Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Nα εμβολιαστούν για τον covid όλα τα παιδιά άνω των 12

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Nα εμβολιαστούν για τον covid όλα τα παιδιά άνω των 12

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου συνιστά ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 για όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών.

Παράλληλα, απαντά σε συχνά ερωτήματα του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Γιατί ζητείται η συγκατάθεση των γονέων ή νομίμων κηδεμόνων του παιδιού για την χορήγηση του εμβολίου;

Η συγκατάθεση και των 2 γονέων ή κηδεμόνων αποτελεί νομική προϋπόθεση για την οποία έχει ληφθεί γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία του κράτους και επίσημη σύσταση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Από την άλλη η ενημέρωση και συναίνεση του ίδιου του παιδιού είναι απαραίτητη για την διασφάλιση και ουσιαστική υπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του που περιλαμβάνουν και το σεβασμό στην άποψη του.

Υπάρχουν άλλοι σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον εμβολιασμό;

Εμμέσως, ναι. Η ευρεία παραπληροφόρηση και οι ανακρίβειες που διαδίδονται στο διαδίκτυο ή και σε άλλους χώρους, από άτομα τα οποία ως επί το πλείστον δεν κατέχουν επιστημονική γνώση επί του θέματος, μπορεί να δημιουργήσει- και έχει μάλιστα ήδη δημιουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις-σοβαρά προβλήματα στην Δημόσια Υγεία. Στα πλαίσια της κοινωνικής και της γονεϊκής μας ευθύνης, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να εμπιστευόμαστε την έγκυρη και επιστημονική πληροφόρηση. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνουμε σχετικά με την υγεία των παιδιών μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβάλει ο παιδίατρος μας, ο οποίος οφείλει να κατέχει τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καθώς επίσης γνωρίζει τις ανάγκες και τα δεδομένα που αφορούν στο κάθε παιδί ξεχωριστά.

Οι συνθήκες της πανδημίας έχουν επίσης επιφέρει έναν ακόμα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία-την διατάραξη του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών. Οι συνθήκες εγκλεισμού ή περιορισμού έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές άλλων εμβολιασμών με άμεσο επακόλουθο την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

Τέλος, η κλονισμένη ψυχική υγεία των παιδιών μας, είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα με δραματικές πολλές φορές προεκτάσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες τους που την βιώνουν. Η επάνοδος στο σχολικό πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή, είναι για τα παιδιά άμεση αναγκαιότητα, και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ψυχικής ισορροπίας για το κάθε παιδί, μέσω της συμβολής μας στην εξάλειψη της πανδημίας.

Γιατί να μην περιμένουμε λίγο ακόμα, μέχρι να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια των εμβολίων;

Η ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων είναι ήδη δεδομένη. Έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί εκατομύρια δόσεις εμβολίων, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, γι’ αυτό εξάλλου και ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-15 έχει ήδη υιοθετηθεί και εφαρμόζεται από πάρα πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθυστερώντας τον εμβολιασμό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι την παράταση της αβεβαιότητας την οποία βιώνουμε τους τελευταίους 18 και πλέον μήνες, και η έναρξη μιας ακόμα προβληματικής σχολικής χρονιάς τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και το ψυχολογικό κομμάτι, εις βάρος των παιδιών μας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η όποια καθυστέρηση θα αυξήσει με μαθηματική ακρίβεια τις νοσηλείες και θανάτους συνανθρώπων μας.

Μετά τον εμβολιασμό των παιδιών – εφήβων, χρειάζονται μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού;

Ναι. Τα εμβολιασμένα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και της καθαριότητας του χώρου. Το εμβολιασμένο ασυμπτωματικό παιδί μπορεί να μολυνθεί απ’ τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλο άτομο του περιβάλλοντος του.

Ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης μετά τη συμπλήρωση και των δύο δόσεων εμβολίου.

Μπορεί το παιδί μου να νοσήσει από το ίδιο το εμβόλιο;

Όχι. Τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA δεν περιέχουν ιό, αλλά μια σειρά πληροφοριών που δίνουν το μήνυμα στα κύτταρα μας να φτιάξουν μια πρωτεΐνη (την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού), που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. Από τη στιγμή που το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο.

Με ποιο τρόπο πρέπει να χορηγούνται τα άλλα συνιστώμενα εμβόλια της εφηβείας (HPV, διφθερίτιδας, τετάνου, μηνιγγίτιδας κλπ) σε σχέση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο ισχυρή είναι η ανοσιακή ανταπόκριση μετά από τη φυσική λοίμωξη (άσχετα με τον τίτλο Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν επηρεάζει τη χορήγηση των άλλων εμβολίων της εφηβικής ηλικίας. Όλα τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με διαφορά λίγων ημερών ή ακόμα και ταυτόχρονα. Δεν ισχύει συγκεκριμένο μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολίων.

