παπαδημητροπούλου ενημερώνει τους γονείς για όσα πρέπει να ξέρουν από τη στιγμή που το παιδί τους διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό.

Αυτά είναι τα 2 βασικά πράγματα για τη νόσηση των παιδιών με κορωνοϊό

• Τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο COVID 19 και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι σε αρκετές περιπτώσεις ασυμπτωματικά. Συνήθως παρουσιάζεται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως πυρετός, κεφαλαλγία ,βήχας, δύσπνοια, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως έμετοι και διαρροϊκές κενώσεις. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά συνήθως μολύνονται από τους γονείς τους. Μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν τη νόσο και σε άλλους, αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ενήλικες.

• Τα βρέφη έως δύο μηνών και οι έφηβοι 12-17 ετών είναι οι δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη Covid-19. Κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19, εκτιμάται ότι περίπου 117 χρειάζονται νοσηλεία, οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ και ένα χάνει τη ζωή του. Η ανάλυση συμπέρανε ότι η νεότερη ηλικιακή ομάδα έως δύο μηνών έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19. Ο κίνδυνος μειώνεται στη συνέχεια έως την ηλικία των εννέα ετών και αυξάνεται ξανά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Προσοχή στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα

Ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης της Covid-19 είναι μεγαλύτερος στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως καρκίνο και διαβήτη. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τον Ιούλιο του 2021 τα παιδιατρικά κρούσματα εμφάνησαν μεγάλη αύξηση, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της μετάλαξης Δέλτα, καθώς μόνο το 15,2% των παιδιών έως 18 ετών είχαν έως το τέλος Νοεμβρίου εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες του ECDC επισημαίνουν ότι αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί ανεμβολίαστων παιδιών που έχουν εκτεθεί πλέον στη νόσο COVID-19 εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει σε αύξηση του απόλυτου αριθμού παιδιών, τόσο με υποκείμενα νοσήματα όσο και χωρίς, τα οποία νοσούν βαριά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά

Διαβάστε επίσης:

Αυγοφέτες σάντουιτς: Το απίθανο, αλμυρό σνακ που θα κρατήσει χορτάτα τα παιδιά

To μεγαλύτερο δράμα των παιδιών είναι να μην μπορούν να παίξουν και να πάνε σχολείο

Μαμάδες συγκεντρώνονται σε γήπεδο ποδοσφαίρου και ουρλιάζουν όλες μαζί για εκτόνωση! (video)