Φεμινισμός, ψήφος, ασφάλεια, υγεία, ίσα δικαιώματα… Αυτονόητες αξίες σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα ηνία σε πολλούς χώρους, συνδυάζοντας εργασία και οικογένεια, καινοτομώντας στην επιστήμη και σε άλλοτε «ανδροκρατούμενους» χώρους.
Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας από το 1977. Στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, στις 8 Μαρτίου 1857, οι γυναίκες που εργάζονταν στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς. Τότε η αστυνομία είχε διαλύσει βίαια το πλήθος, που είχε μαζευτεί, όμως η ιδέα του γυναικείου εργατικού κινήματος είχε, ήδη, προλάβει να γεννηθεί.
«Ψωμί και τριαντάφυλλα»
Το 1908, στους δρόμους της Νέας Υόρκης παρέλασαν περίπου 15.000 γυναίκες με το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, όμως καθιερώθηκε το 1910, μετά από πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρα Τσέτκιν.
Από τότε πολλές φορές γιορτάστηκε αυτή η μέρα, χάνοντας, όμως, μέσα στα χρόνια αρκετά το πολιτικό της νόημα. Ο περισσότερος κόσμος την αντιλαμβάνεται ως μια εμπορική γιορτή, που θυμίζει αρκετά αυτή του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν είναι, όμως, έτσι.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ INFOWOMAN.GR









