Παιδιά, γνωρίστε τα «Παραμύθια της Κύπρου», όπως τα διάβαζαν οι γιαγιάδες

Κάθε εποχή, τις ελεύθερες ώρες που περνάμε στο σπίτι μας, ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας, είναι να διαβάσουμε βιβλία και παραμύθια. 

Κι επειδή την εποχή του κορωνοϊού δεν μπορούμε να έχουμε τόσο συχνά επαφή με τη γιαγιά και τον παππού, ένα βιβλίο που μοιάζει με τις αφηγήσεις της γιαγιάς είναι το νέο βιβλίο της νηπιαγωγού και συγγραφέως Κυριακής Τσαγκάρη – Χατζηγεωργίου με τίτλο «Παραμύθια της Κύπρου» από τις Eκδόσεις Ηλία Επιφανίου και με εικονογράφηση του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 11 λαϊκά παραμύθια τα οποία κατέγραψε η συγγραφέας μέσα από αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων από ολόκληρη την Κύπρο.

Μίαν φοράν τζαι έναν τζιαιρόν ήταν:

Ο βασιλέας τζαι ο τσαγκάρης
Ο γέρος τζαι οι δώδεκα μήνες
Η αλεπού τζαι ο καούρας
Ο τσαγκάρης τζαι ο δράκος
Η κοτζακαρούα τζαι το παστέλλιν
Τζαι άλλοι πολλοί που… τζαι στο τέλος έζησαν τζείνοι καλά τζαι εμείς καλλύττερα.

Αυτοί είναι μερικοί τίτλοι παραμυθιών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, τα οποία είναι γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο.

Τα λαϊκά παραμύθια είναι μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και βοηθούν τα παιδιά να συνδεθούν φυσικά και αβίαστα με τις ρίζες μας. Μέσα από αυτά φαίνεται η διαχρονική σοφία του λαού μας η οποία με ευχάριστο τρόπο μεταδίδεται στην κάθε νέα γενιά.

Τα παραμύθια αυτά έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Παιδική Χαρά» το οποίο κυκλοφορεί από την ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων) στο οποίο η συγγραφέας είναι συνεργάτιδα για πολλά χρόνια.

 Η Κυριακή Τσαγκάρη Χατζηγεωργίου κατάγεται από την Επτακώμη (επαρχία Αμμοχώστου).

Είναι Διευθύντρια Δημόσιου Νηπιαγωγείου στην επαρχία Λεμεσού. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010 από τις Εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Της Κύπρου μας τα παραμύθια».