Ποιο μεσοδιάστημα πρέπει να ακολουθείται για εμβολιασμό μετά από νόσηση;

Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο ισχυρή είναι η ανοσιακή ανταπόκριση μετά από τη φυσική λοίμωξη (άσχετα με τον τίτλο Σύμφωνα με όλα τα υφιστάμενα δεδομένα και την πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας το ελάχιστο διάστημα από την νόσηση που θα πρέπει να…

Γιατί είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν ακόμα και όσοι έχουν ήδη νοσήσει (ανεξαρτήτως ηλικίας) αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και ποια η γνώση περί της διάρκειας της ανοσίας (φυσικής ή τεχνητής);

Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο ισχυρή είναι η ανοσιακή ανταπόκριση μετά από τη φυσική λοίμωξη (άσχετα με τον τίτλο Σύμφωνα με όλα τα υφιστάμενα δεδομένα και την πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας το ελάχιστο διάστημα από την νόσηση που θα πρέπει να τηρηθεί για να χορηγηθεί εμβόλιο είναι 15 μέρες και νοουμένου ότι έχει επέλθει πλήρης ανάρρωση.

Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;

Ναι. Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80).

Παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό για 30 λεπτά.

Μπορεί το εμβόλιο να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες;

Όχι. Το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση εμβολίου και γονιμότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση από το εμβόλιο στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Υπάρχει πιθανότητα οποιασδήποτε επίδρασης στο DNA του παιδιού ή εφήβου;

Όχι. Το mRNA εμβόλιο δεν μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA. Το mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου που βρίσκεται το DNA.

Ποιος ο κίνδυνος για μακροπρόθεσμες παρενέργειες;

Τόσο οι κλινικές μελέτες πριν από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των συγκεκριμένων εμβολίων σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα μακρά γνώση από τη χρήση εμβολίων καθιστούν την πιθανότητα δημιουργίας μακροπρόθεσμων παρενεργειών εξαιρετικά μικρή. Η δε τεχνολογία παρασκευής και ο μηχανισμός δράσης των mRNA εμβολίων δεν δημιουργεί την όποια ανησυχία για μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Ο οργανισμός μας δέχεται καθημερινά πολλαπλάσιες επιθέσεις από τοξικούς βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, με σωρευτική επιβλαβή επίδραση. Αντίθετα ο τρόπος που εισέρχεται ο δραστικός παράγοντας του εμβολίου στα κύτταρα του οργανισμού και η φαρμακοκινητική του, που διασφαλίζει την ταχεία εξουδετέρωση του αφού επιτελέσει τη δράση του, αποκλείει ουσιαστικά την όποια πιθανότητα μόνιμων βλαβών ή επιγενετικών αλλαγών.

Επιπλέον, η ασφάλεια όλων των εμβολίων βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από πολύ αυστηρά συστήματα ελέγχου (VAERS κ.ά) και όλες οι ύποπτες αναφορές συνεχώς καταγράφονται και διερευνώνται εξονυχιστικά.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στα παιδιά;

Ο χαρακτηρισμός «πειραματικά», για τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του Covid-19, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στα πΤα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 φαίνεται να έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, και για τον λόγο αυτό οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την κυκλοφορία και χρήση τους, με μοναδικό στόχο την προστασία όσο μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Με βάση πρόσφατες κλινικές μελέτες, το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει συνολικά 95% αποτελεσματικότητα για τις ηλικίες 16 ετών και άνω, ενώ σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, επιβεβαιώθηκε τόσο η απόκτηση ανοσίας όσο και η ανθεκτικότητα των ατόμων αυτών σε πιθανή μόλυνση από τον ιό, με μια αποτελεσματικότητα που αγγίζει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 100%. Παρά την διεθνή ανησυχία για το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις του ιού, το ενθαρρυντικό που αναδεικνύεται μέσα από έρευνες και αφορά στην συμπεριφορά ατόμων που φέρουν αντισώματα έναντι παλαιότερων μορφών κορονοιού είναι ότι τα εμβολιασμένα παιδιά πιθανότατα θα νοσήσουν ηπιότερα εάν εκτεθούν σε νέο στέλεχος του ιού.

Δικαιολογεί η σύντομη διάρκεια παρασκευής τους τον χαρακτηρισμό τους από ορισμένους ως πειραματικά;

Ο χαρακτηρισμός «πειραματικά», για τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του Covid-19, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στα πλαίσια της έκφρασης κατανοητής ανησυχίας που εκ φύσεως μπορεί να έχει ο καθένας μας σε κάτι άγνωστο ή καινούριο αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν βρίσκονται κατ΄ ουδένα λόγο σε πειραματικό στάδιο, ενώ η τεχνολογία παρασκευής τους, όντας γνωστή για πάνω από 20 χρόνια, συνέτεινε στο να αξιοποιηθεί άμεσα για την ταχύτερη δυνατή παραγωγή και εφαρμογή τους καθώς και στην υψηλή αποτελεσματικότητα που επέδειξαν. Η προσπάθεια παρασκευής εμβολίων με τις πιο κλασσικές μεθόδους θα απαιτούσε σαφώς περισσότερο χρόνο και κυρίως κόστος σε απώλειες συνανθρώπων μας.

Γιατί αναφέρεται ότι τα εμβόλια έχουν άδεια κυκλοφορίας υπό όρους; Γεννά οποιαδήποτε ανησυχία η αναφορά αυτή για την ασφαλή χρήση τους;

Όπως αναφέρεται και στην αναλυτική ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσίων ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει τις άδειες κυκλοφορίας των εμβολίων κατά του Covid-19, μετά από την σχετική θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές με την κατάθεση των αιτήσεων προβλεπόμενες κλινικές δοκιμές (Φάση Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ). Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους δεν υστερεί στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων από τη συνήθη άδεια κυκλοφορίας.

Εξάλλου το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer Biontech (Comirnaty) έχει λάβει πρόσφατα πλήρη έγκριση για χρήση σε άτομα >16 ετών από τον αντίστοιχο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί απ’ τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης (FDA και EMA) για τα παιδιά ηλικίας >12 ετών, είναι τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA: το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer Biontech και το Spikevax της Moderna.

Ποιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής;

Υπάρχει πλέον εμπειρία 3 δισεκατομμυρίων ατόμων που έχουν ήδη εμβολιαστεί και ανάμεσα τους πολλά εκατομμύρια παιδιών. Δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία με πολλά εμβόλια που βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό χρήση.

Όπως και σε κάθε περίπτωση χρήσης φαρμάκων ή εμβολίων, έχουν καταγραφεί και συνεχώς επιτηρούνται οι πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί και που είναι ανάλογες των άλλων γνωστών εμβολίων έχουν πολύ σύντομη διάρκεια και ήπια μορφή, και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό των παιδιών. Περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πόνος, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο εμβολιασμού
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ρίγος / Πυρετός
  • Ναυτία-Τάση για εμετό

Σε ένα πολύ μικρό αριθμό παιδιών που εμβολιάσθηκαν εκδηλώθηκε μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Η φλεγμονή αυτή που συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό αφορούσε κυρίως άρρενες ηλικίας 12-29 ετών, λίγες μέρες μετά από τη 2η δόση του εμβολίου και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εκδήλωση της ήταν ήπια και με άριστη έκβαση. Τα συμπτώματα είναι: πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών. Στην σπάνια αυτή περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Να σημειωθεί δε ότι το ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας είναι πολλαπλάσιο σε περίπτωση νόσησης με Covid-19 (τουλάχιστον κατά 6 φορές). Περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης-αναφυλαξίας παρατηρήθηκαν επίσης εξαιρετικά σπάνια.

Η έκβαση των εμβολιασμών παρακολουθείται στενά από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι παρέχουν και τις σχετικές οδηγίες για τη χρήση των εμβολίων, με βάση όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους που πραγματοποιούνται για την επιβεβαίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας τους. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος του εμβολιασμού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι πολύ μεγαλύτερο από τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση μη εμβολιασμού ή από τον ίδιο τον εμβολιασμό.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό;

Οι αντενδείξεις περιορίζονται στο ιστορικό γνωστής υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται στο εμβόλιο ή σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτοειδούς τύπου) στην προηγούμενη δόση καθώς και στο ιστορικό μέτριας ή σοβαρής οξείας νόσησης με ή χωρίς πυρετό.

Γιατί δεν αναμένουμε τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων πρώτα και μετά να εμβολιάσουμε τα παιδιά;

Τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 12 χρόνων μεταδίδουν όπως οι ενήλικες, επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω διάχυσης του ιού στην οικογένεια και κατ’ επέκταση στην κοινότητα. Για όσο μεγαλύτερο διάστημα τα ποσοστά εμβολιασμού δεν προσδίδουν την απαιτούμενη προστασία, οι μεταλλάξεις θα ευνοούνται και οι συνάνθρωποι μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Η επάρκεια εμβολίων που έχουμε στην Κύπρο, δεν αποτελεί εξάλλου εμπόδιο για να προχωρήσουμε το συντομότερο στην μεγαλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο; Γιατί να μην ξεκινούσαμε πρώτα με τον εμβολιασμό αυτών;

Ναι! Τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά που πάσχουν πχ από παχυσαρκία, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, νευρομυϊκά νοσήματα), έχουν δυστυχώς περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή να εκδηλώσουν επιπλοκές και σίγουρα αποτελούν ομάδα προτεραιότητας. Η ταχύτερη δυνατή κάλυψη όμως όλων των ενηλίκων αλλά και των παιδιών από 12 ετών και άνω, θα μας δώσει πιο άμεσα τη δυνατότητα για μεγαλύτερη προστασία όλων των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, περιλαμβανομένων των παιδιών. Η πιθανότητα δε εμφάνισης των σπάνιων αλλά σοβαρών απώτερων επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19 (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο ή Long Covid syndrome) δεν φάνηκε να είναι υψηλότερη στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά > 12 ετών από τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους δεν κινδυνεύουν σοβαρά από την νόσο Covid-19;

Παρά το γεγονός ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής καταδεικνύεται πως η νόσηση των παιδιών είναι σχετικά ήπια, ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού το ταχύτερο δυνατό είναι η μοναδική λύση για προστατευτούν τα ίδια τα παιδιά, να περιοριστεί η διαρκής εξάπλωση της πανδημίας και να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλάξεων του ιού. Η παρατεταμένη διατήρηση της νόσου στο προσκήνιο αυξάνει την πιθανότητα τόσο της ανάγκης για νοσηλεία όσο και τον κίνδυνο βαρύτερης νόσησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η νόσος Covid-19 παρατηρείται ολοένα και συχνότερα σε νεαρά άτομα, κυρίως λόγω του μαζικού εμβολιασμού των ενηλίκων. Στην αρχή της πανδημίας, μόνο το 5% του συνόλου των θετικών περιστατικών αφορούσε παιδιά, για να φτάσουμε σήμερα στο 20%, με προοδευτική τάση περαιτέρω αύξησης. Είναι γνωστή εξάλλου η αυξημένη μεταδοτικότητα του στελέχους που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή. Το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να επιταχύνει την αύξηση αυτή.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς γνωρίζουμε ότι κάποια θα νοσήσουν βαριά ή θα έχουν απώτερες επιπλοκές (πχ. Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C ή σύνδρομο long Covid). Με την προστασία των ίδιων των παιδιών εξυπηρετείται και η διασφάλιση της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες τις οποίες στερήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εμφανείς τις δυσμενείς ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις.

Τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 12 χρόνων μεταδίδουν όπως οι ενήλικες, επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω διάχυσης του ιού στην οικογένεια και κατ’επέκταση στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των 12 ετών όπως επίσης και το σημαντικό ποσοστό μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων οι οποίοι παραμένουν χωρίς την προστασία του εμβολίου τότε καθίσταται αδήριτη η ανάγκη άμεσης μεγιστοποίησης του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Όλα τα ανωτέρω εξάλλου είναι οι παράγοντες που ώθησαν την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανά τον κόσμο να προχωρήσουν στη σύσταση εμβολιασμού όλων των ατόμων άνω των 12 ετών.

Γιατί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου εξέδωσε την σύσταση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών;

Ως Επιστημονική Εταιρεία Παιδιάτρων, ο ρόλος και ύψιστος στόχος μας είναι η προαγωγή της υγείας και ευημερίας των παιδιών και η προστασία τους από παράγοντες που τις απειλούν.

Είναι επομένως καθήκον μας η προστασία των παιδιών και των εφήβων τόσο από τη νόσηση Covid-19 όσο και από τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στα οποία έχουν εκτεθεί το τελευταίο διάστημα. Για να εκδοθεί η σχετική σύσταση από την ΠΕΚ, προηγήθηκε εκτενής μελέτη των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, των αντίστοιχων οδηγιών επίσημων υγειονομικών σωμάτων και των πρακτικών που εφαρμόζονται ανά το παγκόσμιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων και επιστημονικών οργανισμών ανά τον κόσμο ακολουθούν την ίδια ακριβώς πολιτική. Η αναγκαιότητα για επιστροφή στην καθημερινότητα που γνωρίζαμε πριν την πανδημία, θεωρούμε ότι είναι, μαζί με την οριστική εξάλειψη του κορωνοϊού, μονόδρομος, που δεν επιδέχεται καθυστερήσεις. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, ιατρούς, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Οφείλουμε να εκπαιδευτούμε, να αντιληφθούμε τα δεδομένα και να εμπιστευθούμε πρωτίστως την επιστήμη, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, να αποδιώξουμε από πάνω τους το βάρος και την αναστάτωση που τους προξένησαν οι συνθήκες που ζούμε, και να τους δώσουμε, όσο πιο σύντομα γίνεται, την ξεγνοιασιά και τις χαρές που έχουν στερηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Παιδιατρική Εταιρεία για γρίπη: Αναγκαίος και επιβεβλημένος ο εμβολιασμός των παιδιών

Επηρεάζουν την γονιμότητα οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό;

Εταιρεία Περιγεννητικής: Τι απαντά για εμβολιασμούς εγκύων, θηλαζουσών και γονιμότητα